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You have apparently been contacted by counsel for two married 
constituents who are in the United States Air Force and stationed 
in Germany. From your correspondence, we understand that those 
individuals are declared residents of Nebraska, and that they pay 
taxes in Nebraska, vote in Nebraska and have their driver's 
licenses issued by the State of Nebraska. Those individuals now 
wish to adopt a child born in June of 1993 to another member of the 
United States Air Force. They apparently have the necessary 
consent~ and other papers. However, a Sarpy County Judge will not 
allow th'e potential adoptive parents to file a Petition for 
Adoption in Sarpy County or to set a hearing date on the adoption 
because, in part, he questions the adoptive parents' residency in 
Nebraska. You state that you are concerned about the situation 
involving these individuals and other military personnel who may be 
Nebraska residents and who may have similar difficulties. 
Consequently, you requested our opinion on the following question: 
"[i]s it necessary to amend the current Nebraska statutes to define 
'residency' for military personnel or do the statutes already 
address the residency status of military personnel while stationed 
outside the state of Nebraska?" 

In your opinion request letter, you did not cite us to any 
particular portions of the Nebraska Statutes. As a result, we 
reviewed the statutes in general, and we found no Nebraska Statutes 
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which directly address the matter referenced in your opinion 
request. There are some statutes which deal with the residency of 
military personnel in other contexts. For example, Neb. Rev. Stat. 
§ 43-102.01 (1988) provides that, for purposes of adoption, persons 
serving in the armed forces of the United States who have been 
continuously stationed at a military installation in Nebraska for 
a period of one year prior to filing a petition for adoption shall 
be considered residents of Nebraska and the county where the 
installation is located. In addition, Neb. Rev. Stat. § 32-1049 
(1988), a part of the election statutes, provides that military 
personnel stationed in Nebraska shall not be deemed residents of 
Nebraska in consequence of being stationed here (presumably with 
respect to elections). However, we were able to find no statutes 
which specifically address the residency of military personnel 
while stationed outside of Nebraska, in the context of adoption or 
otherwise. Therefore, if you wish to remedy this situation by 
statute, we suggest that you consider introducing appropriate 
legislation. 

For your further information, we would· also note the following 
language in Willie v. Willie, 167 Neb. 449, 460, 93 N.W.2d 501, 508 
(1958), 

The residence of a person in the military service of his 
country is in no way affected by such service. He does 
not abandon or lose the residence he had when he entered 
such service by being required to live at certain army 
posts in other states or countries. 

Sincerely yours, 

DON STENBERG 
Attor~ General 

~A.~ 
Assistant Attorney General 

cc: Patrick J. O'Donnell 
Clerk of the Legislature 
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