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You have made a request for an opinion regarding the application of Nebraska Jail 
Standards found in Title 81, N.A.C. Chapter 15, New Facility Design and Construction, to 
the regulation of criminal detention facilities as defined by Neb. Rev. Stat. § 83-4, 125(1) 
(Reissue 1994 ). You have asked whether the Jail Standards Board may waive regulations 
governing physical plant standards, or a portion thereof, that were in effect when a criminal 
detention facility was initially constructed or renovated, and regulate a criminal detention 
facility under specifications found in revised physical plant standards. 

Jennifer M. Amen 
David K. Artert>um 
L. Jay Bartel 
J. Kir1< Brown 
Marie C. Clar1<e 
Dale A . Com or 
David D. Cook son 
Lisa A . Evans 

Suzanne Glover.Cttrich 
Su san J. Gustafson 
Robert E. Harkins 
Royce N. Harper 
J ason w. Hayes 
Am bel' F. He<Tick 
William L Howland 
M ari lyn B. Hutchinson 

Therese N. James 
Kimberly A. Klein 
Charlotte R. Koranda 
Charles E. Lowe 
Lisa D. Martin-Price 
LyM A. Melson 
Donald J . B. Miller 

Printed with soy ink on recyde<l paper 

Ronald D. Moravec 
Fredrick F. Neld 
Peny A. Pii'SCh 
Marl< D. Raffety 
Carla Heathershaw Risko 
Hobert B. Rupe 
James D. Smith 
James H. Spears 

Marl< D. Starr 
Martin Swanson 
Jotvl R. Thompson 
Bany Waid 
Torri M. Weeks 
Melanie J. Whittamore-Mantzios 
Linda L. Willard 

I. 



Allen L. Curtis 
July 8, 1999 
Page -2-

You explain that the Jail Standards Board uses physical plant standards existing at 
the time a criminal detention facility is first constructed or renovated in order to regulate 
and determine whether the facility is in compliance with the Criminal Detentk>n Minimum 
Standards Act found in Neb. Rev. Stat. §§ 83-4,124 et. seq. If physical plant standards are 
modified by the Jail Standards Board, once adopted the revised standards will apply to 
newly constructed or renovated facilities while the former standards are still applicable to 
facilities in existence prior to the modification. Thus, facilities that are in existence at the 
time physical plant standards are revised are "grand-fathered in" so that the revised 
standards are not used to regulate existing facilities. 

The issue being addressed by this opinion is whether the Jail Standards Board in 
its regulation of criminal detention facilities may forego utilizing one set of physical plant 
standards, or parts thereof, in exchange for the use of a revised set of physical plant 
standards. This issue also encompasses whether the Board may use less restrictive 
standards that have been revised in place of more restrictive ones, in order to determine 
if the facility is in compliance with the Act. 

DISCUSSION 

The Criminal Detention Minimum Standards Act establishes, "that all criminal 
detention facilities . . . in the state shall conform to certain minimum standards of 
construction, maintenance, and operation."1 The Jail Standards Board was created by this 
Act to develop the minimum standards governing the construction of criminal detention 
facilities within the state.2 

A criminal detention facility is defined as, "any institution operated by a political 
subdivision or a combination of political subdivisions for the careful keeping or rehabilitative 
needs of adult or juvenile criminal offenders or those persons being detained while awaiting 
disposition of charges against them. Criminal detention facility shall not include any 
institution operated by the Department of Correctionai ·Services."3 

The statute setting the confines of minimum construction standards is found in Neb. 
Rev. Stat. § 83-4,128. This section establishes that, "[t]he minimum standards for the 
construction of criminal detention facilities shall include but not be limited to standards for 

2 

3 

Neb. Rev. St_at. § 83-4,124 (Reissue 1994 ). 

Neb. Rev. Stat. § 83-4,126. 

Neb. Rev. Stat. § 83-4, 125(1 ). 
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the planning, destgn, or actual construction of new, modified, or renovated facilities, in 
excess of five thousand dollars."" Section 001 of the Physical Plant Standards adheres to 
this statutory design by stating, "[i]t is the policy of the State of Nebraska that all newly 
constructed or renovated jail facilities where the aggregate cost of such construction or 
renovation exceeds $5,000 shall conform to the minimum standards for planning, design 
and construction established herein."5 

Section 002 of the code sets forth the applicability of the physical plant standards 
in the following manner: 

All standards established by this chapter, except to the extent exceptions are 
stated, shall apply to each newly constructed holding and detention facility. In the 
case of renovation, it is the intent of the Board that only the part of the facility which 
is to be renovated is required to come into complete compliance with the applicable 
standards of this chapter.6 

Under this code provision and the requirements found in§ 83-4,128, minimum standards 
adopted by the Board apply to facilities that are newly constructed, modified or renovated 
after the date the physical plant standards have been approved. The renovated portion 
of a facility is regulated by the existing standards at the time of the renovation. This 
regulation allows one set of standards to apply to a facility's renovated portions while at the 
same time permitting a different set of standards to govern non-renovated portions of the 
same facility. 

The rationale for requiring physical plant standards to apply only to newly 
constructed, modified or renovated facilities at the time the construction or modification 
occurs, is that the standards are used to guide political subdivisions in their design and 
construction of a new jail facility or renovation of an existing facility. Local subdivisions are 
required to submit their construction proposals to the Jail Standards Board prior to the time 
the actual construction or renovation of the facility begins.7 The Board then evaluates the 

4 

5 

6 

7 

Neb. Rev. Stat. § 83-4,128. 

Title 81 N.A.C. Chapter 15, § 001. 

Title 81 N.A.C. Chapter 15, § 002. 

Title 81 N.A.C. Chapter 15, §§ 005, et. seq. 



Allen L. Curtis 
July 8, 1999 
Page -4-

proposed designs and gives its approval if the designs are in compliance with existing 
standards. 8 

If an area of a facility is designated for a particular purpose in accordance with 
existing physical plant standards, those standards control until at such time a subsequent 
modification of a facility occurs. Once a facility is modified, then the standards in place at 
the time of the new modification will determine the specifications and available uses of the 
area affected by the alteration.9 

Section 83-4,128 was intended to have minimum standards for construction of 
criminal detention facilities regulate new, modified or renovated facilities. This is quite 
apparent given the explicit terms of the text of the statute.10 Only the standards in effect 
at the time of the actual construction or modification of a facility are used to establish the 
requirements of construction for the design of those facilities. The specific question posed 
in this opinion request is whether revised standards may be used retroactively--in place of 
the original controlling standards--to regulate criminal detention facilities. 

Retroactive application of minimum construction standards is not provided for under 
this Act. There are no statutory grounds within the Criminal Detention Minimum Standards 
that would allow for a retroactive application of the standards. To allow such a result where· 
revised standards were used to regulate facilities constructed prior to the enactment of 
revised standards would be contrary to the explicit provisions found in§ 83-4,128. 

Section 83-4,128 provides for a conditional application of minimum physical plant 
standards. In order for the minimum construction standards to apply, the condition that 
must first occur is the renovation or modification of an existing facility or the construction 
of a new facility. Unless this condition occurs, which would trigger the application of a 

8 Title 81 N.A.C. Chapter 15, § 002.02. "The Board and the Jail Standards 
Division retain the right to evaluate each new construction or renovation on an individual 
basis. The overall design and specifics will be worked out between the Jail Standards 
Division, local governing body, and the architect, subject to final approval by the Board." 

9 This result is based on the provisions co·ntained in Neb. Rev. Stat.§ 83-4,128 
that enable minimum construction standards to apply to a facility once a modification of the 
structure has occurred. · 

10 Rules of statutory interpretation are that, "a statute should be construed so 
that an ordinary person reading it would get from it the usual, accepted meaning." 
Adkisson v. City of Columbus, 214 Neb.129, 133,333 N.W.2d 661,664 (1983). 



Allen L. Curtis 
July 8, 1999 
Page -5-

revised set of regulations. the standards used during the original construction or 
modification of the facility govem. The statute does not set up a condition allowing a 
reverse or retroactive application of the standards to occur. 

Another questron that anses rs whether the Jarl Standards Board may waive 
applicable minimum construction standards that exrsted at the time of a facility's 
construction or modification. This would result in either an absence of standards or the Jail 
Standards Board utilizing revised standards to regulate a criminal detention facility. With 
regard to the Board's ability to waive standards, we refer to our 1982 opinion that states, 
"[i]n our opinion the (Jail Standards) Board has no authority to grant waivers allowing 
criminal detention facilities in this state to be operated under conditions which do not meet 
or exceed established minimum standards. "11 This is consistent with statutory provisions 
that require the Board to take action if a criminal detention facility does not meet the 
minimum standards established by the Board , 12 and that provide, "a facility may be closed 
for any violation of the minimum standards. "13 No provisions within the Criminal Detention 
Minimum Standards Act permit a waiver to be granted by the Board in order to allow a 
political subdivision to circumvent minimum jail standards, or to allow one set of standards 
to be used in place of another. 

The minimum construction standards are structured and designed to meet the 
minimum needs of the persons confined within criminal detention facilities. Each set of 
standards are designed based on the total area required to meet these minimum needs 
of inmates housed within jail facilities. The spacial area of an individual cell, recreational 
rooms and program rooms are designed relative to each other in determining the facility's 
appropriate population size. For example, if less space is provided to individual housing 
cells, the reduction in space can be compensated for by providing more area per person 
to recreational and living areas. This example helps to explain why each building 
specification comprising the standards are intended to be utilized together. To allow the 
Jail Standards Board to replace certain requirements with revised ones, while leaving other 
regulations intact, could result in a facility being constructed or modified with deficient 
minimum standards of construction contrary to the intent of the Act. Thus, each set of 
minimum construction standards must be applied as a whole set. The Board is inhibited 
from picking and choosing between portions of each set of standards that are less 
restrictive than another set of standards. 

11 

12 

13 

Op. Att'y Gen. No. 82-289 (December 10, 1982). 

Neb. Rev. Stat. §§ 83-4,132 and 83-4,133 (Cum. Supp. 1998). 

Neb. Rev. Stat.§ 83-4,134 (Reissue 1994). 
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CONCLUSION 

Under the provisions found in§ 83-4,128, minimum standards for construction used 
to regulate criminal detention facilities, apply only to new, modified or renovated facilities, 
where such facil1t1es are designed and constructed during the time a set of minimum 
standards are in effect. Minimum construction standards subsequently adopted by the Jail 
Standards Board may not be used to regulate facilities that were in existence and 
unmodified prior to the enactment of the revised standards. 

The Criminal Detention Minimum Standards Act does not provide a waiver 
mechanism by which the Jail Standards Board may forego the implementation of 
applicable standards in favor of applying revised standards to regulate a facility. Also, the 
Board may not waive a specific portion of a standard in order to allow a less restrictive 
standard to be used in its place because this may result in the failure of the overall required 
standard of minimum construction to be met. 

Sincerely, 


