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You have requested the "formal opinion" of the Attornt;Y 
General regarding continuing membership of county employees ~n 
factual situations involving employment with more than one county. 

The first question and facts presented are: 

Whether an individual who works for County A and County 
B, and contributes to the County Employees Retirement 
Plan in both Counties and then ceases employmen't in 
County A, but continues working for County B, if they 
shall be entitled to the benefits from County A, or if 
they shall have their account from County A, transferred 
to County B and should not be entitled to any benefits 
(Neb. Rev. Stat. section 23-2306). 

For the most part, this question is expressly addressed by 
provisions of the County Employees Retirement Act, Neb. Rev. Stat. 
§§ 23-2301 to 23-2332 (1991 and Cum. Supp. 1994). The individual 
employee under the facts you describe is entitled to retirement 
benefits resulting from his or her employment with County A at the 
time the individual retires and is no longer an employee of a 
county participating in the Retirement System. For purposes of the 
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Retirement Act, the employee is not retired due to continuing 
employment with County B. Neb. Rev. Stat. § 23-2301 (Cum. Supp. 
1994) in material part provides: 

For purposes of the County Employees R_etirement Act, 
unless the context otherwise requires: 

. 
( 1) Employees shall mean all persons or officers who 

are employed by a county of the State of Nebraska for 
twenty or more hours and who have completed at least 
twelve months of continuous service at any time, persons 
employed as provided in section 2-1608, all elected 
officers of a county, and such other persons or officers 
as are classified from time to time as permanent 
employees by the county board of the county by whom they 
are employed, except that employees shall not include 
judges, persons making contributions to the School 
Retirement System of the State of Nebraska, or nonelected 
employees and nonelected officials of any co~nty having 
a population in excess of one hundred thousand 
inhabitants; 

(2) Retirement shall mean qualifying for and 
terminating employment after becoming qualified to 
receive the retirement allowance granted under the County 
Employees Retirement Act . . • • 

(Emphasis added). 

Based on these express provisions, an individual who continues 
employment with a county participating in the Retirement System is 
ineligible for retirement benefits until the individual's 
employment with a participating county ceases. The definitional 
sections of the statutes are direct and unambiguous. In the 
absence of anything to the contrary, statutory language is to be 
given its plain and ordinary meaning and courts will not resort to 
interpretation to ascertain meaning of statutory words which are 
plan, direct and unambiguous. In reApplication of City of Grand 
Island, 247 Neb. 446, 527 N.W.2d 864 (1995); State ex rel. Wieland 
v. Beerman, 246 Neb. 808, 523 N.W.2d 518 (1994). Accordingly, it 
is our conclusion that an individual employed by more than one 
county is not eligible for retirement benefits during the time the 
individual continues employment with a county participating in the 
Retirement System. 

Your question also incorporates the inquiry whether "they 
shall have their account from County A, transferred to County B •• 

" Whether the retirement account from County A should be 
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transferred to County B under the facts you describe is not 
addressed by provisions of the Retirement Act. Based on the 
generalized information you have provided, we are not aware of 
legal reasons for continuing to maintain separate retirement 
accounts for Counties A and B. Howeve~, there may be 
administrative reasons for continuing to maintain separate accounts 
to facilitate record-keeping, audit or any other administrative 
purpose. We believe the question whether the retirement accounts 
should be commingled is essentially a policy question based on 
administrative reasons for determination by the Retirement Board. 

The second question and attendant facts you present is set 
forth below: 

Whether an individual who works for County A and is a 
participant in the County Employees Retirement Plan, 
either because of an elected position, (Neb. Rev. Stat. 
sections 23-2301 and 23-2306) or has met other 
eligibility requirements, when on becoming an employee of 
another County shall be immediately reguired to 
contribute to the County Employees Retirement Plan. 

Whether an individual employed by another county is "required to 
contribute" to the Retirement System for Nebraska Counties under 
the general facts you have presented depends on whether the 
individual is a full-time or part-time employee of the county. 
Neb. Rev. Stat. § 23-2306 (1991) provides: 

The membership of the retirement system shall be 
composed of ( 1) all full-time employees who have been 
employees for a period of twelve continuous months, 
except that elected officials shall be eligible for 
membership on taking office, and ( 2) all part-time 
employees who have attained the age of twenty-five and 
have been employed for a total of twelve months and who 
exercise the option to join the retirement system. An 
employee who exercises the option to join the retirement 
system shall remain in the system until termination or 
retirement. 

Thus, we believe the individual would be required to 
contribute to the Retirement System if the individual is a full­
time employee with the second employing county. If the second 
employment is part-time, the individual would not be required to 
contribute unless the option to join the system was exercised by 
the individual. The provisions of the County Employees Retirement 
Act do not define the terms, "full-time employees" or "part-time 
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employees" nor has the Public Employees Retirement Board 
promulgated any rules or regulations to define the terms. Staff or 
the Retirement System has also informed us that there is no written 
formal policy for determining whether county employees are full­
time or part-time for purposes of the Act. ~ccordingly, it .is 
necessary to rely on the prior administrative practices of the 
Retirement Board for determining the status of a particular 
employee. Prior administrative practices of the Retirement Board 
pertaining to treatment of employees give rise to contractual 
rights. See Halpin v. Nebraska Patrolmen's Retirement System, 211 
Neb. 892, 320 N.W.2d 910 (1982); Omer v. Tagg, 236 Neb. 527, 455 
N.W.2d 815 (1990). Consequently, the Retirement Board 
appropriately should look to its prior administrative practices for 
determining whether a particular employee is employed full-time or 
part-time for purposes of the Retirement Act. 

While we have generally conc~.uded that whether an individual 
employee is required to contribute to the Retirement System turns 
on whether the individual is a full-time or part-time employee, we 
also point out that individuals employed less than twenty hours per 
week by a county are not employees for purposes of the Retirement 
Act. See section 23-2301(1) above. 

The definition of the term "employees" set forth in § 23-
2301(1) also includes persons or officers classified as "permanent 
employees" by the county board of the county by whom they are 
employed. Accordingly, an individual who is employed for less than 
twenty hours per week by a county would be an employee for purposes 
of the Retirement Act if the individual were so classified by the 
County Board. Other persons employed for less than twenty hours 
per week that are treated as ·employees for purposes of the 
Retirement Act include county extension employees employed by two 
or more county extension organizations. Neb. Rev. Stat. § 2-1608 
(Cum. Supp. 1994) requires that county extension employees 
"jointly" employed by participating extension organizations be 
considered persons employed by a county for purposes of the 
Retirement Act. 

The question you ask is highly factual in nature and 
sufficient information regarding the second employment is necessary 
to provide a definitive answer. Accordingly, the nature and terms 
of the second employment should be ascertained to determine whether 
the individual would be treated as an employee for purposes of the 
Retirement Act. 
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CONCLUSION 

It is our opinion that an individual is not entitled to 
retirement benefits while the person is employed by a county 
participating in the Retirement System for Neb~aska Counties. We 
further believe that an individual employed by a second county 
while continuing employment with the first county would be reguired 
to contribute to the Retirement System if the individual is a 
"full-time employee" as that term is defined and used in the County 
Employees Retirement Act. 

Sincerely, 

DON STENBERG 
Attorney General 

General 

General 
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