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You have asked for this office's opinion on several questions dealing with 
the authority of cities and villages to require the registration of handguns owned 
or possessed by individuals who have permits to carry concealed handguns 
under the Concealed Handgun Permit Act. Essentially all of your questions 
come down to the issue of whether or not, under Neb. Rev. Stat. § 18-1703 
(Supp. 2009), a city may require a permitholder under the act to register his or 
her handgun in order to own, possess or transport it in that city. You note 
particularly that the issue has arisen in the city of Omaha which has a municipal 
code provision requiring that all "concealable firearms" be registered with the 
chief of police before they may be owned or possessed within the city. 

We will first provide some historical background for the present issue and 
then address the specific questions you ask. 
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Background 

The Concealed Handgun Permit Act was passed by the Legislature during 
its session in 2006 and went into effect on January 1, 2007. The act, as 
sub~equently amended, is codified at Neb. Rev. Stat. §§ 69-2427 through 
69-2448 (2009). While the act rather clearly states that a permit issued under 
that act allowing the permitholder to carry a concealed handgun "is valid 
throughout the state" and that a "permitholder may carry a concealed handgun 
anywhere in Nebraska" except for certain specified locations and in certain 
specified situations, §§ 69-2436 and 69-2441 (1 )(a) , the Legislature did not 
amend or repeal other statutory provisions which gave all incorporated cities and 
villages the authority to ban the carrying of concealed weapons within their 
boundaries. Thus, a disagreement soon arose over the question of whether 
cities and villages could continue to ban the carrying of concealed weapons 
within their boundaries even by permitholders under the act. 

In Op. Att'y Gen. No. 09001 (Jan. 18, 2009) , we dealt with this issue and 
opined that, at least as to permitholders under the Concealed Handgun Permit 
Act, the act preempted the authority of cities and villages to ban the carrying of 
concealed handguns. Accordingly, it was our view that cities and villages could 
continue to ban the carrying of concealed weapons, except that they could not do 
so in connection with concealed handguns carried by individuals who had 
permits to do so under the act. 

Subsequently, to make its intent in this regard clear, the Legislature 
enacted LB 430 during its session in 2009. That bill specifically amended the 
statutes giving cities and villages the authority to prohibit the carrying of 
concealed weapons to except from that authority "the carrying of a concealed 
handgun in compliance with the Concealed Handgun Permit Act. " Neb. Rev. 
Stat. §§ 14-1 02(6), 15-255, 16-227 and 17-556 (Supp. 2009) . In short, these 
amendments make clear that cities and villages may not prohibit or impose 
punishment for the carrying of a concealed handgun by a permitholder. 

In addition to amending the statutes that allow cities and villages to ban 
the carrying of concealed weapons so as to make clear that any such bans 
cannot be applied to permitholders under the Concealed Handgun Permit Act, LB 
430 also contained a provision which was clearly designed to remove any 
authority cities and villages might otherwise have to regulate the ownership or 
possession of concealed handguns by permitholders under the act. Section 5 of 
LB 430, now codified at Neb. Rev. Stat. § 18-1703 (Supp. 2009), reads as 
follows: 
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Cities and villages shall not have the power to regulate the 
ownership, possession , or transportation of a concealed handgun, as such 
ownership, possession, or transportation is authorized under the 
Concealed Handgun Permit Act, except as expressly provided by state 
law. Any existing city or village ordinance, permit, or regulation regulating 
the ownership, possession , or transportation of a concealed handgun, as 
such ownership, possession , or transportation is authorized under the act, 
is declared to be null and void as against any permitholder possessing a 
valid permit under the act. 

It is in this context that you ask your series of questions, which we will 
discuss and respond to below. 

Discussion of Specific Questions 

Question 1 

Your first question is: "Does a city ordinance requ1nng registration of 
handguns fall under the category of ownership or possession as used in Neb. 
Rev. Stat. § 18-1703 (Supp. 2009)?" 

Like all statutes, the language of § 18-1703 is to be given its plain and 
ordinary meaning. There is no need for statutory "interpretation to ascertain the 
meaning of statutory words which are plain , direct, and unambiguous." State ex 
ref. Amanda M. v. Justin T. , 279 Neb. 273, 278, 777 N.W. 2d 565, 569 (2010). 

Giving § 18-1703 its plain and ordinary meaning, it appears to us that the 
answer to your first question is "yes." If a city ordinance requires registration of 
handguns in order to own or possess them within the city's boundaries or other 
areas over which it may have authority, then§ 18-1703 would come into play. It 
seems clear that requiring registration in order to own or possess a handgun 
would constitute "regulation" of such ownership or possession. In other words, 
such an ordinance would directly place an .additional burden or regulation on the 
ownership or possession of a handgun. And any such additional municipal 
"regulation" of the ownership or possession of handguns by permitholders under 
the act is plainly barred by the language of§ 18-1703. 

Of course, a city ordinance regarding registration that does not compel the 
registration of handguns in order to own or possess them within the city would 
not conflict with § 18-1703. Likewise, a city firearm registration ordinance that 
specifically exempts permitholders under the Concealed Handgun Permit Act 
from any registration requirement in order to own or possess handguns within the 
city would also not be prohibited by that statute. 
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Question 2 

Your second question is: "Does Neb. Rev. Stat. § 18-1703 (Supp. 2009) 
prohibit the City of Omaha from enforcing Sec. 20-251 through Sec. 20-258 of 
the Municipal Code of the City of Omaha, requiring the registration of all 
handguns (concealable firearms), against a Nebraska Concealed Handgun 
Permit holder?" 

Section 20-251 (a) of the Omaha Municipal Code states: 

It shall be unlawful for any person to own, have possession of, or 
maintain control over any concealable firearm which has not been 
registered to said person with the chief of police in accordance with this 
division [Division 2] , except when such possession or control is with the 
knowledge and express consent of the person in whose name such 
concealable firearm is registered. 

In § 20-191 of the Omaha Municipal Code the term "concealable firearm" is 
defined as being a "firearm having a .barrel less than 18 inches in length ." 
Sections 20-253, 20-254 and 20-257 of the code give the chief of police authority 
to deny registration permits in certain circumstances and to revoke registration 
permits that have been issued. There appears to be nothing in Division 2 or 
elsewhere in the code that exempts permitholders under the Concealed Handgun 
Permit Act from the registration requirements of§ 20-251(a). 

As discussed above in connection with Question 1, a city ordinance such 
as Omaha's § 20-251 (a) which requires registration of a handgun before it may 
be owned or possessed within the city and which does not exempt permitholders 
under the Concealed Handgun Permit Act from such requirement is in conflict 
with § 18-1703 since it regulates the ownership and possession of handguns by 
permitholders above and beyond the regulations imposed on them by the act. 
Accordingly, in our opinion , under § 18-1703 Omaha's handgun registration 
requirement is null and void to the extent it purports to impose such requirement 
on permitholders under the Concealed Handgun Permit Act. 

Question 3 

Your third question reads as followq: "Does Neb. Rev. Stat. § 18-1703 
(Supp. 2009) prohibit the enforcement of Sec. 20-251 through Sec. 20-258 of the 
Municipal Code of the City of Omaha on a concealed handgun permit 
permitholder who purchases a handgun in the jurisdiction of the City of Omaha?" 
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We are not certain what the genesis of this particular inquiry is or what 
particular concern you have. We can, of course, envision a situation in which an 
individual residing in, for example, Imperial could travel to and purchase a 
handgun in Omaha; and, for as long as that individual remained within Omaha he 
or she would own and have possession of that handgun in that city. 
Nonetheless, it is unclear to us that the firearm registration provisions of the 
Omaha Municipal Code would even apply to such an individual. 

Even if such provisions of the Omaha Municipal Code would apply, 
however, it seems to us that our response to Question 2 above would control that 
situation. In other words, if the individual purchasing a handgun in Omaha is a 
permitholder under the Concealed Handgun Permit Act, then he or she would not 
be subject to the registration requirement. 

Question 4 

Your fourth question actually contains two different inquiries. The first of 
these two inquiries is: "If the City of Omaha cannot enforce Sec. 20-251 through 
20-258 of the Municipal Code of the City of Omaha on a Nebraska concealed 
handgun permitholder because of Neb. Rev. Stat.§ 18-1703 (Supp. 2009) , does 
this apply to all concealed handgun permit holders, no matter in what city or 
village in Nebraska they reside?" 

We are not certain what the word "this" contained in the second clause of 
your question is supposed to refer to. If "this" refers to the specific conclusion 
that Omaha cannot enforce its reg istration requirement against a permitholder 
under the Concealed Handgun Permit Act, then, obviously, Omaha cannot 
enforce its registration requirement against a permitholder no matter where he or 
she resides. On the other hand, if "this" refers to some general conclusion that 
city or village handgun registration requirements are unenforceable against 
permitholders, the answer to your question would depend to some degree on the 
particular language of any such city or village ordinance. Our response to 
Question 1 above sets forth what we believe the guiding principles to be in this 
regard. 

The second of your inquiries under Question 4 is: "How does this apply to 
concealed carry permit holders from states which Nebraska recognizes pursuant 
to Neb. Rev. Stat. § 69-2448 (Supp. 2009)?" · 

Again , we are not certain what the "this" in this question refers to. 
Nonetheless, suffice it to say that the same rules as discussed above would 
apply to concealed carry permitholders from other states who fall within the 
parameters of§ 69-2448. 
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Section 69-2448 states in pertinent part: 

A valid license or permit to carry a concealed handgun issued by 
any other state or the District of Columbia shall be recognized as valid in 
this state under the Concealed Handgun Permit Act if (1) the holder of the 
license or permit is not a resident of Nebraska and (2) the Attorney 
General has determined that the standards for issuance of such license or 
permit by such state or the District of Columbia are equal to or greater 
than the standards imposed by the act. 

This section, therefore, makes clear that so long as the individual holding 
the permit or license from another state is' not a resident of Nebraska and the 
state which issued the permit or license has standards for such issuance that are 
at least as strict as Nebraska's (as determined by the Attorney General) , then 
such permitholder has all the rights and duties that are given to Nebraska 
permitholders under the act. The provisions of§ 18-1703 would apply equally in 
instances involving permitholders whose permits or licenses to carry concealed 
handguns were issued by another state, so long as the requirements of § 69-
2448 have been met. 

Question 5 

Your fifth question reads as follows: "If the City of Omaha does have the 
authority to enforce Sec. 20-251 through Sec. 20-258 of the Municipal Code of 
the City of Omaha in whole or in part against concealed handgun permit holders, 
does LB 1033 (2010) amending Neb. Rev. Stat.§ 18-1703 (Supp. 2009) prohibit 
such enforcement of the ordinance?" 

LB 1033, which was offered by you during the 2010 session of the 
Legislature, would amend § 18-1703 to add "registration" to the list of things a 
city or village could not regulate as against permitholders under th·e Concealed 
Handgun Permit Act. The "Introducer's Statement of Intent" for LB 1033 
indicates that the bill is being offered to eliminate confusion over the 
interpretation of § 18-1703 and to make clear the intent of that section to prohibit 
registration requirements, as well as other city and village ordinances that impact 

, . 
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on the ownership, possession or transportation of concealed handguns by 
permitholders. LB 1033, therefore, would clarify that Omaha's registration 
requirements could not be enforced against a permitholder. 1 

While, as discussed above, it is our view that under § 18-1703 as it 
currently exists Omaha does not have the authority to enforce its registration 
requirements as against permitholders under the Concealed Handgun Permit 
Act, we also recognize that city officials and/or the Nebraska courts might 
disagree with our conclusion. Moreover, it never hurts to spell out legislative 
intent as clearly and precisely as possible in the language of the statute itself. 
Therefore, enactment of your proposed LB 1 033, with the possible changes we 
have suggested in footnote 1, would be helpful in ensuring that § 18-1703 is 
interpreted as prohibiting cities and villages from requiring permitholders under 
the act to register their handguns. 

Conclusion 

It is our opinion that any city or village ordinance requiring the registration 
of a handgun in order to own or possess the handgun in that city or village and 
not exempting from the registration requirement permitholders under the 
Concealed Handgun Permit Act is prohibited by§ 18-1703 and is null and void as 
it may be applied against any such permitholder. Since Omaha's requirement 
that all "concealable firearms" be registered , as established by sections 20-251 
through 20-258 of the Omaha Municipal Code, does mandate such registration in 
order to own or possess a "concealable firearm" in that city and contains no 
exception to that requirement for permitholders under the act, we believe 
Omaha's registration requirement runs afoul of § 18-1703 as it may be applied 
against any such permitholders. 

We note that LB 1033, as drafted, could still leave some confusion because, based on 
the grammar and syntax, it would state that cities' and villages "shall not have the power to 
regulate . .. registration of concealed handguns." We are not certain what "regulating reg istration" 
would entail or how such a construct would be interpreted. Therefore, we believe the intent would 
be better stated if the first sentence of the bill were changed to read as follows: "Cities and 
villages shall not have the power to regulate the ownership, possession, or transportation of a 
concealed handgun, as such ownership, possession, or transportation is authorized under the 
Concealed Handgun Permit Act, except as expressly provided by state law, and shall not have 
the power to require registration of a concealed handgun owned, possessed or transported by a 
permitholder under the Concealed Handgun Permit Act. " A similar conforming change could be 
made to the second sentence of the bill. 
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Enactment of pending LB 1033, with changes along the lines of those 
suggested in footnote 1, would confirm our opinion and make clear to city officials 
and the courts the Legislature's intent that, under § 18-1703, cities and villages 
may not compel permitholders under the Concealed Handgun Permit Act to 
register their handguns in order to own, possess or transport them within a city's 
or village's boundaries. 

Approved by: 

cc: Patrick J. O'Donnell 
Clerk of the Legislature 

17-107-20 

Sincerely yours, 

JON BRUNING 
Attorney General 

~~.~---
Charles E. Lowe 
Assistant Attorney General 


