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You have asked several questions about your rule-making 
authority under the Clinical Laboratories Certification Act, 
Neb.Rev.Stat. SS 71-6801 to 71-6831 (Reissue 1990). 

1. What are the guidelines for standards for approving tests for 
home use? 

A. You are directed to establish "reasonable standards in 
the public interest" governing approva.l of tests for home 
use. Neb.Rev.Stat. S 71-6830(7). The Legislature 
declared in Neb.Rev.Stat. S 71-6802 "that the people of 
Nebraska are entitled to receive the highest level of 
competency, reliability, and accuracy that may be 
expected from clinical laboratories." (Emphasis added.) 
The Legislature then required in Neb.Rev.Stat. S 71-6816 
that such laboratories be certified as meeting standards 
which assure that they meet those levels. However, the 
Legislature excluded from the defi nition of a 
"laboratory" those locations where home tests are given 
by oneself, one's family or someone acting in lieu of 
one's family. When a person uses a home test under those 
circumstances it is reasonable to assume the pers.on 
tested is not expecting the same level of competency, 
reliability and accuracy as from a certified clinical 
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laboratory. Thus it may be "reasonable" to accept a 
lower level of competency, reliability and accuracy from 
a home test than from a test performed in a clinical 
laboratory. It may be "reasonable" in the public 
interest to emphasize convenience and accessibility to 
the test, particularly a test that must be administered 
frequently, in exchange for some assumption of risk by 
the person tested. 

In developing the federal standards for clinical 
laboratories the Secretary of Health and Human Services 
must consider: 

(A) the examination and procedures performed 
and the methodologies employed, 

(B) the degree of 
involved, 

independent judgment 

(C) the amount of interpretation involved, 

(D) the difficulty of the calculations 
involved, 

(E) the calibration and quality control 
requirements of the instruments used, 

(F) the type of training required to operate 
the instruments used in the methodology, ... 

42 u.s.c. §263.a(f) (2). Those same factors may be 
reasonable standards for reviewing tests for approval 
for home use if they are considered in light of the need 
for a test that is reasonably safe for use in a 
residential setting by untrained persons, as discussed 
below. 

B. A "home" is a place where one lives: residence: 
habitation. American Heritage Dictionary of the English 
Language. Thus the test must be one that can be 
performed safely in a residential setting. 

c. The test is to be performed by oneself, one's family or 
someone acting in lieu of one's family. A "family," in 
descending order of usage, consists of parents and their 
children; persons related by blood or marriage, 
relatives, kinsfolk; lineage: all the members of a 
household, those who share one's domestic home. "In 
lieu of" is defined as in place of, instead of. Id. 
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Thus the test must be one that can be performed safely 
by persons with no special training or skills. 

D. "Standards of the Food and Drug Administration may be 
used as the basis for such standards. " Neb. Rev. Stat. 
§ 71-6830(7). Such a statement raises the specter of 
improper delegation of legislative authority because it 
does not specify which regulations you are to use and it 
appears to give you discretion whether to use them and, 
if so, to pick and choose which standards from such 
regulations you will adopt. See Lincoln Dairy Co. v. 
Finnigan, 170 Neb. 777, 104 N.W.2d 227 (1960). 

However, such an objection is academic in this 
situation because there apparently are no FDA 
regulations setting standards for approval of home 
tests. In fact, the federal law prohibits any person 
from soliciting or accepting materials derived from the 
human body for laboratory examination unless there is a 
laboratory certificate in effect covering such 
examination or procedure. 42 u.s.c. §263a.(b). 

Since avoiding compliance with federal law was one 
of the purposes of the Nebraska act, according to the 
legislative history, but not expressed in the act, the 
requirements under state law must be equal to or more 
stringent than they are under federal law. 42 u.s.c. 
263a. (p). Thus the exclusion in Neb.Rev.Stat. § 71-6810 
for home testing must be narrowly drawn if that 
objective is to be met. 

2. Mav the regulations make direct reference to FDA standards, 
incorporate them by reference or set them out as your own 
standards? 

Yes. A rule you adopt is valid against any person five days 
after it has been filed with the Secretary of State. 
Neb.Rev.Stat. § 84-906 (Reissue 1987). Thus unless any FDA 
standards you want to enforce as part of your rule are already on 
file with the Secretary of State as part of another rule, they 
must be set out in your rule and regulations or attached thereto 
and incorporated therein by reference. 

3. May the department give deemed status as approved home tests 
to tests approved by the FDA? 

No. Giving deemed status to such tests would delegate to the 
FDA the determination of whether the criteria were met. The state 
legislature has no power to delegate any of its legislative powers 
to any outside agency such as the Congress of the United States. 
Smithberger v. Banning, 129 Neb. 651, 262 N.W. 492 (1935). If the 
FDA approved tests specifically for home use, then the FDA 
standards and your standards would be the same only if you did not 
adopt any standards in addition to the FDA standards and if the 
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FDA standards were not amended after you incorporated them into 
your rule. 

However, that objection is also academic because the FDA 
approves tests for safety and efficacy without reference to where 
they will be used. See 21 C.F.R.1 Part 814. You may require a 
test to be safe and effective as evidenced by such approval or by 
.exemption from such approval before you will approve it for home 
use. However, such approval or exemption from approval by the FDA 
will not necessarily make a test appropriate for home use. There 
are other criteria which must be met, as discussed above. 

4. What criteria may be used to determine if someone is acting 
in lieu of one's family? 

The exclusion of some locations from the definition of a 
laboratory in Neb.Rev.Stat. § 71-6810 has the effect of exempting 
such locations from certification as laboratories. Statutory 
exemptions are strictly construed. See, ~, Paxton & Hershey 
Irrigation Co. v. Farmers & Merchants Irrigation Co., 45 Neb. 884, 
900, 64 N.W. 343 (1895), and State ex. rel. Halloran v. Hawes, 203 
Neb. 405, 411, 279 N.W.2d 96 (1979). Strict construction in this 
case will also minimize the risk of federal regulation, as 
discussed above. 

From the definitions of "family" and "home" set out above, it 
is clear that the place where the exclusion applies is a 
residential setting and the person administering the test is 
either someone residing there or, if not, is someone related by 
blood or marriage to the person tested. (It is like the exemption 
from licensing as an electrician of a person doing his own 
electrical work with a friend to help him.) 

The helper will not necessarily have any special training or 
skills. In construing a statute, no word should be rejected as 
meaningless or superfluous. Pettigrew v. Home Insurance Co., 191 
Neb. 312, 314, 214 N.W.2d 940 (1974). Thus, the range of 
permissible helpers is broadened by the addition of "someone 
acting in lieu of one's family." However, it is also a rule of 
statutory construction that "[w]here an enumeration of specific 
things is followed by some more general word or· phrase, such 
general word or phrase is to be held to refer to things of the 
same kind." 19 C.J. 1255, ·quoted in State v. Bone Creek Township, 
109 Neb. 202, 204, 190 N. W. 586, 587 ( 1922). Thus the person 
acting in lieu of one's family must be someone who, like one's 
family, is also not a professional tester or at least is not 
acting in that relationship to the person being tested. 

5. May testing under the exclusion in Neb.Rev.Stat. § 71-6810 be 
by one's friends, a house parent in a group home, visiting 
nurses, or personnel in a nursing home or other employees of 
health care providers? 
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Yes, by one's friends or a hous~ parent in a group home. No, 
by the others. 

Approved __by..:. ---

16-1-7.14 

Sincerely yours, 

DON STENBERG 
Attorney General 

~~·~ 
Marilyn B. Hutchinson 
Assistant Attorney General 




