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Authority of Real Estate Appraiser Board to Assign 
Administration of Appraisal Review Aspect of Board 's 
Licensing Function to an Independent Appraisal Broker 
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Nebraska Real Estate Apprai$er Board 

Jon Bruning, Attorney General 
Mark D. Starr, Assistant Attorney General 

You have advised that the Board is contemplating giving an out-of-state appraisal 
"broker" the responsibility for managing the appraisal review which is a part of the Board's 
licensing function. The broker would receive appraisal reports prepared by each applicant 
for licensure or certification, accompanied by the applicant's appraisal review fee. The 
broker would then arrange for a Nebraska appraiser to critique the reports, for which 
critique the broker would relay to the appraisal reviewer approximately two-thirds of the 
appraisal review fee. The broker would retain the balance. The broker would collect the 
critique and appraisal reports following the completion of the reviews and then examine the 
review appraiser's work product for quality assurance purposes. The critique and appraisal 
reports would then be transmitted to the Board. 

According to your letter, the broker would not be under contract with the Board. 

You have asked the following questions: 
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1. Is it lawful for the Board to make arrangements with an out-of-state 
appraisal broker to manage one phase of the application process? 

2. Is it lawful for the Board to make arrangements with an appraisal 
broker not under contract with the Board, to participate in a phase of 
the application approval process? 

3. Is it lawful for an applicant to pay a broker, instead of paying the 
Board, for any step of the application process? 

4. Must an appraisal broker arrangement go out for bid when the broker 
is not under contract and not paid by the Board? 

5. Is it lawful to give responsibility over some of the parts of the 
application process to a broker who is not being paid by the Board? 

The Real Estate Appraiser Board is responsible for administering and enforcing the 
Real Estate Appraiser Act. Neb. Rev. Stat. § 76-2223 (2003). This includes the licensing, 
or credentialing, of applicants who have met the requisite education and experience 
requirements. Whether a particular applicant has the requisite experience is, at least in 
part, determined by subjecting the applicant's appraisal reports to review. See Neb. Rev. 
Stat. §§ 76-2230 (1) (d), 76-2231.01 (1) (d), 76-2232 (1) (d) and 298 NAC 5.006 
(Candidates for licensure must submit three appraisal reports for review. Candidates for 
residential certification must submit three residential appraisal reports, including one to four 
residential properties, one residential 0 to 20 years, and one 20-year or older residential. 
Candidates for general certification must submit three appraisal reports on income 
producing properties, two of which include all three approaches to value.) 

The Board establishes the fee for review of reports, which are to relate to the costs 
involved and not exceed $200 in the case of applicants for licensure, $250 for applicants 
for residential certification, and $300 for applicants for general certification. 298 NAC 
1.001.02. You advise that the Board anticipates increasing these fees to encourage 
participation by more reviewers in order to deal with an expected influx of new applications. 

Our concerns with your proposal do not have so much to do with the residency of 
the broker or the fact that the Board is involving private persons/consultants in the 
application process. The Board has been authorized to do all things necessary to carry out 
the Real Estate Appraiser Act. Neb. Rev. Stat. § 76-2223 (2003). Neb. Rev. Stat. 
§ 76-2224 specifically authorizes the Board to contract for administrative assistance, 
including personnel that are required by the Board to carry out its responsibilities. Where 
the broker does not make the licensing decision and primarily engages in ministerial and 
quality control functions, it is doubtful that issues of "improper delegation" would prove 
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insurmountable. Our concerns stem more from the informality of the "arrangement" and 
the proposed handling of the fees for the review services. 

Although you have said that the broker would not be under contract with the Board 
or receive payment from the Board, there may still be a "contract," even though it has not 
been set down in writing. The lack of formality, though, is troublesome. Without a 
formalized agreement, the perception may be that the Board has abandoned its role, not 
merely delegated it. As noted above, the Board is authorized to contract for administrative 
services, not to direct applicants to some independent "preferred provider" who will do the 
Board's work. 

Having the applicant pay the Appraisal Broker directly appears inconsistent with 
some of the Act's provisions. Neb. Rev. Stat. § 76-2223(5) (2003), permits the Board to 
collect all fees required or permitted by the Act, for remission to the State Treasurer for 
credit to the Real Estate Appraiser Fund. Similarly, Neb. Rev. Stat.§ 76-2241 (2), provides 
that all fees and other revenue collected pursuant to the Real Estate Appraiser Act shall 
be remitted by the Board to the State Treasurer for credit to the Real Estate Appraiser 
Fund. Although Neb. Rev. Stat. § 76-2241 (2) expressly permits the Board to direct 
applicants to pay the examination fee to a third party who has contracted with the Board 
to administer the test, no such statutory allowance has been made for appraisal broker or 
appraisal review fees. One might respond that the absence of such allowance does not 
have much significance because appraisal broker fees are not specifically mentioned in 
the Real Estate Appraiser Act. Such response, though, would lead one to question where 
the Board gets the authority to require review appraisal fees. This office's approval of the 
regulations which provided for appraisal review fees as part of the appl ication process was 
most likely rooted in a sentence within section 76-2241 (2) which provides that the Board 
may establish such fees as it deems appropriate for special examinations and other 
services provided by the Board. The Act appears to contemplate that the Board is to 
provide the services for which additional fees are imposed, but here the arrangement 
envisioned is so informal and the Board's participation so slight as might prevent it from 
being considered the service provider. Its authority to impose fees for the mandatory 
appraisal reviews would thereby be rendered suspect. 

The arrangement has the earmarks of a state contract for services, which may 
subject it to the provisions of Neb. Rev. Stat. §§ 73-501 thru 73-509 (2003). This may 
require review of the agreement by the Department of Administrative Services and 
competitive bidding. At a minimum, entry of the agreement into the state accounting 
system would be required and its duration would need to be specified. Neb. Rev. Stat. 
§§ 73-503 and 73-506 (2)(2003). Please note, too, that Neb. Rev. Stat. § 73-506 
(3)(2003), prohibits state agencies from structuring contracts for services to avoid the 
requirements of sections 73-501 to 73-509. 
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The bidding and pre-review requirements turn upon the dollar amount of the 
contract. This information has not been given in your letter but you have provided a history 
of the number of applications received in prior years. Based upon those numbers, your 
estimate that the broker would keep one-third of the fee, and the current fees for appraisal 
reviews set forth in 298 NAC 6.001 .02, pre-review and competitive bidding requirements 
probably would not apply. However, this conclusion is partly based upon the fact that the 
arrangement apparently has no set duration. Until the duration is set and the increased 
fees determined, one cannot say whether the bidding requirements will be triggered. Even 
then it may be difficult, since the fees hinge upon the number of applicants and the type 
of application. It is suggested that you seek guidance on this issue from the Materiel 
Division of the Department of Administrative Services as matters progress. 

To summarize, the Board may arrange for an out-of-state appraisal broker to 
coordinate the appraisal review aspect of the licensure process. However, such 
arrangement should be formalized in order to comply with the requirements of Nebraska 
law regarding state contracts for services and to make clear that the broker is acting for the 
Board. Review appraisal fees should be paid to the Board, not to the appraisal broker 
directly. It is unlikely that the total value of the contract will be so great as to require 
competitive bidding, but until the variables such as the contract's duration are known, no 
definite answer can be given. 

Approved by: 

26-805-21 

Sincerely, 

JON BRUNING 
Attorney General 

tttl!f2--
Assistant Attorney General 


