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You have requested "clarification" of certain provisions of 
the County Employees Retirement Act, Neb. Rev. Stat. §§ 23-2301 to 
23-2332 (1991, Cum. Supp. 1992, and Supp. 1993), regarding 
withdrawal of amounts from employee and employer accounts upon 
termination of employment by a member of the County Employees 
Retirement System. 

The specific issue your question raises is whether a member 
who terminates his or her employment may withdraw the employer 
account amounts in a lump sum prior to age fifty-five. You 
indicate that the Board interprets applicable statutes to require 
deferral of a lump sum disbursement of the employer account amount 
until age fifty-five. 

Based on our review of Neb. Rev. Stat.§ 23-2319 (Supp. 1993), 
we believe that the Board's interpretation is a reasonable 
construction of the statutory provisions. 

Termination benefits of a member prior to age fifty-five are 
set forth in Neb. Rev. Stat. § 23-2319 (Supp. 1993) which provides: 
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(1) Any member of the retirement system who ceases 
to be an employee before his or her fifty-fifth birthday 
may, upon application, receive from the primary carrier: 

(a) If not vested, a termination benefit not to 
exceed the amount of his or her employee account ( i) 
payable in a lump sum or ( ii) payable in a lump sum 
deferred no later than the sixtieth day after the end of 
the year in which the member attains the age of seventy 
and one-half years; 

(b) If vested, a termination benefit not to exceed 
(i) the amount of his or her employee account payable in 
a lump sum plus a paid-up deferred annuity provided by 
his or her employer account under which the first annuity 
payment shall be made no later than the sixtieth day 
after the end of the year in which the member attains the 
age of seventy and one-half years, (ii) the amount of the 
employee account payable in a lump sum plus a lump sum of 
the employer account deferred no later than the sixtieth 
day after the end of the year in which the member attains 
the age of seventy and one-half years, or (iii) the total 
amount of the employee account and the employer account 
payable in a lump sum deferred no later than the sixtieth 
day after the end of the year in which the member attains 
the age of seventy and one-half years; or 

(c) A paid-up deferred annuity provided by the 
employee account and, if vested, the employer account 
under which the first annuity payment shall be made no 
later than the sixtieth day after the end of the year in 
which the member attains the age of seventy and one-half 
years. 

If the terminating 
application, he or she 
provided under subdivision 

member does not make such 
shall receive the benefits 
(1) (c) of this section. 

(2) At the option of the terminating member, any 
lump sum of the employer account or any paid-up deferred 
annuity provided under subsection (1) of this section may 
commence as of the first of the month at any time after 
such member attains the age of fifty-five years and no 
later than the sixtieth day after the end of the year in 
which the member attains the age of seventy and one-half 
years. Such election by the terminating member may be 
made at any time prior to the commencement of the annuity 
payments. Such paid-up deferred annuity shall be the 
actuarial equivalent, as determined by the group annuity 
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contract, of the employee account together with the 
vested percentage of the employer account. 

( 3) The vesting percentage shall be one hundred 
after five years of participation. The vesting 
percentage shall be one hundred after five years of 
participation. The vesting percentage shall equal one 
hundred for any disability retirement under section 23-
2315. 

(4) If the terminating member is not credited with 
one hundred percent of his or her employer account, the 
remainder shall first be used to meet the expense charges 
incurred by the board in connection with administering 
the system, and the remainder shall then be used to 
reduce the county contributions which would be otherwise 
required to fund future service retirement benefits. 

(Emphasis added). 

Briefly summarized, a vested employee prior to age fifty-five 
is provided three options for payment of the termination benefit 
under Neb. Rev. Stat. § 23-2319. The employee may elect: 

1. The amount of the employee account payable in a 
lump sum and a paid-up deferred annuity funded by 
employer account amounts [§ 23-2319(1) (b) (i)]; 

2. The amount of the employee account payable in a 
lump sum and a lump sum payment of the employer 
account amount deferred no later than the "sixtieth 
day after the end of the year in which the member 
attains the age of seventy and one-half years" 
[ § 2 3-2 319 ( 1 ) (b) ( ii) ] ; and 1 

3. The amounts of the employee and employer accounts 
payable in a lump sum deferred no later than the 
"sixtieth day after the end of the year in which 
the member attains the age of seventy and one-half 
years" [§ 23-2139(l)(b)(iii)]. 

The statutory language authorizes payment of the employer 
account in a lump sum payment deferred no later than the year in 
which the terminating member attains age seventy and one-half (70-
1/2). Further, a terminating member may elect to receive lump sum 
disbursement of the employer account commencing at age fifty-five 
(55) • 

417 
The provisions of Neb. Rev. Stat. § 23-2319 were amended by LB 
in 1993 to provide for lump sum withdrawal of employer 
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accounts. The legislative history has been reviewed and the 
history does not reflect that the Legislature intended that 
terminating members receive lump sum payment of employer accounts 
prior to the member attaining age fifty-five. Generally, courts in 
applying or construing statutory language seek to determine 
legislative intent from the language of the statute itself. 
Application of Jantzen, 245 Neb. 81, 511 N.W.2d 504 (1994); State 
ex rel. Douglas v. Marsh, 207 Neb. 598, 300 N.W.2d 181 (1980). 
Further, where the intent of the Legislature in the enactment of 
legislation is clearly expressed, courts are duty bound to accept 
that expression. See Anderson v. Autocrat Corp., 194 Neb. 278, 231 
N.W.2d 560 (1975). 

For these reasons, it is our opinion that the interpretation 
of the Retirement Board is consistent with the statutory 
provisions, and a court would uphold the Board's construction. 

You note that the Retirement Plan for State Employees includes 
similar provisions regarding termination benefits for members 
terminating their employment prior to age fifty-five. Neb. Rev. 
Stat. § 84-1321 (Supp. 1993) includes identical provisions for 
state employees terminating their employment. Accordingly, our 
conclusion is the same, that is, we perceive no statutory language 
that authorizes lump sum withdrawal of employer accounts by 
terminating members prior to age fifty-five. 
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Sincerely, 

DON STENBERG 
Attorney General 
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Assistant Attorney General 


