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You have inquired whether the Department of Water Resources is 
authorized to collect a supplemental registration fee in the event 
that a water well's pumping capacity is increased after the date of 
its original registration. You note that the initial well 
registration assessments are based upon a well's estimated pumping 
c apacity. 

We are of the opinion that a water wel l owner who subsequently 
increases a well's pumping capacity , such that the capacity 
corresponds to a higher registration fee category, may be required 
to re-register the well and pay the difference between the higher 
fee and the initial registration fee already paid. 

Neb. Rev. Stat. § 46-606 (Cum . Supp. 1996) requires the 
Director of the Department of Water Resources to collect a 
registration fee of $30 for each water well required to be 
registered under section 46-602, with specified exceptions. 
Additionally, the department is directed to collect an additional 
fee set by the Water Well Standards and Contractors' Licensing 
Board. Neb. Rev. Stat . § 46-1224(4) (Cum. Supp. 1996) authorizes 
the board to set a fee of not less than $25 and not more than $40 
for wells designed to pump less than fifty gallons per minute, and 
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a fee of not less than $40 and not more than $80 for water wells 
constructed to pump fifty gallons per minute or more. The fees 
established by the Water Well Standards and Contractors' Licensing 
Board are to be "calculated to recover the costs incurred by the 
department and the board in administering and carrying out the 
purposes of the Water Well Standards and Contractors' Licensing 
Act." Neb. Rev. Stat. § 46-1224 (1) (Cum Supp. 1996). Subsection 
4 of§ 46-1224 also directs that "[t)he fees shall be remitted to 
the Director of Water Resources with the registration form required 
by section 46-602. " 

You note that an inequity arises at present whenever a water 
well owner initially pays a lower fee, but then subsequently 
increases the well's pumping capacity. You have also expressed 
concern that funding to carry out the purposes of the act could be 
jeopardized should this occur with any frequency. 

The referenced statutes do not specifically provide that a 
water well owner is required to submit a revised registration form 
or a supplemental fee in the event that the well's pumping capacity 
is later increased. Neither, however, do the statutes preclude the 
department from collecting an additional fee and requiring a 
revised registration form in such cases in order to properly 
administer and carry out the purposes of the relevant legislation. 
The Legislature has identified a well's pumping capacity as the 
determining factor in deciding what fee should be assessed. Given 
this focus, it could be argued that when a well owner increases the 
pumping capacity of a well, a new well comes into existence. 

Neb. Rev. Stat. § 46-1226 (1993) authorizes the department, 

with the advice and consent of the board, [to] adopt and 
promulgate rules and regulations for the administration 
of the Water Well Standards and Contractors' Licensing 
Act. The department shall be responsible for the 
administration and enforcement of such act and any 
standards, rules, or regulations adopted and promulgated 
by the department or board pursuant to such act. The 
department shall consult with the board in carrying out 
the departmental duties under such act for (1) conducting 
examinations, (2) issuing, denying, refusing renewal of, 
suspending, or revoking licenses or certificates, and (3) 
collecting fees. 
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The legislature may delegate to an administrative agency the 
power to make rules and regulations to implement the policy of a 
statute, but this delegated authority is limited to the powers 
delegated to the agency by the statute which the agency is to 
administer. Clemens v. Harvey, 247 Neb. 77, 525 N.W. 185 (1994}. 
An administrative body has only that authority specifically 
conferred upon it by statute or by construction necessary to 
achieve the purposes of the relevant act. Southeast Rural 
Volunteer Fire Dept. v. Nebraska Dept. of Revenue, Charitable 
Gaming Div., 251 Neb. 852, 560 N.W.2d 436 (1997}; In reApplication 
A-16642, 236 Neb. 671, 463 N.W.2d 591 (1990}; Cornhusker Christian 
Children's Home, Inc. v. Department of Social Services of State of 
Neb., 227 Neb. 94, 416 N.W.2d 551 (1987}. In order to be valid, a 
rule or regulation must be consistent with the statute under which 
the rule or regulation was promulgated. State ex rel. Spire v. 
Stodola, 228 Neb. 107, 421 N.W.2d 436 (1988}. 

If necessary to properly carry out the purposes of the Water 
Well Standards and Contractors' Licensing Act, the department is 
authorized--with the advice and consent of the board--to promulgate 
regulations for the re-registration of wells and/or the collection 
of an additional fee for water wells whose pumping capacity is 
subsequently increased. Of course, any additional fee assessed 
must be within the limits established by statute. In our view, 
such a rule is not inconsistent with the statutes conferring powers 
to the department, and further serves the purposes intended by the 
legislature. 
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