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You have asked t wo questions : First, if one of the prot ect ed 
entities lis ted in Neb. Rev. Stat. § 53- 177 (1993) we re to move 
within the prohibited statutory radius of an existing retail liquor 
licensee, would the licensee be required to move its premises? 
Second, could a licensee, lawfully operating within such a radius, 
move its premises to another location, also within the statutory 
radius? Our answer to both .of your questions is: "No." 

Neb . Rev. Stat. §53-177 (1993) provides: 

No license shall be issued for the sale at retail of any 
alcoholic liquor within one hundred and fifty feet of any 
church, school, hospital, or home for aged or indigent 
persons or for veterans, their wives or children; 
Provided, that this prohibition shall not apply (1) to 
any location within such distance of one hundred and 
fifty feet for which a license to sell alcoholic liquors 
at retail has been granted by the Nebraska Liquor Control 
Commission for two years continuously prior to making of 
application for license, and ( 2) to hotels offering 
restaurant service, regularly organized clubs or to 
restaurants, food shops or other places where sale of 
alcoholic liquors is not the principal business carried 
on, if such place of business so exempted shal l have been 
established for such purposes prior to May 4, 1935 . No 
alcoholic liquor, other than beer, shall be sold for 
consumption on the premises within three hundred feet 
from the campus , of any college or university in the 
state. 
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If a church, school, hospital or home for aged or indigent 
persons or for veterans, their wives or children, were to move 
within 150 feet of the premises of a retail liquor licensee, the 
licensee would not be required to relocate. Neither would the 
licensee be prohibited from renewing the license. A new license, 
however, could not be issued for those premises unless a retail 
liquor license for the premises had been granted continuously for 
two years prior to the submission of the application for the new 
license . 

If a college or university campus, however, were to move 
within 300 feet of the premises of a retail liquor licensee, § 53-
177 appears to prohibit the licensee from selling any alcoholic 
liquor, other than beer, for consumption on the premises. The 
"grandfather" provisions of § 53-177 which apply to retail 
licensees located near churches , schools, hospitals, or homes for 
aged or indigent persons or for veterans, their wives or children, 
do not appear to apply to the sale of liquor within 300 feet of 
campuses . 

The question then becomes whether the last sentence of § 53-
177 can be construed in a manner that would be constitutional. 

Liquor licenses are property interests which are entitled to 
protection under the Fifth and Fourteenth Amendments to the United 
States Constitution and Article I § 3 of the Nebraska ConstituLion. 
Bosselman, Inc., v. State,. 230 Neb. 471 ( 1988). If the last 
sentence of § 53-177 were interpreted to cause established on-sale 
retail licensees to forfeit the right to sell alcoholic liquor, 
other than beer, for consumption on the premises when a campus 
moved within 300 feet of the premises, that application of § 53-177 
could cause a deprivation of the licensee's property interest 
without due process of law. The Nebraska Supreme Court's decision 
in Pump & Pant~ v. City of Grand Island, 233 Neb. 191 (1989), 
provides guidance. In P~ & Pant~, the Supreme Court found that 
an existing licensee had a right to renew its liquor license if (1) 
the licensee continued to meet the qualification requirements of 
Neb. Rev. Stat. § 53-125; (2) the premises were the same as those 
designated on the initial license, and (3) the premises were still 
suitable for the sale of alcohol in accordance with the 
requirements which existed at the time of the initially-issued 
license. The Court found that licensees were not on the same 
"footing" as initial applicants , but had statutory and 
constitutionally protected interests. Id. at 197-98. 
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The issue, then, is whether the movement or expansion of a 
campus, encroaching within 300 feet of the premises of an existing 
retail liquor licensee, causes the premises to be "unsuitable" for 
the sale of alcohol (other than beer) in accordance with the 
requirements which existed at the time of the initially-issued 
license. 

When considering a series or collection of statutes 
pertaining to a certain subject matter which are in pari 
materia, they may be conjunctively considered and 
construed to determine the intent of the Legislature, so 
that different provisions of the act are consistent and 
sensible. 

In reApplication U-2, 226 Neb . 594, 610- 11 (1987) . 

[W]here a statute i s susceptible of two constructions, 
under one of which the statute is valid while under the 
other of which the statute would be unconstitutional or 
of doubtful validity, that construction which results in 
validity is to be adopted. 

State v. Burke, 225 Neb. 625, 633 (1987). 

Construing the prov1s1ons of § 53-177 as a whole and 
attempting to determine the intent of the Legislature and to 
interpret the provisions of the section in a manner that is 
consistent, sensible, and constitutional, we conclude that the 
premises of an existing retail licensee may be suitable for the 
sale of alcoholic beverages (not limited to beer) in accordance 
with the requirements which existed at the time of the initially­
issued license, despite the fact that a campus may have encroached 
within a 300-foot radius of the premises after the license was 
issued. 

With respect to your second question, Neb. Rev. Stat. § 53-129 
(1993) provides: 

Retail and bottle club licenses issued under the Nebraska 
Liquor Control Act shall apply only to that part of the 
premises described in the application and in the license 
issued thereon, and only one location shall be so 
descri bed in each license. After s uch license has been 
granted for particular premises, the local governing body 
may endorse upon the license permission to add to, delete 
from, or abandon the premises described in such license 
and if applicable remove from the premises to other 
premises approved by it, but in order to obtain such 
approval the retail or bottle club licensee shall file 
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with the local governing body a request in writing and a 
statement under oath which shall show that the premises 
as added to or deleted from, or to which removal is to be 
made, comply in all respects with the requirements of the 
act. No such addition, deletion, or removal shall be 
made by any such licensee until his or her license has 
been endorsed to that effect in writing by the local 
governing body. [Emphasis added]. 

In order for the licensee to submit a statement under oath 
showing that the premises to which the move will be made comply in 
all respects with the requirements of the Act, the licensee would 
need to be relocating to premises which comply with the provisions 
of§ 53-177. In other words, a licensee who was lawfully operating 
within 150 feet of a church, school, hospital, etc., could not move 
to new premises within the 150-foot radius, unless those premises 
were also "grandfathered" under the provisions of § 53-177(1) . 
Similarly, a retail licensee with an on-sale license operating 
lawfully within 300 feet of a campus or college university, under 
the interpretation we have provided in this opinion, could not 
relocate within the 300-foot radius. 

Sincerely, 

DON STENBERG 
Attorney General 

~~Camp ~=~~ty Attorney General 


