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The Nebraska County Attorney Standards Advisory Council, as 
established by Neb.Rev.Stat. §23-1213 (Reissue 1987), is a group of 
individuals who are statutorily charged with the responsibility of 
establishing the annual number of hours of continuing legal 
education required for Nebraska county attorneys. The council also 
has the responsibility of developing the educational criteria, 
formats, etc. for that continuing legal education. At least four 
members of the group must be county attorneys, and there have 
apparently been some problems in scheduling meetings of the Council 
at times that would insure the presence of ·a quorum. As a result, 
you have requested our views as. to whether members of the council 
can take part in meetings by conference telephone, and as to 
whether · a person participating by telephone can be used to achieve 
a quorum. As discussed below, we believe that a non-emergency 
meeting by conference telephone does not meet the requirements of 
our state Public Meetings Statutes. 

There are really two questions inherent in your opinion 
request regarding the propriety of conference telephone calls. 
First, are there statutes or other procedural rules which 
specifically prohibit the use of a telephone conference call to 
conduct meetings of the council? Second, do meetings conducted by 
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conference telephone call generally violate the provisions of our 
state Public Meetings Statutes, Neb.Rev.Stat. §§ 84-1408 et seq. 
(Reissue 1987)? 

We are unaware of any procedural statutes which prohibit the 
use of a conference telephone call for the meeting of a public 
body. It seems to us that such a meeting would be entirely proper, 
particularly if the operating procedures adopted by the public body 
authorized such a meet:ing. On the other hand, the Public Meetings 
Statutes do present a problem with respect to such conference 
calls. 

Neb.Rev.Stat. § 84-1409(2) (1990 Cum. Supp.) provides that: 

Meeting shall mean all regular, special, or called 
meetings, formal or informal, of any public body for the 
purposes of briefing, discussion of public business, 
formation of tentative policy, or the taking of any 
action of the public body. 

While this definition is obviously very broad, it does not 
specifically address the use of a conferenc1e telephone call for a 
meeting of a public body. In addition, the legislative history of 
the Public Meetings Statutes sheds little light on this issue, 
although there is some discussion of the use of conference calls in 
connection with emergency meetings. 

We have also found no Nebraska cases which deal with the 
application of the Public Meetings Statutes to telephone conference 
calls. There is case authority from other jurisdictions, but it is 
contradictory_. Compare Babac v. Pennsylvania Milk Marketing 
Board, 584 A.2d 399 (Pa.Cmwlth 1990) (meeting by con.ference call 
and speakerphone does not constitute quorum or otherwise comply 
with Pennsylvania Sunshine Act) Roanoke City School Board v. 
Times-World Corp., 226 Va. 185, 307 S.W.2d 256 (1983) (telephone 
conference call does not constitute meeting under Virginia Freedom 
of Information Act) and State v. Vermont Emergency Board, 136 Vt. 
506, 394 A. 2d 1360 ( 1978) . (Emergency Board could not conduct 
meeting by use of conference call) with Goode v. Department of 
Social Services, 143 Mich.App. 756, 373 N.W.2d 210 (1985) (no 
problem under state Open Meetings Act with holdi ng hearings by 
telephone conference call). 

If our Public Meetings Statutes were entirely silent as to the 
use of telephones for public meetings, we could well be inclined to 
conclude that such meetings through the use of a speakerphone so as 
to make the meeting audible to the public would be permissible. 
However, Section 84-1411(3), dealing with emergency meetings of 
public bodies, states, in pertinent part, " ••• emergency meetings 
may be held by means of electronic or telecommunication equipment." 
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Therefore, the Legislature has specifically provided that 
telephones and presumably telephone conference calls may be used 
for emergency meetings. Statutes which pertain to the same subject 
matter are in pari materia, and they may be conjunctively 
considered and construed to determine the intent of the 
legislature. Pump & Pantry, Inc. v. City of Grand Island, 233 Neb. 
191, 444 N.W.2d 312 (1989). It appears to us that if telephonic 
meetings were contemplated for all meetings under the Public 
Meetings Statutes, there would have been no need for the 
Legislature to separately authorize such meetings with respect to 
emergency situations. As a result, we do not believe that the 
Public Meetings Statutes authorize the use of telephone conference 
calls for non-emergency meetings of a public body. It necessarily 
follows that absent members of the public body may not be counted 
to achieve a quorum through the use of a conference call. 
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Sincerely yours, 

DON STENBERG 
Attorney General 

);~f?c~ 
Assistant Attorney General 




