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Neb. Rev. Stat. § 76-2221(1) (1994 Neb. Laws , LB 1107, § 17) 
provides that the Real Estate Appraiser Act ("Act") does not apply 
to any real estate appraiser employed by the following: 

(a) the federal government, (b) any agency of the state 
government or a political subdi v i s i on which apprai ses 
real estate, (c) any insurance company authorized to do 
business in this state, or (d) any bank, savings bank, 
savings and loan assoc i ation, building and loan 
association, credit union, industrial loan and investment 
company, or small loan company licensed by the state or 
super vised or regulated by or through federal enact ments 
covering financial institutions, except that any employee 
of the entities listed in subdivisions (a) through (d) of 
this subdivision who also practices as an independent 
real estate appraiser for others shall be subject to the 
act and shall be registered, licensed, or certified prior 
to engaging in such other appraising; 

(Emphasis added). 
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Another exemption is found at Neb. Rev . Stat. § 76-2221(2) 
which states that the Act does not apply to someone who: 

in the ordinary course of his or her business, gives an 
opinion as to the price of real estate for the purpose of 
a prospective listing or sale, except that such opinion 
as to the listing price or the sale price shall not be 
referred to as an appraisal. No compensation fee, or 
other consideration shall be charged for such opinion 
other than a real estate commission or brokerage fee 
charged or paid for brokerage services rendered in 
connection with the sale of the real estate involved; 

You have requested our opinion regarding interpretation of 
these two statutory provisions. Specifically, you have asked 
whether a person who falls within one of the exempted categories, 
yet has chosen to become certified, licensed or registered under 
the Act, must then comply with the generally accepted standards of 
professional appraisal practice in performing his regular job. The 
question arises, in part, because Neb. Rev. Stat. S 76-2237 (1994 
Neb. Laws, LB 1107 § 38) states that each registered, licensed, or 
certified real estate appraiser must comply with the standards of 
professional appraisal practice adopted by the Board. The Board 
has adopted the Uniform Standards of Professional Appraisal 
Practice ("USPAP") promulgated by the Appraisal Foundation. 298 
NAC 2. 

You have provided two examples for our consideration. The 
first fact pattern you describe concerns an employee of a state 
agency who is asked by the agency head to give an opinion of land 
value without performing a complete appraisal which meets the 
standards set forth in USPAP. Although the state employee is not 
required to become a licensed real estate appraiser in order to 
perform his state job, he has chosen to do so. You ask whether he 
must then comply with USPAP in performing his job duties at the 
state agency. Based on the following analysis, we conclude that 
the employee you describe is not required to comply with USPAP when 
performing his job duties at the state agency. The employee would, 
of course, be required to comply with the standards of professional 
appraisal practice when engaged in independent appraisal practice 
for others. 

In the absence of anything indicating to the contrary, 
statutory language should be given its plain and ordinary meaning. 
If possible, one must discover legislative intent from the language 
of the statute itself. In Re Interest of Powers, 242 Neb. 19, 493 
N.W.2d 166 (1992); State v. Stein, 241 Neb . 225, 486 N.W.2d 921 
( 1992) • A second rule of statutory construction provides that I· 
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statutes relating to the same subject matter are in pari materia 
and should be construed together. In other words, all parts of an 
act relating to the same subject should be considered together, not 
separately. Hollstein v. First National Bank of Aurora, 231 Neb. 
711, 437 N.W.2d 512 (1989 ) ; State v. Jennings, 195 Neb. 434, 238 
N.W.2d 477 (1976 ) . Here, the language of Neb. Rev. Stat. S 76-
2221(1 ) seems to indicate an intent to exempt certain appraisers 
from the Act when they are engaged in work for particular 
employers, but not when they are engaged in independent appraisal 
work for others. Yet, taking into consideration Neb. Rev. Stat. 
§ 76-2237, which states that each licensed real estate appraiser 
must comply with certain standards · of practice, it is our opinion 
that some ambiguity is created and construction of the statute is 
appropriate. When a statute is ambiguous, one may determine 
legislative intent by examining the legislative history. P~ & 
Pantry, Inc . v. City of Grand Island, 233 Neb. 191, 444 N.W.2d 312 
(1989). 

Nebraska has licensed real estate appraisers since 1974. Neb. 
Rev. Stat. S 81-8,277 provided exemptions from the 1973 licensing 
act. The exemptions included employees of the federal government, 
certain banks and financial institutions, and state and local 
agencies dealing with appraisals. The current Real Estate 
Appraiser Act was created in 1990 to comply with provisions of 
federal law concerning appraisals performed in connection with 
federally related transactions. The exemptions relating to 
government employees were retained when the current Real Estate 
Appraiser Act was enacted in 1990. The legislative histories of 
1990 Neb. Laws LB 1153, § 21 and 1991 Neb. Laws LB 203, § 22 reveal 
some discussion concerning elimination of the exemptions. However, 
the exemptions remain in the new Act. As the current exemptions 
are seen as a continuation of the pre-1990 exemptions, we have also 
reviewed the legislative history of the 1973 Act. 

Appearing for LB 86 before the Committee on Banking, Commerce 
and Insurance was Roscoe E. Story who supported an amendment to 
exclude certain government employees from the Act, stating that in 
the Act, "they're talking about a person who is primarily in the 
appraisal business as an appraiser . " Committee Records on LB 86, 
83rd Neb. Leg., 1st Sess. 45-46 (Jan. 23, 1973). In the floor 
debate on LB 86, the bill's introducer, Senator Duis, asked for the 
adoption of an amendment "to clear up any misunderstanding" and to 
allow state agencies to use their appraisers without the necessity 
of having a license fee paid. He stated that, "the Tax 
Commissioner desired to be able to use their appraisers for their 
particular purposes without being covered under the act." Floor 
Debate on LB 86, 83rd Neb. Leg., 1st Sess. 1910-1911 (March 26, 
1973). 
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0ne might wish that the legislative history of § 76-2221 and 
its predecessor § 81-8,277 more clearly demonstrated the 
Legislature's intent. It is our opinion that the legislative 
history supports our interpretation that employees of certain 
employers are exempted so that they can perform certain activities 
for that employer without being covered by the Act. Therefore, we 
conclude that the state employee described in your first example, 
who is asked by his employer to provide an opinion on land value 
without performing a complete appraisal, may perform that activity 
without being subject to the Act. If that employee also practices 
as an independent real estate appraiser for others, he is subject 
to the Act when engaging in that other appraising work. 

The second example you have provided for our consideration is 
that of a real estate salesperson who is asked by her employing 
broker to prepare a market analysis for the purpose of a 
prospective listing. You state that the broker is requesting an 
opinion of the value of real estate, but is asking the salesperson 
to do something less than a complete appraisal. You further state 
that the salesperson in question has chosen to become a licensed 
appraiser. You ask whether the salesperson must comply with the 
higher standards required of a licensed appraiser when preparing 
her market analysis. We conclude that the real estate salesperson, 
although she has also chosen to become a licensed appraiser, is 
exempted from the standards of professional appraisal practice when 
furnishing an opinion as to a listing price. 

We find that the language of Neb. Rev . Stat. § 76-2221(2) is 
clear and unambiguous. It specifically exempts from the reach of 
the Real Estate Appraiser Act and the corresponding regulations a 
person who "in the ordinary course of his or her business, gives an 
opinion as to the price of real estate for the purpose of a 
prospective listing or sale •••• " This subsection also provides 
that the opinion as to the listing or sale price may not be 
referred to as an appraisal and no separate fee can be charged for 
that opinion. There is no statutory exception to this exemption as 
appears in subsection (1 ) . 

As long as the salesperson is performing work "in the ordinary 
course of his or her business" as a real estate salesperson 
preparing a market analysis for the purpose of the listing or sale 
of real estate, she need not comply with USPAP. The Legislature 
has clearly exempted this type of work activity from the reach of 
the Act. We note that the real estate salesperson in your example 
would not be exempt as to work not performed in the ordinary course 
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of her business as a real estate salesperson. Any outside work for 
which she charges a fee will need to comply with the standards of 
professional appraisal practice. 

9-218-6.22 

Sincerely, 

DON STENBERG 
Attorney General 

1·~ 
• Melson 

~stant Attorney General 




