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You have requested our opinion on several issues primarily 
dealing with situations where a board member's status changes 
subsequent to appointment. Specifically, you ask the following 
questions: 1) Are board membership appointments predicated on the 
understanding the appointee will ret~n the designation which 
provided eligibility for appointme~t? 2) · Is.an appointee obligated : 
to resign if he or she no longer holds the license or designation 
which established eligibility? 3) If a board member appointed to 
represent a certain industry severs that relationship in midterm, 
is the member ineligible to continue serving as a board member? 

It appears the Board's first and third questions are closely 
related and can be addressed together . They deal with situations 
where a person met the qualifications for board membership when 
appointed, but during his or her term of office the board member's 
status changes (such as retirement, failure to renew a license, or 
change of professions) , so that he or she no longer meets the 
initial membership qualification requirements. The question is 
whether such a status change makes the member ineligible to 
continue serving as a board member? Based on previous opinions 
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issued by this office, we believe that eligibility criteria are 
continuing requirements. Thus, a member whose status changes so 
that he or she no longer meets the appointment qualifications 
thereby becomes ineligible to serve the remainder of his or her 
term of office. 

Once a member is appointed, the Real Estate Appraiser Act, §§ 
76-2201 to 76-2250, does not provide guidance concerning how to 
address situations where a board member's status changes during 
office. Our review of the legislative history for § 76-2222 also 
failed to disclose any specific indication concerning what the 
Legislature may have intended in such situations. Likewise, we 
found no Nebraska case law on point. 

This office has previously addressed continuing eligibility 
for service on a state board when a member's status changes during 
office. In Attorney General's Opinion 96020 we noted that although 
there was no Nebraska case law on the topic, the general rule from 
other jurisdictions indicated that eligibility requirements for 
public office is of a continuing nature. They must exist not only 
at the time of appointment, but also throughout occupancy of the 
office. See Op. Att'y Gen. No. 96020 (March 11, 1996). We 
therefore determined that a board member who ceased his active 
participation in a business through retirement became ineligible 
for continued service on the board. Id. We believe Attorney 
General's Opinion 96020 is directly on point and controls the 
situation presented in your opinion request. 

You go on to ask whether an appointee is obligated to resign 
from office if he or she no longer meets the criteria which 
established eligibility? We believe a board member who no longer 
meets membership eligibility requirements for appointment would be 
obligated to resign. If the member refused to re.sign, .action could 
be instituted to· remove the member. This issue was addressed in 
Attorney General's Opinion 96020. In that opinion, we addressed 
what legal procedures were available for removing board members who 
are not qualified to continue in office. We determined that two 
mechanisms exist to remove unqualified members. 

The Governor has the ability to remove, for cause, any person 
whom he appointed to the Board. The Real Estate Appraiser Act 
specifically provides for such removal. The last sentence of § 76-
2222 (2) states, "The Governor may remove a member for cause." Such 
removal power is also provided for in Art. IV, § 10 of the Nebraska 
Constitution. The removal could only take place after a public 
hearing. In Attorney General's Opinion 96020, we determined that 
a board member's ineligibility to serve on the Board constitutes 
"cause." 
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Also, the Attorney General's Office could file an action to 
remove an unqualified member of a State board based on the quo 
warranto statutes, Neb. Rev. Stat. §§ 25-21,121 through 25-21,148 
(1995} . These statutes allow an action to be filed against any 
person unlawfully holding any public office in the state. 
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Sincerely, 

DON STENBERG 
Attorney General 

/J~t01P 
Timothy J. Texel 
Assistant Attorney General 




