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This is in response to your request for an opinion of the 
Attorney General regarding reimbursement of expenses for 
individuals serving on committees established by constitutional 
agencies and offices. 

The first question you have asked is whether "the Department 
of Education or other constitutionally created agencies may create 
committees and pay for the members' expenses." It is our opinion 
that constitutional officers and offices, including the Department 
of Education, may establish or appoint committees and reimburse the 
members' expenses incurred in serving on the committees. Actual 
employees of the agency who are members of committees would be 
en~itled to reimbursement in their capacity as employees in the 
exercise of their official duties and responsibilities. Further, 
reimbursement of committee members who are not state employees is 
expressly authorized by statute. 

Neb. Rev. Stat. S 81-1178 (1987) authorizes reimbursement for 
members of committees created by statute in the same manner as 
provided for state employees. Neb. Rev. Stat. S 81-1179 (1987) 
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provides for reimbursement for members of committees necessary for 
compliance with "acts of Congress" and rules and regulations 
re~ulting from such acts to the extent federal funds are available 
to pay expenses. All other appointees of committees not entitled 
to reimbursement pursuant to sections 81-1178 and 81-1179 may be 
reimbursed in the same manner as state employees if certain 
formalities are complied with. Neb. Rev. Stat. § 81-1180 (Cum. 
Supp. 1992) provides for reimbursement of other committee members 
with the approval of the Governor and Lf appropriation of funds has 
been made. Thus, reimbursement for all appointees of committees is 
statutorily authorized subject to approval and appropriation of 
funds. 

The second question or issue you raise regards the impact 
reimbursement may have "as to the protections offered these 
appointees under the State Tort Claims Act {Section 81-8,210(3)}, 
indemnification provisions {Section 81-8,239.06} and the Nebraska 
Workers Compensation Act {Section 48-193} while they are on state 
business." We believe that entitlement for reimbursement to 
appointees of committees has little or no bearing on whether 
committee members are covered under the provisions of the State 
Tort Claims Act, Neb. Rev. Stat. §§ 60-1008 and 81-8,"209 to 81-
8,235 (1987 and Cum. Supp. 1992), the Nebraska Workers' 
Compensation Act, Neb. Rev. Stat. §§ 48-101 to 48-1,110 (1988 and 
Cum. Supp. 1992) and the indemnification provisions of Neb. Rev. 
Stat. §§ 81-8,239.05 and 81-8,239.06 (Cum. Supp. 1992). Whether 
coverage or protection is afforded to appointees is dependent on 
whether the committee member is an employee or officer as those 
terms are defined and used in the Acts and the indemnification 
statutes. 

The definitional provisions of the Acts afford protection to 
a committee member if the member is an officer or employee of the 
state or state agency. The indemnification statutes, briefly 
summarized, authorize indemnification for certain money damages and 
costs incurred by officers, officials, or employees of the state in 
the course and scope of their employment. Legal representation is 
authorized under certain circumstances. 

Thefe are no specific definitional provisions for the terms, 
"officer," or "employee" in the indemnification statutes. The term 
"official" is generally synonymous with the term officer. In its 
plain and commonly accepted meaning, an official is one who holds 
office, especially public office. Webster's Unabridged Dictionary 
(2d ed. 1979). Accordingly, a committee member would be entitled 
to the protection of the Acts and indemnification provisions only 
if the appointee would be an employee or officer of the state or 
any state agency. 
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The term "employee" for purposes of the State Tort Claims Act 
is defined in Neb. Rev. Stat. § 81-8,210(3) (Cum. Supp. 1992) which 
states: 

Employee of the state shall mean any one or more officers 
or employees of the state or any state agency and shall 
include duly appointed members of boards or commissions 
when they are acting in their official capacity. State 
employee shall not be construed to include any employee 
of an entity created by local public agencies pursuant to 
the Interlocal Cooperation Act or any contractor with the 
State of Nebraska; 

(emphasis added). 

The definition of the term "employee" is similarly defined in 
the Workers' Compensation Act. Neb. Rev. Stat. § 48-193(3) (Cum. 
Supp. 1992) states: 

Employee of the state shall mean any one or more officers 
or employees of the state or any state agency and shall 
include duly appointed members of boards or commissions 
when they are acting in their official capacity. State 
employee shall not be construed to include any employee 
of an entity created by local public agencies pursuant to 
the Interlocal Cooperation l!.ct or any contractor with the 
State of Nebraska unless such contractor comes with the 
provisions section 48-116; 

(emphasis added). 

It is clear that appointed members of boards and commissions 
are deemed employees for purposes of the State Tort Claims Act and 
the Workers' Compensation Act since the statutory definitions of 
the term "employee" include duly appointed members of boards or 
commissions acting in their official capacity. However, the 
statutes do not include appointed members of 9ommittees within the 
definition of employee. 

If the committee appointee is an actual employee oi the state, 
the appointee would be afforded the protections. If the appointee 
is not a state employee, the question is whether the appointee is 
an officer of the state or any state agency. This question is 
highly factual in nature and the conclusion is dependent on the 
makeup of the conunittees and its functions and duties. These 
factors would necessarily be considered to determine whether a 
member of a committee is an officer, that is, the holder of a state 
office. The Attorney General has previously considered this 
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question and concluded that public office is a duty, charge, or a 
place of trust conferred by law and the holder of the office is 
vested with some portion of the sovereigp functions of government. 
Opinion of the Attorney General No. 86070, September 3, 1986. See 
also 1979-80 Report of the Attorney General, No. 134 at 189. This 
office has also commented that a planning committee crea~ed by 
legislative enactment to establish a plan for educational service 
units has no executive duties; and arguably, membership would not 
be a state office. Opinion of the Attorney General No. 86038, 
March 21, 1986. 

The courts have reviewed similar questions concerning whether 
an individual is a government officer and concluded that the 
incumbent would need to perform or exercise some duty or function 
of sovereign power. In State ex rel. Spire v. Conway, 238 Neb. 
766, 472 N.W.2d 403 (1991), the Nebraska Supreme Court considered 
the term .,public office" and determined it is a governmental 
position which invests the incumbent with some aspect of sovereign 
power. Also, public office has been defined by our Supreme Court 
to be a public station or employment conferred by appointment of 
government and embraces the idea of tenure, duration, and duties. 
In discussing the attributes of n public office, the Court related 
that some of the most important criteria of a public office is that 
the incumbent be vested with some of the functions pertinent to 
sovereignty, for it has frequently been decided that in order to be 
in an office, the position must be one to which a portion of the 
sovereignty of the state, either legislative, executive, or 
judicial attaches. See State ex rel. O'Connor v. Tusa, 130 Neb. 
528, 265 N.W. 524 (1936). 

In applying - these standards, it is ou~ conclusion that 
appointees of committees would not be officers of the state in the 
absence of specific duties which involve exercise of the sovereign 
power. Consequently, it is unlikely that members of advisory 
committees would be state officers as that term is interpreted by 
the courts and used in the statutes. 

Sincerely yours, 

DON STENBERG Attor:?P/0 
~F.N~ 

Assistant Attorney General 
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