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This is in response to the question (issues ) you have raised 
regarding eligibility for membership and vesting requirements of 
participants in the State Employees Retirement System. You have 
related general facts describing membership in the Retirement 
System and further set out certain issues arising from the facts. 
Apparently, the questions you present are the 11 issues 11 you have set 
forth in your request . 

The FIRST issue set out is: 

[W]hether this individual has a legal right to the 
employer account despite the fact he has erroneously 
enrolled in the system while a temporary employee and 
excluding his time in the system while a temporary would 
result in this person having less than five years of 
participation in the system as required for vesting? 

For the most part, this issue is addressed by the provisions 
of the State Employees Retirement Act, Neb . . Rev. Stat. §§ 84 - 1301 
to 84 - 1333 (1994, Supp. 1995 and Cum . Supp. 1996). Members of the 
Retirement System who terminate their employment prior to 
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retirement are entitled to certain termination benefits. Neb. Rev. 
Stat. § 84-1321 (Cum. Supp. 1996) provides: 

(1) Except as provided in section 42-1107, any 
member of the retirement system who ceases to be an 
employee before becoming eligible for retirement under 
section 84-1317 may, upon application to the board, 
receive: 

(a) If not vested, a termination benefit not to 
exceed the amount in his or her employee account payable 
in a lump sum or an annuity with the lump-sum or first 
annuity payment made at any time after termination but no 
later than the sixtieth day after the end of the year in 
which the member attains the age of seventy and one-half 
years; or 

(b) If vested, a termination benefit not to exceed 
(i) the amount in his or her employee account payable in 
a lump sum or an annuity with the lump-sum or first 
annuity payment made at any time after termination but no 
later than the sixtieth day after the end of the year in 
which the member attains the age of seventy and one-half 
years plus (ii) the amount of his or her employer account 
payable in a lump sum or an annuity with the lump-sum or 
first annuity payment made at any time after the member's 
fifty-fifth birthday but no later than the sixtieth day 
after the end of the year in which the member attains the 
age of seventy and one-half years. 

Benefits of a terminating member shall be deferred 
until the application is received. 

(2) At the option of the terminating member, any 
lump sum of the vested portion of the employer account or 
any annuity provided under subsection (1) of this section 
shall commence as of the first of the month at any time 
after such member attains the age of fifty-five or may be 
deferred, except that no benefit shall be deferred later 
than the sixtieth day after the end of the year in which 
the employee has both attained at least seventy and one­
half years of age and has terminated his or her 
employment with the state. Such election by the 
terminating member shall be made at any time prior to the 
commencement of the lump-sum or annuity payments. 
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(3) The vesting percentage shall be one hundred 
after a total of five years of (a) participation in the 
retirement system plus (b) eligibility and vesting 
credit. The vesting percentage shall equal one hundred 
for any disability retirement under section 84-1317. 

(4) In the event that the terminating member is not 
credited with one hundred percent of his or her employer 
account, the remainder shall be credited to the State 
Employees Retirement Fund and shall be applied to 
reduction of the liability for prior service benefits 
until such time as such liability is completely funded, 
and thereafter the remainder shall first be used to meet 
the expense charges incurred by the Public Employees 
Retirement Board in connection with administering the 
system and the remainder shall then be used to reduce the 
state contribution which would otherwise be required to 
fund future service retirement benefits. 

(5) If a member ceases to be an employee due to the 
termination of his or her employment by the state and a 
grievance or other appeal of the termination is filed, 
transactions involving forfeiture of his or her employer 
account shall be suspended pending the final outcome of 
the grievance or other appeal. 

(Emphasis added) . 

Whether or not the former employee has a "legal right to the 
employer account 11 is a determination necessarily made by the Public 
Employees Retirement Board. Initially, it is necessary that the 
Retirement Board make a determination based on described facts 
whether contributions should be adjusted. You appear to indicate 
that the terminating member is not vested in the employer account 
since it is stated that, "he was erroneously enrolled in the 
system. " We previously pointed out in Op. Att'y Gen. No. 
I97-003 (January 31, 1997) that the Retirement Board is expressly. 
empowered to take corrective action in situations where the 
Retirement System received contributions contrary to statutory 
provisions. See Neb. Rev. Stat. § 84-1305.02 (Cum. Supp. 1996). 

It is doubtful that a singular administrative error in and of 
itself gives rise to vested contract rights particularly in the 
absence of any showing that the employee relied on the erroneous 
information furnished to him. However, it is important that the 
Retirement Board review its past practice and policy relating to 
enrollment of employees previously employed as temporary employees. 
We have previously pointed out that it is important that the Board 
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consider its past administrative practices in determining the legal 
rights of employees to participation in a public retirement system. 
The subject of contractual rights and expectations which may arise 
as a consequence of prior administrative practices was addressed in 
Op. Att'y Gen. No. 95065 (August 2l, l995). We refer you to the 
discussion and Nebraska case authority set out in that opinion. We 
believe the Retirement Board must necessarily consider its past 
administrative practices relating to enrollment of employees who 
were previously employed as temporary employees to determine 
whether expectations protected by the law of contracts may have 
been created. 

The SECOND question (issues) raised is: 

[Whether the members who were enrolled in the 
retirement system by counting their temporary employment 
towards the minimum service required to join were 
enrolled prematurely? If so, should the Public Employees 
Retirement Board adjust their retirement accounts and 
return the contributions that were made before the 
members would have been eligible to join by counting only 
their permanent employment towards the minimum service 
required for membership? 

The issues or questions you pose necessarily require a 
determination by the Retirement Board based on all facts and 
circumstances of employment whether the members are participating 
contrary to statutory provisions. See Neb. Rev. Stat. §§ 84-l307 
and 84-l305. 02 (Cum. Supp. l996) and our response to the FIRST 
question above. The second part of this issue, whether retirement 
accounts should be adjusted, is an administrative determination 
necessarily made by the Retirement Board. The corrective action 
may be considered only upon the Board determining that contribution 
amounts were received "not in accordance with statutory 
provisions." 

It seems to us that corrective action including adjustment of 
retirement accounts is appropriately taken only after the 
Retirement Board has made an administrative determination that the 
retirement system previously received contribution amounts "which 
for any reason are not in accordance with the statutory provisions 
of the State Employees Retirement Act. " In this respect, we point 
out that section 84-l305.02(2) requires that the Board adopt rules 
and regulations implementing the procedures for adjusting 
contributions or benefit amounts. The procedures are to include 
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notice provided to all affected persons and the notices are 
required to describe the process for disputing an adjustment of 
contributions or benefits. 

Sincerely yours, 




