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Question 3. Does the non-discriminatory fee structure listed in Neb. Rev. Stat. 
§ 8-157.01 (Reissue 2012) require equal fees for all of a switch's transactions? 

From discussions with your staff, we understand that it is possible for a switch to 
conduct different types of transactions based upon the amount of information needed to 
be transmitted through the switch electronically. For example, a simple cash withdrawal 
from an ATM might require the transmission of less information electronically than a 
transfer of funds within a specific financial institution. It seems to us that § 8-157.01 
ultimately requires that all financial institutions must be charged the same price for a 
particular transaction by a switch. It does not require, however, that a switch must 
charge the same fee for all its transactions. Consequently, we conclude that§ 8-157.01 
does not require equal fees for all of a switch's transactions, so long as all financial 
institutions are charged the same price for a specific transaction. 

Question 4. Can a group of financial institutions form an entity (subsidiary or 
otherwise) to provide switch or ATM services and charge fees for Nebraska 
electronic switch transactions among the group members as well as different 
fees to financial institutions outside of the group? 

For the various reasons discussed above, we believe that Subsection 10 of 
§ 8-157.01 requires that all financial institutions must be charged the same price for a 
particular transaction by a switch. Under those circumstances, that statute does not 
appear to permit a group of financial institutions to form an entity to provide switch or 
ATM services and then charge fees for Nebraska electronic switch transactions among 
group members which are different from the switch fees charged to Nebraska financial 
institutions outside the group. 

We are aware that the final sentence of§ 8-157.01 (1) provides that "[i]t shall not 
be deemed discrimination if there are no fees charged between affiliate 
financial institutions for the use of automatic teller machines." Section 8-157.01 (15)(e) 
further provides that "[a]ffiliate financial institution means any financial institution which 
is a subsidiary of the same bank holding company." However, we do not believe that 
the language of § 8-157.01 (1) which permits affiliated financial institutions to 
discriminate as to user fees for ATMs permits similar discrimination for switch services. 
As discussed at length above, the statutory language regarding user fees for ATMs and 
switches is contained in two different sections of the statute, and the language 
regarding fees for switches is more emphatic than that pertaining to user fees. 
Moreover, the focus of the discrimination exemption language in § 8-157.01 (1) is 
clearly on user fees or fees "for the use of automatic teller machines" rather than fees 
for switches, and as we understand it, the entities operating switches are not normally 
financial institutions as that term is defined in § 8-157.01. 
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CONCLUSION 

We do not believe that the provisions of§ 8-157.01 constitute a restraint of trade 
or that the Department's administration of that statute violates the Dormant Commerce 
Clause. Beyond that, we have determined that while entities operating a switch can 
charge different prices for different switch transactions, all financial institutions which 
use a particular switch transaction should be charged the same price for that switch 
transaction. Finally, since all financial institutions using a particular switch transaction 
must be charged the same price, a group of financial institutions cannot form an entity 
to provide switch services and then charge its group members a different price for 
switch services than the prices for those services charged to non-members. 

Sincerely yours, 
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