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You have requested our opinion on several questions relating 
to the construction of a new jail facility for Madison County. Of 
the six questions you have presented, we can respond only to the 
last three questions pertaining to the financing of construction of 
a county jail facility. As we advised in Op. Att'y Gen. No. 88024 
(March 17, 1988), this office is authorized to render opinions to 
county attorneys under Neb. Rev. Stat. § 84-205(2) (Cum. Supp ~ 
1992) 11 in all criminal matters and in matters relating to the 
public revenue. 11 .As the first three questions posed in your 
request do not fit within these categories, we must respectfully 
decline t o render a formal opinion on these issues. Consistent 
with our prior opinion, however, we are willing to review a ny 
research or opinion you may have regarding these questions, and to 
discuss the saffie ·with you informally. 

Your initial question is whether 
under either Neb. Rev . Stat . § 23-120(2) 
Rev. Stat. § 23- 120(3) (b) (Cum. Supp. 
bonds of the county for construction of 

the County Board may act 
(Cum. Supp. 1992), or Neb. 
1992), o r both, to iss ue 
a county jail. 

Section 23-120(1) provides, in pertinent part: 
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The county board shall acquire, purchase, construct, 
renovate, remodel, furnish, equip, add to, improve, or 
provide a suitable courthouse, jail, and other county 
buildings and a site or sites therefor and for such 
purposes borrow money and issue bonds of the county to 
pay for the same. 

Subsection (2) of § 23-120 provides: 

No levy exceeding (a) two million dollars in counties in 
excess of two hundred fifty thousand inhabitants, (b) one 
million dollars in counties having in excess of one 
hundred fif ty thousand inhabitants and not in excess of 
two hundred f i fty thous and inhabitants, (c) three hundred 
thousand dollars in counties having i n excess of thirty 
thousa nd i nhabit ants a nd not in e xcess of one hundred 
fifty t housand i nhabi tants, or (d) one hundred fifty 
t housa nd dol l a r s i n all other counties shall be made 
within a one- year pe riod for any of the purposes 
specifi ed in subsection {1) of this section without f i rst 
submitting the proposition to a vote of the people of the 
county at a gener al election or a special election 
ordered by the board for that purpose and obtaining the 
approval of a majority of the legal voters thereon. 

Subsection {3) of § 23-120 sets forth two situations 
authorizing a county board to levy up to a certain amount on each 
one hundred dollars of taxable property in the county for any of 
the purposes specified in § 23-120{1). Subsection {3){a) 
authorizes "a levy of not to exceed seventeen and five-tenths cents 
on each one hundred dollars upon the taxable value of all the 
taxable property in the county" when the county board is requested 
to -do so "by petition signed by at least a majority of_ the legal 
voters in the county based on the average vote -of the two preceding 
general elections." Subsection ( 3) (b) provides, in pertinent part: 

If a county on the day it first initiates a project for 
any of the purposes specified in subsection (1) of this 
section had no bonded indebtedness payable from its 
general fund levy; the county board may make an annual 
levy of not to exceed five and two-tenths cents on each 
one hundred dollars upon the taxable value of all the 
taxable property of the county for a project or projects 
for any of the purposes specified in subsection (1) of 
this section without the filing of a petition described 
in subdivision (3)(a) of this section. 

In a prior opinion construing § 23-120, we concluded that a 
county with a population between 30,000 and 150,000 inhabitants, 
which had no bonded indebtedness 1 was not bound by the $50 1 000 
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annual limit previously contained in the statute for counties 
falling within this population range, and that the county could 
levy a tax up to the levy limit authorized for counties with no 
bonded indebtedness, even if this amount exceeded $50,000. 1979-80 
Rep. Att'y Gen . 89 (Opiniqn No. 59, dated March 15, 1979). While 
§ 23-120 has been amended in certain respects since the issuance of 
this opinion, we do not believe that the amendments enacted since 
that time alter the basic conclusion previously reached by this 
office. Accordingly, it is our opinion that the levy authorized 
under subsection (3)( b ) of§ 23-120 for counties with no bonded 
indebtedness may be made (for a period not to exceed ten years) 
even if the amount raised annually by such levy is greater than the 
applicable amou nt contained in subsection 23-120(2). 

Your s pecific question is whether a county may levy the 
maximum amount authorized under subsection (2) of § 23-120 without 
holding an elect ion, and, in addition, make the levy authorized 
under subsection (3)(b) if it has no bonded indebtedness payable 
from the general fund tax levy. Whi le it is not clear, it is our 
view that the proper interpretation of these provisions is that 
subsection ( 2 ) is to be viewed as a general provision allowing a 
county to levy a tax on property to raise up to a maximum amount 
for construction and maintenance of county buildings without 
obtaining voter approval. Subsection ( 3) sets forth two exceptions 
under which a county may, if the conditions established are 
satisfied, levy a tax on property up to a specified amount for such 
purposes, even if the amount so raised exceeds the applicable limit 
in § 23-120, without voter approval. Therefore, we believe that, 
if a county meeting the criteria in subsection (3) (b) makes a levy 
for a project pursuant to this provision, and the amount so raised 
exceeds the applicable limit in subsection (2), it may not also 
make an additional levy to raise further funds up to the maximum 
amount allowed under subsection (2). 

You next ask if amounts raised pursuant to either provision of 
§ 23-12 0 may be spent for the construction of a county jail 
facility "without first calling an election to issue the bonds ?" 
Section 23-120(1) authorizes the county board to "acquire, 
purchase, construct, renovate, remodel, furnish, equip, add to, 
improve, or provide a suitable court house, jail, and other county 
buildings and a site or sites therefor and for such purposes borrow 
money and issue the bonds of the county to pay for the same." To 
the extent that a county acts within the confines of the funding 
provisions of subsections (2) or (3) of § 23-120, involving the 
imposition of a levy not requiring voter approval, no "election" 
would be necessary to authorize issuance of bonds. 

Your final question concerns what effect would the prov1s1ons 
of Neb. Rev. Stat. §§ 77-3437 to -3441 (Cum. Supp. 1992), imposing 
budget limitations on political subdivisions (other than school 



Joseph M. Smith 
April 8, 1993 
Page -4-

districts), have on bonds issued pursuant to§ 23-120. 

Section 77-3438 provides, in pertinent part: "(1) Except as 
provided in sections 77-3438,01, 77-3439, and 77-3440, no governing 
body shall adopt a budget stateme~t pursuant to section 13-506 •• 
• in which the anticipated aggregate receipts from property taxes 
for any fiscal year exceed the anticipated aggregate receipts from 
property taxes for the prior fiscal year. • • " Section 77-
3437(3) provides the definition of "[g]overning body" shall be that 
found in § 13-503, with the exception of school boards or boards of 
education of school districts. Pursuant to § 13-503, the term 
"governing body" includes, in the case of a county, the county 
board. Sections 77-3439 and 77-3440 establish procedures 
pe rmitting a governing body to i ncrease the anticipated receipts 
from property taxes, either by an affirmative vote of seventy-five 
percent of the governing body or by the majority of electors voting 
in a special election. 

While receipts from taxes levied on property normally would 
fall within the budget limitations imposed pursuant to §§ 77-3437 
to 77 - 3441, the term ''[p] roperty taxes" is defined in§ 77-3437(5) 
as "all revenue budgeted to be received from the levy of taxes on 
property, ••• , but shall not include (a) property taxes budgeted 
to be collected for retirement of bonded indebtedness. " 
(Emphasis added). Thus, to the extent that any taxes levied on 
property pursuant to § 23-120 are for the retirement of bonded 
indebtedness, such amounts would be excluded from the receipts from 
property taxes limited by §§ 77-3437 to 77-3441 by virtue of the 
exclusionary language in§ 77-3437(5). 
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