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This is in response to the series of questions you have posed regarding the Opinion 
of this Office addressing the three year vesting period for members of the State Employees 
Retirement System of the State of Nebraska. The vesting period was changed to three 
years by 2002 Neb. Laws LB 687, § 28. In Op. Att'y Gen. No. 02017 (July 10, 2002), it was 
concluded, among other things, that the three year vesting period includes the twelve 
month eligibility requirement for participation in the retirement system. 
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The Fl RST question asked is as follows: 

Please explain how a period of State employment during which one does 
not make required deposits to the retirement system may be included in 
the phrase "credit for years, or a fraction of a year, of participation in a 
Nebraska governmental plan" (sic) as found in the definition of eligibility 
and vesting credit?" 
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In the first instance, the legislature amended Neb. Rev. Stat. § 84-1321 to achieve 
this very result, that is, to change the vesting period from six years to three years including 
the twelve month eligibility period . The eligibil ity period is included because of the express 
language of the statute defining the term, "eligibility and vesting credit." The term is 
defined in Neb. Rev. Stat. § 84-1301 (Cum. Supp. 2000) which in relevant part states: 

(4) Eligibility and vesting credit for years, or a fraction of a year of 
participation in a governmental plan for purposes of determining 
membership in the system and vesting the employer account. 

(Emphasis added). 

The question you ask implies that the eligibility and vesting credit should include 
only years of participation as a contributing member for purposes of determining vesting. 
Section 84-1321 does not so state. If the Legislature intended that the credit include only 
years of participation as a contributing member, the statutory language would be 
expressed in that manner. It is well-recognized that in construing statutes, it is not for the 
courts to supply missing words or sentences to a statute to make clear that which is 
indefinite, or to supply that which is not there. State v. Hamik, 262 Neb. 761, 635 N.W.2d 
123 (2001); State ex ref. Douglas v. Herrington, 206 Neb. 516,2994 N.W.2d 330 (1980). 

Most importantly, the cardinal rule of statutory construction is to ascertain the 
legislature's intent. See Coleman v. Chadron State College, 237 Neb. 491, 466 N.W.2d 
526 (1991 ); /ske v. Papio Natural Resources District, 218 Neb. 39,352 N.W.2d 172 (1984); 
Northwest High School District No. 82 v. Hessel, 210 Neb. 219,313 N.W.2d 656 (1981); 
Matzke v. City of Seward, 193 Neb. 211, 226 N.W .2d 340 (1 975); Enyeart v. City of 
Lincoln, 136 Neb. 146,· 285 N.W. 314 (1939). The legislative intent is expressed in the 
amended statutory language and the legislative history. Further, the Legislature, through 
the Committee on Nebraska Retirement Systems and its staff, directly communicated the 
intent of the LB 687 amendments to Public Employees Retirement Systems staff in clear 
and unambiguous terms. There is no viable issue regarding legislative intent. 

The SECOND question is framed in the fol lowing manner: 

Pursuant to 84-1307, the application for eligibility and vesting credit has 
to be made at least 11 months prior to the members having complete.d 
the first year of state employment. If this application is required in 
granting the credit, under what provision of law is NPERS authorized 
to prospectively grant "eligibility and vesting credit " prior to a person 
actual ly completing service for the months in question? 
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No application is required. A reading of Neb. Rev. Stat. § 84-1'307 (Cum. Supp. 
2000) reflects that any employee who qualifies for membership may apply " .. .for years of 
participation in another governmental plan .... " (Emphasis added). Based on this express 
language, application is not necessary unless a member seeks credit for years of 
participation in another retirement plan. 

The THIRD question is posed as follows: 

If eligibility and vesting credit may be granted without application, please 
indicate which provisions of law authorizes NPERS to grant eligibility 
credit without the member filing the application required by§ 84-1307? 

As we have pointed out, an application is required by the provisions of section 84-
1307 only if a member seeks credit for years of participation in another governmental plan. 
The statutes authorizing the credit are sections 84-1301, 84-1307 and 84-1321 . 

The FOURTH question is submitted as follows: 

NPERS respectfully asks that, since the definition of eligibility and vesting 
credit was not amended by LB 687, should pre-participation employment 
have been used in determining "~Hgibility and vesting credit"under the prior 
"five-year vesting provisions of§ 84-1321 ?" 

This question is fact specific and moot since participation and vesting requirements 
were changed by enactment of LB 687. 

Certain facts have been submitted by you for purposes of responding to the 
question. Under the statutes prior to amendment, five years participation as a contributing 
member was necessary to establish vesting under the provisions of sections 84-1307 and 
84-1321. Of course, the eligibility requirements set forth in section 84-1307 were 
significantly different prior to amendment. Participation was required for members after 
twenty-four months employment for members who attained age thirty. Members who 
attained age twenty had the option to participate in the retirement system who have "twelve 
months of service." In any event, a twelve month eligibility period of employment was 
mandatory prior to participation as a contributing member. Thus, as we understand, a 
member became vested after completion of the mandatory twelve month eligibility period 
and five years participation as a contributing member. This result is consistent with the 
past prior administrative practices of retirement systems as we understand them to be 
based on the information you submitted for our review. 

The FIFTH question is asked as follows: 

Was NPERS in error in not counting the pre-participation employment 
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as "eligibility and vesting credit" under the pre-LB 687 version of 
§ 84-1321 and therefore forfeiting this member's employer account? 

The question is not appropriately framed for response by this Office in a formal 
opinion. It is not appropriate forth is Office to opine whether or not "NPERS was in error .... " 
and perhaps invite potential liability or claims. It is the responsibility of this office to 
represent and defend the State and its agencies against liability and no legitimate purpose 
is served by our concluding whether or not NPERS "was in error.". Our response to 
question FOUR, above, answers this query for the most part. 

Additional questions, SIX-NINE, are presented. The questions are presented upon 
your conclusion that, "(u)nder your interpretation of the provisions of LB 687, you indicate 
that the pre-participation employment should count for vesting purposes since it is vesting 
credit." In actuality, Opinion No. 02017 concluded in part: 

... it is our opinion that the three years vesting period of § 84-132 1 
following amendment by LB 687, includes the twelve month eligibility 
period and two years of participation in the retirement system as a 

contributing member. 

Question SIX is stated as follows: 

Does the entire period of pre-participation services for these members 
count towards vesting for these new members (beyond the 12 months 
of "eligibility" employment with the State created by LB 687). 

No. As we concluded in Opinion No. 02017 the vesting period includes the twelve 
month eligibility period and two years of participation as a contributing member. 

Question SEVEN is presented in the following manner: 

If so, is it the Attorney General's opinion that any such new member 
who was employed for more than three years prior to participation should 
be automatically vested upon joining the plan (without having to participate 
in the plan for any period)? 

The member is required to participate as a contributing member for two years. See 
response to question SIX above. 

Question EIGHT is submitted as follows: 

On the other hand, if NPERS is to only count the twelve months of 
employment as needed for eligibility as within the definition of 
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"eligibility and vesting credit," how does the Attorney General 
distinguish between this period of employment and other pre­
participation employment with the State? 

Of course, the Attorney General does not distinguish between the varying periods 
of employment. Rather, the twelve month mandatory periods of employment are 
established by statute before and after the LB 687 amendments as a condition precedent 
to participation in the retirement system as a contributing member. See our responses to 
questions FOUR and SIX above. 

Question NINE is stated as follows: 

Does it matter if the pre-participation employment occurred before or 
after the change in law created by LB 687 that was effective in April 
of2002? 

We understand this question to be whether or not it makes any difference for vesting 
purposes if the twelve month eligibility period was completed before or after the effective 
date of LB 687. It makes no difference if the member was employed as of the effective 
date of the LB 687 amendments. If the employee terminated his or her employment prior 
to the effective date of the amendments, then the pre-amendment vesting period would be 
applicable. As we stated in Opinion No. 02017, LB 687 became effective April18, 2002. 

In summary, the conclusion reached in Opinion No. 02017 is consistent with the 
statutory language and gives effect to legislative intent. We further believe that the 
conclusions reached in this opinion relating to appl ication of statutory provisions are 
consistent with the administrative practices of retirement systems as we understand them 
to be. 

Sincerely, 
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