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You state that you are contemplating certain proposed 
legislation to be introduced in the 1997 legislative session , and 
therefore, you have requested our opinion on a number of legal 
issues involving state employee buy-outs . We will respond to each 
of the questions you presented separately below. 

1. Is there a legal right to continued employment? 

·The general rule in Nebraska with respect to the right of 
employment is the "at will" rule. That is, when the employment is 
not for a definite term, and there are no contrac tual or statutory 
r e strictions upon the right af discharge, an employer may lawfully 
discharge an employee whenever and for whatever cause he chooses, 
without incurring any liability . Smith v. City of Omaha, 220 Neb . 
217, 369 N. W.2d 67 (1985); Mau v. Omaha National Bank, 207 Neb . 
308, 299 N.W.2d 147 (1980). As a result, government e mployment , in 
the abse.nce of legislation, can be revoked at the will of the 
appointing officer, :so long as the public employee is not dismissed 
or terminated for constitutionally impermissible reas ons such as 
race , religion, or the assertion of rights guaranteed by law or 
under the Constitution. Nevels v. State , 2 05 Ne b. 642, 289 N.W.2d 
511 (1980) 
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While the "at will" rule applies generally to state 
employment, a public employee cannot be deprived of a property 
interest in continued employment without a due process hearing and 
appropriate notice. Benton v. Board of Education of School 
District No. 17, 219 Neb. 134, 361 N.W.2d 515 (1985); Weeks v. 
State Board of Education, 204 Neb. 659, 284 N.W.2d 843 (1979). The 
existence of such a property interest must be determined by state 
law. Packett v. Stenberg, 969 F.2d 721 (8th Cir. 1992). 
Typically, such a property interest arises from statutory or 
contractual limitations on the employer's ability to terminate an 
employee, and a court must look to the contract of employment and 
to state law to determine if there are any rules or understandings 
that secure certain benefits and support claims of entitlement to 
those benefits. Packett v. Stenberg, supra; Tautfest v. City of 
Lincoln, 742 F.2d 477 (8th Cir. 1984). 

The statutes creating the Nebraska State Personnel Service are 
found generally at Neb. Rev. Stat. §§ 81-1301 through 81-1354.05 
(1994, Cum. Supp. 1996). In addition, the State Personnel Division 
of the Department of Administrative Services has promulgated the 
Classified System Personnel Rules & Regulations ("Personnel 
Rules"), 273 NAC 1-16, and those regulations were duly adopted in 
accordance with the provisions of the Nebraska Administrative 
Procedure Act. As a result, the Personnel Rules are as binding as 
statutes enacted by the Legislature. Douglas County Welfare 
Administration v. Parks, 204 Neb. 570, 284 N.W.2d 10 (1979). The 
Personnel Rules apply to certain classified or "code" agencies, 
while other agencies and departments of state government are 
specifically exempted from coverage under those rules. See Neb. 
Rev. Stat. § 81-1316 (Cum. Supp. 1996); 273 NAC 1. In addition, 
state employees covered by collective bargaining agreements or 
union contracts are not covered by the Personnel Rules to the 
extent that their contracts provide separately for wages, hours, 
and other terms and conditions of employment. 273 NAC 1. 

Under the Personnel Rules, new state employees serve an 
initial six-month probationary period during which they may be 
separated from state employment at any time without grievance 
rights. 273 NAC 5. However, after that probationary period, the 
Personnel Rules establish certain specified offenses which will 
lead to disciplinary action against state employees, · including 
dismissal. 273 NAC 13. Presumably, non-probationary state 
employees subject to the Personnel Rules may not be terminated for 
disciplinary reasons in the absence of such an offense . 1 In 

1 Employment w:j.th the state is always contingent upon 
sufficient funding by .the Legislature. If the Legislature were to 
reduce funding for a·particular agency subject to the Personnel 
Rules and thereby re~ire reductions in force, the bumping rights 
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addition, the Personnel Rules establish rules for state employee 
lay-offs and bumping rights. 2 273 NAC 12. 

We believe that the statutes and Personnel Rules establishing 
the State Personnel Service create a property interest in continued 
state employment which cannot be abrogated for the state employees 
covered by those rules without a due process hearing and 
appropriate notice. See also Packett v. Stenberg, 969 F.2d 721 
(8th Cir. 1992) (stating that state employees in Nebraska are 
"arguably" granted a property interest in their employment by the 
state personnel system which sets forth procedures for selection, 
compensation, grievances, etc. of state employees) ; Hill v. Gerber, 
217 Neb. 670, 350 N.W.2d 545 (1984) (impliedly recognizing a 
property interest in public employment under the Nebraska Merit 
System). Also, in the event of state employee lay-offs caused by 
decreased funding or other reasons, state employees with bumping 
rights under the Personnel Rules have a property interest in the 
exercise of those rights. See also Smith v. Sorensen, 748 F.2d 427 
(8th Cir. 1984) (interpreting the nature of the bumping rights 
under the reduction in force guidelines established by the Nebraska 
Merit System) . 

With that analysis in mind, it seems to us that the answer to 
your initial question is "yes," to a limited degree. That is, 
state employees who are not covered by the Personnel System and 
Personnel Rules or who are not covered by a labor contract 
generally have no legal right to continued employment. On the 
other hand, state employees subject to the Personnel Rules or labor 
contracts have the rights established by those enactments and 
agreements and are not employees "at will." In that limited sense, 
therefore, those latter state employees have some legal right to 
continued employment. 

2. Can a value be assigned to continued employment? 

We are not entirely sure what you mean by "value" in your 
second question. However, if a person were to be improperly 
deprived of a legitimate contractual right to continued employment, 
we assume that, in the context of litigation, some theory could be 
developed to place a value on that contract right. Such damage 
theories are frequently developed by actuaries, economists, 

available to state employees under the Personnel Rules would apply. 
See infra note 2. 

2 To "bump" is to fill a position with an employee of greater 
seniority at the expense of one with less seniority, so that the 
senior employee may avoid layoff. Smith v. Sorensen, 748 F.2d 427 
(8th Cir. 1984). 
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statisticians and the like in litigation. Therefore, to that 
extent, we believe that some "value" could be assigned to 
continuing employment. However, we are not certain what the 
precise nature of such a valuation theory would be, and it also 
seems to us that such a process would be speculative in many 
respects, given the number of imponderables in government 
employment. 

3. If continued employment is a legal right and can be assigned 
a quantifiable value, can the value be paid to any state 
employee? 

At the outset, it seems to us that there are two possible 
issues included in this question. First, your question could 
involve the issue of whether the Personnel Division of the 
Department of Administrative Services may pay the quantifiable 
value of continued employment to any state employee under the 
existing Nebraska statutes pertaining to the Personnel Service. 
Alternatively, given your preamble regarding proposed legislation, 
your third question could also involve the issue of whether 
legislation might constitutionally be drafted which would allow the 
state to pay the value of continued employment to any state 
employee. We have previously indicated that, under Fullmer v. 
State, 94 Neb. 217, 142 N.W. 908 (1913), it is our responsibility 
to provide opinions to state officers upon questions of law which 
arise "in the discharge of their duties." Op. Att'y Gen. No. 157 
(December 24, 1985). In keeping with that responsibility, it has 
been our general practice and policy to issue opinions to members 
of the Legislature only with respect to pending or proposed 
legislation and not with respect to the requirements of existing 
statutes. Op. Att'y Gen. No. 157 (December 24, 1985). Conversely, 
since it is generally the duty of members of the Executive Branch 
of government to apply and enforce the existing statutes, we have 
made it our policy to issue opinions to Executive officers only 
with respect to their duties under existing statutes and not with 
respect to proposed legislation. Based upon those policies, we 
will limit our response to your third question to the first issue 
noted above. We prefer to address the alternative issue in the 
context of an opinion request from a legislator in reference to 
specific proposed legislation. 

Generally, an administrative bo.cly has no power or authority 
other than that specifically confer~ed;upon it by statute or by a 
construction of the statutes necessary to accomplish its purpose. 
ventura v. State Equal Opportunity Commission, 246 Neb. 116, 517 
N.W.2d 368 (1994). We have reviewed the various statutes 
pertaining to the State Personnel Service, the State Personnel 
Division, and the Director of Personnel, and we have found no 
existing statutes which specifically authorize the state to pay the 
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quantifiable value of continued employment to any state employee.' 
As a result, we do not believe that the value of continued 
employment can be paid to any state employee under the existing 
statutes. This is particularly true since those same statutes 
provide that other types of payment can be made for the value of 
employee benefits under certain circumstances. For example, under 
Neb. Rev. Stat. § 81-1328 (1994), state employees who retire or 
voluntarily separate from state employment can be paid for their 
accumulated vacation time. And, under Neb. Rev. Stat. § 81-1325 
(1994), state employees who retire can be paid for certain portions 
of their accumulated sick leave. Consequently, we believe that the 
answer to your third question, as we have articulated it, is "no." 

4. Can a value be assigned to bumping rights? 

Our answer to this question is much the same as our answer to 
question 2 above. If a person were to be improperly deprived of a 
legitimate contractual right to "bump" other employees in the event 
of force reductions or lay-offs, we assume that, in the context of 
litigation, some theory could be developed to place a value on that 
contract right. Therefore, to that extent, we believe that some 
"value" could be assigned to bumping rights. Again, however, we 
are not certain what the precise nature of such a valuation theory 
would be, and the process would obviously be speculative in many 
respects. 

5. If a value can be assigned to bumping rights, may the state, 
without a general reduction in force program, offer a buy-out 
to an employee or a certain class of employees in lieu of an 
employee exercising his or her bumping rights, resulting in 
the exit of the employee from employment in state government 
and the filling of the vacant position by another individual? 
Would that outcome be different if the position were 
eliminated? 

3 The provisions of the Nebraska State Employees Collective 
Bargaining Act, Neb. Rev. Stat. §§ 81-1369 through 81-1390 (1994), 
do give the Chief Negotiator of the Division of Employee Relations 
of D~S. broad authority to bargain and negotiate. labor contracts 
with'•tohe unions representing various state employees. Under § 81-
1371 (-;l), for example, that authority may even include terms and 
condit1ons of employment which may otherwise by provided by law for 
state employees under certain circumstances .. Those statutes might 
conceivably allow .collective bargaining . for the purchase of 
continuing employment rights, but to prop.erly consider that 
question, we would need to review the specifics of the contractual 
proposal at issue. 
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For the reasons discussed in our answer to your question 
number 3 above, we will limit our response to your question number 
5 to the issue of whether the existing statutes allow the Personnel 
Division of the Department of Administrative Services, without a 
general reduction in force program, to offer a buy-out to a state 
employee or a certain class of state employees in lieu of an 
employee exercising his or her bumping rights, thus resulting in 
the exit of the particular employee from employment in state 
government and the filling of the vacant position by another 
individual. Once again, we have reviewed the various statutes 
pertaining to the State Personnel Service, the State Personnel 
Division, and the Director of Personnel, and we have found no 
existing statutes which specifically authorize the state to offer 
a buy-out to the employee or employees involved in the situation 
you described. Therefore, our answer to your initial question 
number 5 is "no." Our answer would remain the same if the position 
or positions in question were eliminated. 

6. If a value can be assigned to bumping rights, can the state 
offer a buy-out to only one class of employees in lieu of 
exercising their bumping rights? Would the outcome be 
different if the position were eliminated? 

For the reasons discussed in our answer to your question 
number 3 above, we will limit our response to your question number 
6 to the issue of whether the existing statutes allow the Personnel 
Division of the Department of Administrative Services to offer a 
buy-out to only one class of employees in lieu of exercising their 
bumping rights. We have reviewed the various statutes pertaining 
to the State Personnel Service, the State Personnel Division, and 
the Director of Personnel, and we have found no existing statutes 
which specifically authorize the state to offer a buy-out to only 
one class of employees in lieu of exercising their bumping rights. 
Therefore, our answer to your initial question number 6 is "no." 
Our answer would remain the same if the position in question was 
eliminated. 

7. Is the right to continued employment a state liability that 
may be purchased by the state in consideration for the 
employee's current accrued benefits? (Benefits may include 
sick leave, annual leave, health insurance, and vested 
retirement benefits.) Would the outcome be different if the 
position were eliminated? '· 

For the reasons discussed in our answer to your question 
number 3 above, we will limit our response to your question number 
7 to the issue of whether the existing statutes allow the Personnel 
Division of the Department of Administrative Services to purchase 
any limited right to continued state employment in consideration 
for the employee's current accrued benefits such as sick leave, 
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annual leave, health insurance, and vested retirement benefits. We 
have reviewed the various statutes pertaining to the State 
Personnel Service, the State Personnel Division, and the Director 
of Personnel, and we have found no existing statutes which 
specifically authorize the state to purchase any limited right to 
continued state employment in consideration for the employee's 
current accrued benefits. Therefore, our answer to your initial 
question number 7 is "no." Our answer would remain the same if the 
position in question was eliminated. 

8. Is the right to continued employment a state liability that 
may be purchased by the state in consideration for the 
employee's current accrued and future benefits calculated to 
current dollar value? (Benefits may include sick leave, 
annual leave, health insurance, future social security 
contributions, and vested and future retirement benefits.) 
Would the outcome be different if the position were 
eliminated? 

For the reasons discussed in our answer to your question 
number 3 above, we will limit our response to your question number 
8 to the issue of whether the existing statutes allow the Personnel 
Division of the Department of Administrative Services to purchase 
any limited right to continued state employment in consideration 
for the employee's current accrued and future benefits calculated 
to current dollar value. We have reviewed the various statutes 
pertaining to the State Personnel Service, the State Personnel 
Division, and the Director of Personnel, and we have found no 
existing statutes which specifically authorize the state to 
purchase any limited right to continued state employment in 
consideration for the employee's current accrued and future 
benefits calculated to current dollar value. Therefore, our answer 
to your initial question number 8 is "no. " Our answer would remain 
the same if the position in question was eliminated. 

Sincerely yours, 

DON STENBERG 

ctt~?ly~ 
~/J:!le 'A. Comer 

Assistant Attorney General 
os-sa-14 .op 
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