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You have inqu ired about the use of the term CPA or phrases the Board believes to 
imply CPA certification. Specifically, you have asked whether an individual who has 
passed the Uniform CPA Examination and who has been issued a certificate under Neb. 
Rev. Stat.§ 1-114 or §1-124 may use the following terms or phrases: 
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5. "passed CPA examination" or "successful completion of the CPA 
examination" or any other phrase indicated he/she has passed the CPA 
exam, 

6. "member of the Nebraska Society of CPAs (or Nebraska Society of Certified 
Public Accountants) (or NSCPA)", 

7. "member of the American Institute of CPAs (or American Institute of Certified 
Public Accountants) (or AICPA)". 

Under the Nebraska Public Accountancy Act, Neb. Rev. Stat. §§ 1-105 to 1-171 
(1997 and Supp. 1999), a certificate of certified public accountant is issued by the Board 
to someone who has passed the uniform CPA examination. In order to obtain a permit to 
engage in the practice of public accountancy in Nebraska, a person must hold the 
certificate of Certified Public Accountant and have met certain statutory experience 
requirements. Therefore, there are certa in individuals who have passed the examination 
and who have received a certificate of Certified Public Accountant pursuant to Neb. Rev. 
Stat. § 1-114, but who are not actively engaged in the practice of public accountancy. 

Neb. Rev. Stat. § 1-122 (1) provides that a person "who has been issued a 
certificate as a Certified Public Accountant and who holds a permit under subdivision (1 )(a) 
of§ 1-136 ... and any person who is classified as inactive under§ 1-136, shall be styled 
and known as a Certified Public Accountant and may also use the abbreviation CPA." 

Neb. Rev. Stat.§ 1-151 provides that only a person who is classified as inactive or 
who has been issued a certificate and holds a permit may "assume or use the title or 
designation certified public accountant or the abbreviation CPA or any other title, 
designation, words, letters, abbreviation, sign, card, or device tending to indicate that such 
person is a Certified Public Accountant .. . . " 

Finally, Neb. Rev. Stat. § 1-155(1) provides as follows: 

No person, partnership, or limited liability company shall assume or use the title or 
designation certified accountant, chartered accountant, enrolled accountant, 
licensed accountant, or registered accountant or any other title or designation likely 
to be confused with certified public accountant or public accountant or any of the 
abbreviations C.A., P.A., E.A., R.A., or L.A., other similar abbreviations likely to be 
confused with CPA. 

In prior informal correspondence with the Board, we have concluded that, although 
the statutes in question are not entirely clear, one cannot use the CPA designation until 
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one has obtained a certificate of certified public accountant, the requisite work experience, 
and either a permit to practice or classification as inactive. In our view, th is represents a 
reasonable interpretation of the pertinent statutes. Therefore, an individual who holds only 
a certificate may not use the term CPA, the first term about which you have inquired. 

As to the remainder of the terms and phrases which you have listed in your inquiry, 
our research has revealed no Nebraska cases which discuss the use of such terms. We 
have reviewed a number of cases from other jurisdictions in which the courts considered 
the use of the terms "accountant", "accounting" and "pubiic accounting." These cases may 
be of some assistance in answering your questions. 

Action by the Board in prohibiting the use of the listed titles and designations may 
face a challenge based on the First Amendment. It is well-established that commercial 
speech is subject to the protection of the First Amendment's "free speech" clause. Virginia 
State Bd. of Pharmacy v. Virginia Citizens Consumer Council, Inc., 96 S. Ct. 1817 (1976). 
Only false, deceptive or misleading commercial speech may be completely banned. Other 
commercial speech may be restricted, "but only if the state shows that the restriction 
directly and materially advances a substantial state interest in a manner no more extensive 
than necessary to serve that interest." Ibanez v. Florida Oep't Business & Prof. Reg. , Bd. 
of Accountancy, 114 S. Ct. 2084,2088 (1994). The governmental body seeking to uphold 
a restriction on commercial speech has the burden of justifying the restriction and must 
support its assertions of potential or actual harm by factual evidence rather than 
speculation or hypothetical examples. 

In certain cases the courts have found advertising to be inherently or potentially 
misleading and thus not entitled to First Amendment protection. One such case is 
Carberry v. State Board of Accountancy, 33 Cal. Rptr. 2d. 788 (Cal. App. 1 Dist. 1994). 
In Carberry, the California Court of Appeals held that a business owner (who was not a 
certified public accountant) could not use the word "accounting" in his business name 
without a disclaimer qualifying the term. The Court further stated that the disclaimer must 
be one that serves "to dispel any possibility of confusion." /d. at 790. The Court concluded 
that the title "Citizens Accounting And Tax Service" followed by the individual 's name and 
the designation "EA" (or enrolled agent) was not sufficient to inform the public that the 
person was not a CPA. 

In Accountant's Soc. of Virginia v. Bowman, 860 F.2d 602 {41
h Cir. 1988), the Fourth 

Circuit Court of Appeals upheld the state's prohibition against non-CPAs using titles such 
as public accountant, certified accountant and registered accountant, finding that these 
terms were inherently misleading because of their similarity to the certified public 
accountant designation. 
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However, there are a number of cases in which a First Amendment violation was 
found. In Comprehensive Accounting Service Company, the Maryland Court of Appeals 
held that the state had a right to regulate the use of words such as "certified public 
accountant", but that the state violated the First Amendment in banning the use of certain 
words rather than choosing narrower restrictions such as the use of an explanatory 
disclaimer. Therefore, the Court found that a total ban on the use of the term "accountant" 
violated the First Amendment. 

In Ibanez, the United States Supreme Court held that an order of the Florida Board 
of Accountancy which reprimanded the petitioner for referring to her credentials as a CPA 
and a CFP (certified financial planner) in her advertising violated the petitioner's 
constitutional rights. The Florida Board conceded that her use of the designations was 
truthful but asserted that the use of the CPA designation was misleading because the 
petitioner was engaged in the practice of law and acting as though she was not subject to 
the jurisdiction of the Board of Accountancy. The United States Supreme Court found that 
consumers would not be misled by her truthful representation that she holds an active CPA 
license. With regard to the petitioner's use of the CFP designation, the Board asserted that 
the use of the words certified financial planner would mislead the public into believing that 
the petitioner had received state recognition as a CFP. However, the Court found that, 
given the absence of any evidence of actual deception, the Board's concern was not 
sufficient to justify the prohibition. 

In Miller v. Stuart, 117 F.3rd 1376 (11th Cir. 1997), cert. denied 11 8 S. Ct. 852, the 
Eleventh Circuit Court of Appeals reviewed the state of Florida's prohibition against holding 
out as a CPA while employed at a non-CPA firm. The Court found that Miller's use of the 
CPA designation was not inherently mislead ing and that the Board could not prevent Miller 
from holding himself out as a CPA while performing accounting and tax services at 
American Express. 

Finally, a relevant case involving a lawyer is Peel v. Atty. Registration and 
Disciplinary Commission of Illinois, 110 S. Ct. 2281 (1990). The petitioner was censured 
for using a letterhead indicating his certification as a trial specialist by the National Board 
of Trial Advocacy, a private organization . The United States Supreme Court found that the 
lawyer had a constitutional right to advertise his certif ication as a trial special ist by this 
organization , noting that the facts stated on his letterhead were true and verifiable and that 
the use of the certification on his letterhead was not actually misleading. Therefore, under 
standards applicable to commercial speech, the state could not completely ban such a 
statement. 
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These cases, along with a review of the pertinent Nebraska statutes, suggest that 
the Board must exercise its judgment in applying the statutes to each title or designation 
and must examine the use of each term in context. The question of whether a particular 
title or designation is inherently misleading, so as to justify a total prohibition of its use, is 
largely factual. As set forth by the Nebraska statutes, one must examine whether the title 
or designation in question tends to indicate that the person is a certified public accountant 
or is likely to be confused with the term certified public accountant. In our view, a court 
may find that a statement ind icating that an individual has passed the CPA examination 
or is a member of a non-governmental organization whicli includes CPA in its name does 
not necessarily tend to ind icate that such a person is a CPA. Therefore, the 
constitutionality of a total ban on those statements is questionable. A statement that an 
individual is a CPA registrant or CPA certificate holder would be more likely to be confusing 
to the public and it is more likely that a court would uphold the prohibition on the use of 
those terms by someone who is not qualified to engage in the practice of public 
accountancy. To the extent the Board has anecdotal evidence or studies to demonstrate 
that the use of any of these terms is deceptive or confusing to the public, a prohibition on 

·the use of the terms is more likely to be upheld by a court. 
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