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You have requested the opinion of the Attorney General 
regarding membership and authority of legal entities created under 
the provisions of the Interlocal Cooperation Act, Neb . Rev. Stat. 
§§ 13-801 to 13-827 (1991 and Cum . Supp. 1996) ("Act") . 

It is briefly related that a joint legal entity, the Custer 
County Development Board ("Board"), was recently formed under the 
Act and that "members" of the Board at various times have included 
both a "for profit" group and a "non-profit" group as an "at-large" 
member. Reportedly, the Board is the recipient of a grant from the 
Nebraska Department of Economic Development "to set up 11 community 
councils in Custer County." You further relate that Custer County , 
is not a "member of CCDB as of the date of this grant" and that 
only five municipalities were members at the time of the grant 
application, in April of 1996. It is in the contex t of these facts 
that we respond to your questions . 

(. Arterbum 
-1 Bartel 

J. Kir1< Brown 
David T. Bydalek 
Dale A Comer 
James A. Elworth 
Royce N. Harper 
Lauren L Hill 

It is FIRST inquired: 

[M] ay a joint entity created in accordance with 
Nebraska R.R.S. Section 13-804 have "members" who are not 
"public agency's" as defined by Nebraska R.R.S. Section 
13 - 803? 
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Yes. We believe a legal entity formed under the Act may have 
members that are not public agencies as that term is defined for 
purposes of ·the Act. Neb. Rev. Stat. § 13-804 (Cum. Supp. 1996) 
authorizes any two or more public agencies to enter into agreements 
with one another pursuant to the Act. The term, "public agency", 
is defined in Neb. Rev. Stat. § 13-803(2) (Cum. Supp. 1996) to mean 
any county, city, village, school district, or agency of state 
government or of the United States, any drainage district, sanitary 
and improvement district, or other municipal corporat·ion, or 
political subdivision of this state and any political subdivision 
of another state. The express language of section 13-803 does not 
include private entities or groups with the definition of the term, 
public agency. 

Under the maxim, expressio unius est exclusio alterius, a 
statute which enumerates the things on which it is to operate 
excludes all those not expressly mentioned. State v . Wragge, 246 
Neb. 864, 524 N. W.2d 54 (1994); Curry v. State ex rel. Stenberg, 
242 Neb . 695, 496 N.W.2d 512 (1993). Thus, private companies or 
other entities not included in section 13- 803 would not be public 
agencies and are unauthorized to be parties to an interlocal 
agreement under the Act. 

In responding to this question, it is appropriate to point out 
the distinction between members of the legal entity formed and 
parties to the interlocal agreement. Of course, the membership of 
a particular legal entity is determined by the nature and 
organization of the legal entity that is created. The Act provides 
that any agreement entered into shall, among other things, specify 
the general organization, composition, and nature of the legal· or 
administrative entity created . See Neb. Rev. Stat. § 13-804(3) (b) 
(Cum. Supp. 1996). 

The interlocal agreement that is the subject of this opinion 
provides that the board shall consist of a maximum of fifteen 
members. The members are individuals including two members of the 
Custer County Board of Supervisors and representatives from each .. . 
municipality that is a party to the agreement. INTERLOCAL 
COOPERATION AGREEMENT for CUSTER COUNTY DEVELOPMENT BOARD, P• 1. 

Obviously, groups and associations, whether for profit or non­
profit organizations are not individuals and the agreement does not 
include organizations amoung its membership. However, we are not 
aware of any requirement that all members of the Board be employees 
or representatives of public agencies or that the membership 
exclude private individuals. We point out that most governing 
bodies of political subdivisions include individuals that are 

( 



John Breslow 
February 14, 1997 
Page -3-

variously employed in the private and public sectors among their 
membership. 

The SECOND question is: 

[I]f it is allowable under Nebraska R.R.S. Section 
13-804(6) for a ioint entity to allow for a profit or 
non-profit "at-large" member of the group; may that 
member either vote or be counted in terms of a quorum? 

We believe that an individual who is a member of a profit or 
non-profit organization may serve as a member of the Board as an 
at-large member selected in accordance with the provisions of the 
Interlocal Agreement. For purposes of this question, we assume 
that an individual is a member rather than the organization. As we 
pointed out in responding to question one, organizations that are 
not public agencies cannot be parties to the agreement nor serve as 
members. Whether a member may vote or be counted for purposes of 
a quorum is dependent on the internal rules of governance adopted 
by the Board. Generally, a governing body may establish internal 
rules for its governance and procedure. 

The common law rule pertaining to quorums and conducting 
business is applicable in the absence of a policy or rules. That 
is, a majority of all members of a board shall constitute a quorum 
and a majority of the quorum qualified to act may decide to take 
action. Petition of Kinscherff, 89 N.M. 669, 556 P.2d 355 (1976); 
Federal Trade Commission v. Flothill Products, Inc., 389 U.S. 179, 
88 S.Ct. 401, 19 L.Ed.2d 398 (1967). Accordingly, an at-large 
member who is not an employee of a public agency may be included 
for purposes of determining a quorum or voting in the absence of 
Board rules to the contrary. 

The THIRD question(s) presented is: 

[I] s a joint entity created under the Interlocal 
Cooperation Act restricted to exercising only powers that 
all members of the interlocal are capable of exercising 
on their own? Or, if one member of the interlocal is 
capable of exercisinq a qiven power, may the other 
members, obtain new powers as a result of being part of 
the interlocal agreement? 

As we have noted above, members of the Board and parties to 
the agreement are not similar nor interchangeable terms. An 
agreement under the Act may only be entered into by public 
agenc1es. However, there is no requirement that membership of the 
Board consist of government units or public agencies that are 
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parties to the agreement. Rather, the Board consists of up to 
fifteen individuals that serve as the governing body of the Board. 
This question was in part addressed in Op. Att'y Gen'l No. 96087 
(December 18, 1996). In that opinion it was concluded: 

. . . the Act is not intended to increase nor enhance the 
substantive powers and authority of governmental 
subdivisions. Rather, the Act authorizes governmental 
subdivisions to act jointly for exercise of any powers, 
privileges, or authority to the extent permitted by law. 
Neb. Rev. Stat. § 13-804(1) (Cum. Supp. 1996). Local 
governmental subdivisions have such powers and authority 
as conferred by law. Counties and county boards can only 
exercise such powers as are expressly granted by statute 
which are strictly construed. (citations omitted) . 
Similarly, municipal corporations are creatures of the 
law established for special purposes, and their corporate 
acts must be authorized by their character and they 
possess no power or faculties not conferred by the laws 
which created them. (citations omitted) . 

Id. at 3. As you note, Neb. Rev. Stat. § 13-807 (1991) authorizes 
public agencies to enter into contracts for performing functions 
which each agency entering into the contract is authorized by law 
to perform. Thus, the Board cannot exercise powers beyond those 
conferred by law upon each of the governmental subdivisions that 
are parties to the interlocal agreement. 

You ALSO inquire: 

[M]ay an interlocal provide services outside of the 
geographic makeup of its members. 

This question is highly fact specific and any conclusion is 
dependent on the activities performed by the municipalities. As we 
understand, the Board reportedly established a "community council" 
in a municipality that is not a party to the agreement. You relate• 
that Custer County is not a party to the interlocal agreement. In 
this respect, we point out that Custer County is set forth as a 
party to the agreement in the copy of the document you furnished to 
us. However, we assume that Custer County is not a party to 
facilitate response to your inquiry. 

We believe that it is appropriate for the Board to perform 
certain economic development functions beyond the municipal 
boundaries of the parties. We are not aware of any limitations 
that restrict economic development activities of a city, community 
or region to a specific geographic location. Economic development 



John Breslow 
February 14, 1997 
Page -5-

activities are government powers that may be exercised by 
municipalities. The Partnerships for Economic Development Act, 
Neb. Rev. Stat. §§ 81-1288 to 81-1294 (Cum. Supp. 1996) expressly 
authorizes communities and counties to further "collective economic 
development efforts" and encourage collaboration with local areas 
of the state among communities, counties, and economic development 
providers and the private sector. See Neb. Rev. Stat. § 81-1290 
(Cum. Supp. 1996). Accordingly, the municipalities that are 
parties to the agreement are authorized by law to collectively 
participate in regional economic development efforts. 

While it is established that the Interlocal Cooperation Act 
does not enhance the authority and power of government 
subdivisions, it is also established that the interlocal agreement 
cannot serve to curtail or prohibit the legislative or 
administrative authority of the governmental subdivisions. See 
Gallagher v. City of Omaha, 189 Neb. 598, 204 N.W.2d 157 (1973). 
It seems to us that the fact Custer County is not a party to the 
agreement does not diminish the authority of the municipalities 
granted under the provisions of the Partnerships for Economic 
Development Act. 

ApproveCiBr: 
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Sincerely yours, 

DON STENBERG 
Attorney General 

Fredrick F. N 
Assistant Attorn General 




