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You have requested an opinion from this office as to
whether any provision of state law prohibits you from remaining as
the Adjutant General if you elect, after age 60, to draw federal
reserve retired pay by retiring your state and federal commission
as a major general and becoming a member of the federal Retired
Reserve officer corps. Pursuant to 32 U.S.C. § 307 (1959 and Cum.
Supp. 1996), as a commissioned officer in the Nebraska Army

5 As discussed herein, age 60 provides the first
opportunity for a federal Army or Air Force reserve officer to
become eligible for the retirement pay at issue in this opinion.
10 U.S.C. § 12731 (Cum. Supp. 1996). At age 64, a state’s Adjutant
General, shall be separated from military service by being either
transferred to the Retired Reserve or, discharged from the
officer’s reserve appointment.. 10 U.S.C. § 14512 (Cum. Supp.
1996); see also Neb. Rev. Stat. § 55-136 (1993).
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National Guard, you simultaneously serve, at the same rank, as an
officer of the Army National Guard of the United States.?

Pertinent Provisgions of Federal Law.

Under federal law, at age 60, a federal reserve officer
first becomes eligible to xeceive retired pay. See 10 U.S.C.
§ 12731 (Cum. Supp. 1996); House Rep. No. 103-84, 103rd Congress,
lst Sesgion p. 29 (1993) (Report on the "Reserve Officer Personnel
Management 2act," subsequently enacted by Pub. L. 103-337, Div. A,
Title XVI). If the reserve officer has performed at least 20 years
of creditable service, is at least 60 years of age, and satigfies
other statutory criteria, then the reserve officer is entitled,
upon application, to draw retirement pay. 10 U.5.C. § 12731(a)
(Cum, Supp. 1996). Once a reserve officer qualifies for and elects
to receive retired pay, then he is no longer on active duty status.
Rather, he is categorized as a member of the Retired Reserve. 10
U.S.C. § 10154 {(Cum. Supp. 1996).

Regulations pertaining to the Army National Guard, issued
by the U.S. Department of the Army, expressly authorize a state's
Adjutant General to "be appointed and serve in that capacity
without [flederal recognition." NGR (AR} 600-100, 11-3{(a) (1)
(1994) ., The regulations also specify that "[t]lhe appointment of an
individual as [a state’s Adjutant Generall, . . . and his or her
tenure in office are governed by the laws of the State." NGR(AR)
600-100, 11-2{a) (1994). Therefore, while your ability to serve as
Nebraska's Adjutant General, while in a Retired Reserve status is
clearly authorized by federal law, we now examine whether
applicable state law requirements would preclude your continued
service as the Adjutant General while in a Retired Reserve status.

BACKGROUND

Pertinent State Law Provigions.

Article XIV, Section 1 of the Nebraska Constitution
empowers the Legislature to ‘"provide for the personnel,
organization, and discipline of the militia of the state."
Pursuant to that authority, the Legislature has enacted Nebraska's
"Military Code, " Neb. Rev. Stat. § 55-101 - § 55-180 (1993 and Cum.
Supp. 1996). Applicable to this opinion are sections of the
Military Code which provide as follows:

The [Nebraska] Military Department shall consist of the
Adjutant General in the grade of major general, . . . and

? See Op. Neb. Att’'y Gen. No. 96-03% (April 30, 1996) for
a more compilete discussion of the "federal recognition" practice.
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such other personnel as may be necessary to comply with
such tables of organization as are prescribed for this
state by the laws or regulations of the United States.

Neb. Rev. Stat. § 55-120 (Cum. Supp. 1996). Another statute
specifies that

[t1he Adjutant General shall be appointed by the Governor
from the commissioned officers of the National Guard of
this state. Such Adjutant General shall have been a
commissioned officer of the field or line in active
service in the National Guard of this state for at least
seven years, and shall have attained at least the grade
of lieutenant colonel.

Neb. Rev. Stat. § 55-121 (1993). While the Military Code
originally provided that the Adjutant General would hold his office
at "the pleasure of the Governor," see 1917 Neb. Laws, c¢. 205, § 3
- 8§ 4, p. 483-86, since 1921, the statute has established that the
Adjutant General shall hold his office "until [he has] reached the
age of sixty-four years unless retired prior to that time by reason
of resignation, disability, or pursuant to applicable regulations
issued by the Department of the Army or the Department of the Air
Force." Neb. Rev. Stat. § 55-136 (1993); see also 1921 Neb. Laws,
c. 234, 8§88 1-2, p. 834-35 (original enactment of the current
requirement) .

DISCUSSION

In construing the state law provisions, we are mindful
that the Legislature’s intent in enacting the Military Code "is to
conform to all constitutional acts and regulations of the United
States affecting the same subjects, and [that] all acts of the
State of Nebraska shall be construed to effect this purpose." Neb.
Rev. Stat. § 55-103 (1993). We also construe together all of the
statutes comprising the Military Code in order to ascertain their
meaning. See Solar Motors, Inc. v. First Nat’l Bank of Chadron,
249 Neb. 758, 545 N.W.2d 714 (1996). Given these principles, we
find that the combination of § 55-120, § 55-121, and § 55-136 may
be analyzed to reach two different conclusions, one which would
allow the Adjutant General to serve in that office while a member
of the Retired Reserve, and another conclusion which would mandate
that the office of the Adjutant General be maintained by a
commissioned officer on active duty status.

Emphasis would have to be provided to language contained
in both § 55-120 and § 55-136 in order to conclude that the office
of Adjutant General must be held by an active duty reserve officer.
First, § 55-120 states that the Military Department shall consist,
in part, of "the Adjutant General in the grade of major general.
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." Further, § 55-136 indicates that the Adjutant General shall
hold his position until reaching age 64 "unlegss retired prior to
that time by reason of resignation, disability, or pursuant to
applicable regulations issued by [counterpart federal agencies]."
1t might be argued that § 55-120 reguires the Adjutant General to
be a major general in active status. Likewise, it could be argued
that, pursuant to § 55-136, 1if the Adjutant General elects to
retire from active serxrvice in accordance with the federal
regulations discussed earlier in this opinicn, then he has vacated
his pogition as the Nebraska Adjutant General in addition to having
retired from hig active federal resexrve office.

A contrary conclusion 1g reached by a different
construction of the three state statutes. First, it could be
asgserted that § 55-120 wmerely provides that whoever holds the
office of the Adjutant General will serve at the rank of Major
General. . Next, § 55-121 can be construed as setting forth the
qualifications required of an officer before he may be appointed as
the Adjutant General. The statute c¢learly does not state
requirements of the office once the Governor has appointed the
Adjutant General. What the statute does provide is that the office

shall be held as provided in § 55-136. We have previously
concluded that the appointment of an Adjutant General 1is "“an
appointment . . . for a period of years until the individual

reachegs the age of 64 as is provided in Neb. Rev. Stat. § 55-136."
Op. Neb. Att’'y Gen. No. 42 at 2 (March 10, 1983).

Recognizing that the Military Code gives xrise to two
opposite conclusions regarding the question you have posed, we find
the more legally sound construction of the statutes to allow the
Adjutant General to retire hig active status as an officer of the
federal reserve and, thus, to be a member of the Retired Regerve,
and, at the same time, maintain his gstatus as the Adjutant General
of the State of Nebraska. Ouxr conclusion is based primarily on the
principle that "[aln office is a public station or employment,
conferred by the appointment of government; and embraces the idea

of tenure, duration, emolument and duties." Op. Neb. Att'y Gen.
No. 96-039 at 3 (citing State ex rel. O’Conneor v. Tusa, 130 Neb.
528, 265 N.W. 524 (1936)). Therefore, we cannot conclude that the

Adjutant General vacates his position as a state officer unless
state statutes expressly so provide. In reaching this conclusion,
we note that our research found no court opinions directly
addresging this question. We are. aware of the fact that several
Attorneys General have issued opinions® on the issue; however, the

3 See Op. Ark. Att‘y Gen. No. 96-026 (March 13, 1996)
(concluding that Arkansas statutes do not expressly require TAG to
be federally recognized but do render an individual ineligible to
hold that office upon reaching age 64); Op. Cal. Att’y Gen. No. 90~
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conclusions in those opinions, while instructive in the structure
of their analysis, are based on state statutes which differ
markedly from the requirements found in Nebraska’s Military Code.

Sincerely,

DON STENBERG
Attorney General

Lot bl

Lauren L. Hill
Assistant Attorney General

24-30-14.0p

Approved by:

Attorney General

804 (May 2, 1991) (discussing appointment issues under California
law); Op. La. Att’y Gen. No. 90-191 (November 1, 1990) (concluding
rthat Louisiana statutes authorize an officer, who loses federal
recognition or rank by law, to continue to serve as the Adjutant
General); ©Op. Ohio Att‘y Gen. No. 84-043 (July 31, 1984)
(concluding that Ohio law regquires that its general officers be
federally recognized in order to be appointed to state office); 52
N.C. Op. Att'y Gen. 118 (June 28, 1983) (finding that North
Carolina statutes expressly authorize either a retired or separated
officer to serve as the Adjutant General).






