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You have requested our opinion on three questions concerning 
the school physical examinations and immunizations required by Neb. 
Rev. Stat. §§ 79- 444 through 79-444.07 (1987, Supp. 1993 and 1994 
Neb. Laws LB 1223). Those questions are as follows: 

1. Is a physician assistant, nurse practitioner, or a 
chiropractor a "qualified physician" for purposes of Neb. 
Rev. Stat. S 79-444? 

2. If the physician assistant or nurse practitioner is not 
a "qualified physician" can he or she do the physical 
examination as the agent of the physician and sign the 
report to the board as an agent of the physician? If 
not, can the physician assistant or nurse practitioner 
perform the physical examination if the physician signs 
the report? 

3. May a physician assistant, nurse practitioner, or a 
chiropractor sign a statement that in his or her opinion 
the immunizations required before a student can be 
admitted to school would be injurious to the student or 
to a member of the student's family or household for 
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purposes of Neb. Rev. Stat. § 79-444.06? May a physician 
assistant or nurse practitioner make the diagnosis and 
sign the statement as the agent of the physician? If 
not, can the physician assistant or nurse practitioner 
perform the diagnosis if the physician signs the 
statement? 

We conclude that the term "qualified physician" as it appears 
in Neb. Rev. Stat. § 79-444 does not include a physician assistant, 
nurse practitioner, or chiropractor. We also conclude that the 
statement regarding immunizations referred to in§ 79-44.06 must be 
signed by a physician rather than another health care provider. A 
physician assistant or nurse practitioner may be authorized to 
perform medical services which comprise a school physical 
examination and may be authorized to make an initial diagnosis 
regarding immunizations under the supervision of a physician. 
Their roles also depend on the written practice agreement or 
application for supervision of a physician assistant which has been 
filed with the Department. However, the final determinations are 
statutorily required to be made by a physician. 

I. Qualified Physician 

Neb. Rev. Stat. § 79-444 provides that the board of education 
of any school district "shall require evidence of a physical 
examination by a qualified physician within six months prior to the 
entrance of a child into the beginner grade and the seventh grade 
or, in the case of a transfer from out of state, to any other grade 
of the local school, except that no such physical examination shall 
be required of any child whose parent or guardian objects in 
writing." (Supp . 1993). We find that the answer to your first 
question depends not on the scope of practice defined for a 
physician assistant, nurse practitioner or chiropractor, but rather 
on the specific language of S 79-444 which requires that this 
particular physical examination be performed by a qualified 
physician. 

The term physician is not defined within Chapter 79 of the 
Nebraska Revised Statutes. However, the term physician is defined 
or described throughout other Nebraska statutes as an individual 
licensed to practice medicine and surgery. You are referred to, 
for example, Neb. Rev. Stat. § 20-403 (Supp. 1993) which separately 
defines "physician" and "health care provider"; § 44-2804 (1988) 
which defines physician as a person licensed to engage in the 
unlimited practice of medicine and surgery or licensed to practice 
osteopathic medicine and surgery; § 71-5502 (Supp. 1993) which 
separately defines "physician" and "approved physician surrogate"; 
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and S 71-6813 (1990) which defines physician as a person licensed 
to practice medicine and surgery. 

The legislature has not used the term physician so as to 
encompass these three health care providers. Instead, the 
legislature has distinguished between physicians and chiropractors 
in Neb. Rev : Stat. SS 71-177 and 71-178 (1990). The legislature 
has chosen to define a physician assistant as a person who is 
approved to perform medical services under the supervision of a 
physician. Neb. Rev. Stat. S 71 - 1,107.16(4) (Supp. 1993). A nurse 
practitioner may perform medical functions only under the 
supervision of the physician or other licensed practitioner with 
whom he or she is associated. Neb. Rev. Stat. S 71-1721.03 (1990). 

We also note a prior opinion of this office which stated that 
the term "qualified physician" did not include a physician 
assistant for purposes of Neb. Rev. Stat . S 81- 8,133 . 01 (1976) . 
1979-1980 Rep . Att'y Gen . 265 (Opinion No. 184, dated December 26, 
1979). 

Under Nebraska law, where the words of a statute are plain and 
unambiguous, no interpretation is needed to ascertain their 
meaning. In the absence of anything to indicate the contrary, 
words will be given their ordinary meaning. Kellogg Co. v. 
Herrington, 216 Neb. 138, 343 N.W.2d 326 (1984). As stated by the 
Nebraska Supreme Court, "[R]ecognition that legislators typically 
vote on the language of a bill generally requires this court to 
assume that the legislative purpose is expressed by the ordinary 
meaning of the words used." Lawson v. Ford Hotor Co., 225 Neb. 
725, 727, 408 N.W.2d 256, 258 (1987). We believe the legislature 
intended, as indicated by the plain language of S 79-444, that only 
physical examinations by duly licensed physicians may be accepted 
by a board of education. 

II. Role of Physician Assistants and Nurse Practitioners 

Your next question is whether a physician assistant or nurse 
practitioner may perform the required physical examination as an 
agent of a physician. We conclude that the role of the physician 
assistant or nurse practitioner in the performance of the "school 
physical" is governed both by statute and by the written 
application for approval or written practice agreement in each 
case. 

The laws governing physician assistants are found at Neb. Rev. 
Stat. SS 71-1,107.15 through 71-1,107.30. Section 71-1,107.17 
provides that a physician assistant may perform medical services 
under the supervision of a licensed physician in the specialty 
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areas for which the physician assistant is trained or experienced. 
Thus, by statute 1 a physician assistant may not engage in an 
independent practice, but may perform medical services under the 
supervision and direction of a physician. 

A physician who wishes to supervise a physician assistant must 
file an application with the Department of Health which describes 
the physician's practice and the way in which the physician 
assistant will be utilized. § 71-1,107.20. Therefore, in our 
opinion, the role of the physician assistant in the performance of 
a "school physical" will also depend upon the language of the 
application approved by the Board of Examiners in Medicine and 
Surgery. Within those limits, a physician assistant is authorized 
to perform medical services which comprise the "school physical." 
Because § 79-444 requires a physical examination by a physician, it 
is our opinion that the physician should make any final 
determinations and should sign the report which will be presented 
as evidence to the school. 

Similar.ly, a nurse practitioner's authorization to perform the 
medical services encompassed by a "school physical" depends in part 
upon the written practice agreement authored and signed by the 
nurse practitioner and associated physician and approved by the 
appropriate boards . That agreement is required to describe the 
agreed-upon medical functions which the nurse practitioner may 
perform. Neb. Rev. Stat. §§ 71- 1716.03 and 71-1721.01 (1990). 

The medical services described in the practice agreement must, 
of course, fall within the scope of practice of a nurse 
practitioner which is defined in Neb. Rev. Stat. S 71-1721 (1990) 
and must be performed under the supervision of the physician named 
in the practice agreement. Neb. Rev. Stat. S 71-1721.03 (1990). 
Again, as § 79- 444 requires a physical examination by a physician, 
the supervising physician should make the final determinations and 
sign the report. 

III . Reports Regarding Immunizations 

Your third question is whether a chiropractor, physician 
assistant, or nurse practitioner may make the diagnosis that 
certain immunizations may be injurious to a student and may sign a 
statement to that effect to be submitted to the school's admitting 
official in compliance with Neb. Rev . Stat. § 79-444 . 06 (Supp. 
1993). We first note that§ 79-444.06 has an operative date of 
July 1, 1994. Prior to that date , it has been sufficient for the 
student's parent or guardian to present a written statement that he 
or she does not wish to have the student immunized. We conclude 
that the new statute requires a statement signed by a physician 

, . 

I. 
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which reports that physician's op1n1on (or an affidavit stating 
that immunization would conflict with religious beliefs). 

As in our answer to question one, we are not providing an 
opinion as to whether these three health care providers are 
competent to make such a diagnosis or whether making such a 
diagnosis falls within the scope of practice of these health care 
providers . Rather, in our opinion, the answer to your question is 
found within § 79-444.06. The legislature has provided certain 
alternatives to the general requirement of student immunization, 
but those alternatives must meet statutory requirements. Here, the 
legislature has specifically required a statement signed by a 
physician which states that physician's opinion. 

You also ask whether a physician assistant or nurse 
practitioner may make the diagnosis that certain immunizations 
would be injurious to the health of the student or any member of 
the student's household. As previously discussed, both a physician 
assistant and nurse practitioner may perform medical services under 
the supervision and direction of a physician. It appears to us 
that physician assistants and nurse practitioners would be 
authorized to convey their findings and impressions to a 
supervising physician. However, although the physician's opinion 
may very well be based upon the services performed by a physician 
assistant or nurse practitioner, the statute in question requires 
a statement of the physician's opinion and we believe that it is 
the physician who must make the final diagnosis and sign the 
required statement. 

Sincerely, 

DON STENBERG 
Attorney General 

t::~~ 
Assistant Attorney General 




