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This is in response to your request for an opinion of the 
Attorney General regarding statutory amounts which may be assessed 
by county treasurers for publication of properties subject to sale. 
You indicate that the question regarding county assessments is 
raised to the Attorney General because the Auditor of Public 
Accounts prescribes "the accounting procedures for counties." 

The question asked relates to the new increased amount which 
may be assessed by county treasurers against real property for 
publication of lists of real property subject to sale for non­
payment of taxes. The assessments by county treasurers are 
authorized by the provisions of Neb. Rev. Stat. § 77-1804 (Supp. 
1995). Specifically, you inquire whether the new increased amount 
of five dollars may be assessed for.lists of properties published 
during the month of February for the years 1995 and 1994. It is 
our view that the new increased amourit of five dollars may be 
assessed after the effective date of the amendatory act authorizing 
the new increased amount. Accordingly, the new rate of five 
dollars cannot be assessed for publication of properties in 
February of 1994 and 1995. 

.avid K. Arterburn 
L. Jay Bartel 
J. Kl rk Brown 
David T. Bydalek 
Delores N. Coe-Barbee 
Dale A. Comer 
James A. Elworth 
Lynne R. Fritz: 

Royce N. Harper 
Lauren Lee Hill 
Jay C. Hinsley 
Amy Hollenbeck 
William L. Howland 
Marilyn B. Hutchinson 
Kimberly A. Klein 

Joseph P. Loudon 
Charles E. Lowe 
Lisa D. Martin-Price 
Lynn A. Melson 
Ronald D. Moravec 
Fredrick F. Neld 
Marie C. Pawol 

Prln1ed wllh soy Ink on recycled paper 

Kenneth W. Payne 
Alan E. Pedersen 
Paul N. Potadle 
Hobert B. Rupe 
James D. Smith 
James H. Spears 
Mark D. Starr 

Timothy J. Texel 
John R. Thompson 
Barry Wald 
Terri M. Weeks 
Alfonza Whitaker 
Melanie J. Whlttamore-Mantzlos 
Linda l. Willard 



John Breslow 
November 15, 1995 
Page -2-

The question arises because section 77-1804 was amendeq by LB 
202 to increase the amount of the assessment from two dollars to 
five dollar's for costs incurred for publishing or advertising the 
lists of real property subject to sale. The effective date of the 
amendment by LB 202 is September 9, 1995. F9llowing amendment, 
section 77-1804 states: 

Real property taxes; delinquent tax list; publication and 
posting of notice; publication charges~ The county 
treasurer shall cause the list of real property subject 
to sale and accompanying notice to be published once a 
week for three consecutive weeks prior to the date of 
sale, commencing the first week in February, in a legal 
newspaper and, in counties having more than two hundred 
fifty thousand inhabitants, in a daily legal newspaper of 
general circulation, published in the English language in 
the county, and designated by the county board. The 
county treasurer shall also cause to be posted in some 
conspicuous place in his or her office a copy of such 
notice. The treasurer shall assess against each 
description the sum of five dollars to defray the 
expenses of advertising, which sum shall be added to the 
total amount due on such real property and be collected 
in the same manner as taxes are collected. 

(Emphasis added). 

The increased assessment amount of five dollars cannot be 
assessed retroactively for publication of lists of properties prior 
to the effective date of the amendment. As we understand, lists of 
properties subject to sale are published or advertised during the 
month of February and the sale conducted on the "first Monday of 
March" each year in accordance with the provisions of Neb. Rev. 
Stat. § 77-1802 (Cum. Supp. 1994). The lists of property subject 
to sale are published weekly for three consecutive weeks prior to 
the date of sale. Accordingly, the new five dollar amount would be 
assessed during February of 1996, the first time the property lists 
are published following September 9, 1995, the effective date of 
the amendatory act. 

A statute is not to be given a retrospective effect unless the 
language of the statute clearly and unequivocally expresses that 
intent. In Nebraska, it is well established that a statute will be 
held to operate pro.spectively unless the legislative intent that it 
shall operate retrospectively is clearly disclosed or necessarily 
implied from the language used in the statute. State v. Von Dorn, 
234 Neb. 93, 449 N.W.2d 530 (1989); Adair v. Miller, 109 Neb. 295, 
190 N.W. 865 (1922). This principle of construction also applies 



John Breslow 
November 15, 1995 
Page -3-

to amendatory acts. An amendment to a legislative act does not act 
retroactively. Retired City Civilian Emp. Club of City of Omaha v. 
City of Omaha Emp. Retirement System, 199 Neb. 507, 260 N.W.2d 472 
(1977). The language of section 77-1804 as amended by LB 202 does 
not eviden9e any intent or purpose that the new ~ncreased amount be 
retroactively assessed prior to the effective date of the amendment 
of the statute. 

A schedule was included in your request letter to illustrate 
the question you present. The schedule includes two columns 
designated 11 

( 1) 11 and " ( 2) " and assessment amounts are included 
under each ·column for the years 1994, 1995 and . 1996. A caption 
includes the inquiry, "Which list of advertising fees is correct." 
As we understand your inquiry, the list of assessment amounts set 
forth in column 11 

( 1)" includes the proper amounts since the new 
increased amount of five dollars -o;.;ould be assessed after the 
effective date of the statute. The two dollar assessment rate is 
reflected in column "(1) 11 for assessments made for publication of 
the lists of properties prior to the effective date of the 
amendatory act. 
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Sincerely, 

DON STENBERG 
Attorney General 

General 




