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The following is in response to your letter of March 1, 1995 
requesting our opinion on your responsibilities as a member of the 
State of Nebraska Board of Pardons with respect to the requirements 
of Neb. Rev. Stat. § 83-1,132 (1994). That statute provides, in 
pertinent part: 

Whenever an application for exercise of the pardon 
authority is filed with the secretary of the Board of 
Pardons by a committed offender who is under a sentence 
of death, the sentence shall not be carried out until the 
board rules upon such application. 

Pursuant to Neb. Rev. Stat. § 83-1,126 (1994) you, as the State of 
Nebraska's duly elected Secretary of State, occupy the position of 
secretary of the Board of Pardons. In that capacity, under the 
current procedures of the Board of Pardons, it would be your 
responsibility to immediately issue a stay of execution upon 
receipt of a satisfactory application. Nebraska Pardons Board 
Policy and Procedure Guideline 004.05 (July 1, 1994). 
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I. 

You first inquire whether you should issue the stay of 
execution provided by S 83-1,132 if you are in receipt of an 
application for the exercise of the pardon authority which does not 
indicate it is the personal request of the death-sentenced 
prisoner. 

Section 83-1,132 provides that the application for the 
exercise of the pardon authority must be filed with the Board of 
Pardons "by a committed offender". The clear import of that 
language is that, to be effective, the application must represent 
the personal desire of the death-sentenced prisoner to obtain this 
consideration and must affirmatively reflect that fact. 

II. 

Must the application anticipated by S 83-1,132 be in writing? 

We believe that it must. The statute anticipates that the 
application described be "filed with the secretary of the Board of 
Pardons". In order to fulfill the "filing" requirement of the 
statute, the application must assume physical form. An application 
in written form is anticipated by the statute. 1 

III. 

Must the application anticipated by § 83-1,132 bear the 
signature of the applicant? 

Again, we believe that it must. As we noted above, the 
request for this consideration by the Board of Pardons must 
represent the personal desire of the applicant. Requiring that the 
application bear the signature of the applicant provides reasonable 
indicia that this statutory requirement had been met. 2 

1 We note that under the current policies of the Board of 
Pardons that all applications for the exercise of the pardon 
authority must be submitted "on the form prescribed by the Board". 
Nebraska Board of Pardons Policy and Procedure Guideline 004.01 
(July 1, 1994). 

2 We no'te that the current forms created by the Board of 
Pardons for individuals seeking a commutation or full pardon 
require the signature of the applicant. 
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IV. 

May the application anticipated by§ 83-1,132 be made by means 
of a telephone call or personal contact? 

No. In view of the preceding discussion, neither a telephonic 
communication nor direct verbal communication with the secretary of 
the Board of Pardons or the Board of Pardons' staff, requesting the 
exercise of the pardon authority, would meet the requirements of 
the statute and the statutory stay of execution should not issue as 
a result of such contact from any party. 

Yours truly, 

J. Kir Brown 
Assistant Attorney General 
Chief, Criminal Appellate Section 

45-593-9 




