
DON STENBERG 
ATIORNEY GENERAL 

DATE : 

STATE OF NEBRASKA 

®ffitt nf tltt .Athtrnttt ~tntral 
2115 STATE CAPITOL BUILDING 

LINCOLN, NEBRASKA 68509-8920 

(402) 471-2682 

TOO (402) 471-2682 
CAPITOL FAX (402) 471-3297 

1235 K ST. FAX (402) 471 -4725 

L. STEVEN GRASZ 

SAM GRIMMINGER 

DEPUTY ATIORNEYS GENERAL 

Febr uary 23 , 1994 

~tt\fo 10 
, TAIT Of NEBRASKA 
OF FI C I AL 

MAR 2 1994 

DEPT. Of JUSTICf 

SUBJECT: Certified Public Accountants; Form of Practice and 
Firm Names 

REQUESTED BY: Annette L. Harmon , Exec utive Director 
Board of Public Accountancy , State of Nebraska 

wRITTEN BY: Don Stenber g, Attorney General 
Fredrick F. Neid, Assistant Attorney General 

You have submitted certain factual information to the Attorney 
General regarding the makeup and membership of certified public 
accounting firms related to the name and style in which they are 
conducting their practices. The specific question you ask is 
"whether it is legal" for the firms to practice under firms names 
which include the names of deceased and retired former partners. 

The questions you have posed are inherently judgmental and the 
Board appropriately should apply its rules of professional conduct 
to the factual circumstances to determine if the conduct would 
violate professional standards . Generally, for actions or conduct 
to be "ill egal," some standard, rule or law must have been 
violated. Accountants, 1 C.J.S. S 6 (1985). 

For the most part, the questions you raise are addressed by 
the standards of professional conduct set forth in Title 288, 
Chapter 5 of the Board's rules and regulations [288 NAC 5 (1993)]. 
In one of the circumstances you relate, a firm consisting of one 
practitioner would like to retain the name of a former deceased 
partner in a firm that was dissolved in 1993. In the second 
factual situation, a sole-practitione r wishes to continue using the 
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name of a retired former partner in the firm name. 
S 007.03 states: 

288 NAC 5, 

A licensee may practice public accountancy, whether 
as an owner or employee, only in the form of a 
proprietorship, a partnership or a professional 
corporation. A licensee shall not practice under a firm 
name which includes any fictitious name, indicates 
specialization or is misleading as to the type of 
organization (proprietorship, partnership or 
corporation) • However, name of one or more past partners 
may be included in the firm name or a successor 
partnership or corporation. Also, a partner su1viving 
the death or withdrawal of all partners may continue to 
practice under the partnership name for up to two years 
after becoming a sole practitioner. 

Based on these express provisions, it would appear that the 
firms may continue to include the names of former retired and 
deceased partners in the firm name, at least for a period of two 
years, and not be in violation of the rules of the Board governing 
professional conduct. 

The related question you ask is whether a certified public 
accountant may become inactive and thereby continue use of the name 
of a retir~d former partner. It has previously been the position 
of the Board that an "inactive" registrant may not continue to 
actively practice public accounting. As you may recall, the 
central issue in a recent disciplinary action case in which the 
certificate of certified public accountancy of an inactive permit­
holder was revoked because the inactive registrant continued use of 
the designation, C.P.A., while actively engaged in the practice of 
public accounting. See Bohling v. State Bd. of Pub. Accountancy, 
243 Neb. 666 (1993). Obviously, a C.P.A. practitioner may not be 
appropriately accorded inactive classification if the practitioner 
continues to be actively engaged in the practice of public 
accounting. Neb. Rev. Stat. S 1-136 (Supp. 1993) in relevant part 
states: 

• • • Any certificate holder or registrant who has not 
·lost his or her right to issuance or renewal and who is 
not actively engaged in the practice of public accounting 
in this state may file a written application with the 
board to be classified as inactive. A person so 
classified shall not be issued a permit to engage in 
public accounting or be deemed the holder of a live 
permit as defined in section 151, but . shall be carried 
upon an inactive roll to be maintained by the board upon 
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the payment of an annual inactive fee established by the 
board of not more than forty percent of the fee charged 
persons actively engaged in the practice of · public 
accounting as provided in this section. • • • 

(Emphasis added). 

The Board has jurisdiction in all licensing matters related to 
certified public accountants including issuance of certificates and 
registration of anyone whose certificate or permit to practice has 
been previously revoked or suspended. See Neb. Rev. Stat. §§ 1-
105.01 and 1-150 (1991). Accordingly, it is our conclusion that an 
active permit-holder may not be appropriately classified inactive 
for the purpose of evading standards of professional conduct which 
govern the practice of public accounting by certified public 
accountants. 
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