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You have requested our opinion on two questions pertaining to 
the payment of mileage fees to county sheriffs under Neb. Rev. 
Stat. S 33-117 (1988). Your first question is whether mileage 
charges allowed county sheriffs are considered "income" of the 
county within the meaning of Neb. Rev. Stat. § 23-903 (1991) which 
must be reflected in the county budget document. 

Section 33-117 provides , in part: "(L) ~he several sheriffs 
shall charge and collect fees at the rates specified in this 
section. • • ", including fees for "traveling each mile actually and 
necessarily traveled within or without their several counties in 
their of~icial duties, •••• " Subsection (3) of S 33-117 further 
provides that " [ t] he sheriff shall, on the first Tuesday in 
January, April, July, and October of each year, ~ake a report to 
the county board showing (a) the different items of fees, except 
mileage, collected or earned, from whom, at what time, and for what 
service, (b) the total amount of the fees collected or earned by 
the officer since the last re~port, and (c) the amount collected or 
earned for the current year. He or she shall pay all fees earned 
to the county treasurer who shall credit the fees to the general 
fund or the county. " (emphasis added) •. 
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In Red Willow County v. Peterson, 91 Neb. 750, 137 N.W. 987 
(1912), the Nebraska Supreme Court, construing virtually identical 
language contained in a prior version of this statute, held that 
the inclusion of the phrase "except mileage" evidenced an intent by 
the Legislature to exclude such fees from those which the sheriff 
was required to report and pay over to the county treasurer. And, 
in State ex rel. Tomka v. Janing, 183 Neb. 76, 80, -158 N.W.2d 218, 
___ (1968), the court held that mileage fees earned by a deputy 
sheriff pursuant to § 33-1217 "are the property of the deputy and 
not of the sheriff." The court further noted that such fees were 
also not property of the county. Id. 

Thus, in response to your first question, mileage fees earned 
by a county sheriff under S 33-117 are p~operty of the sheriff, and 
not property or "income" of the county subject to inclusion in the 
county budget document under § 23-903. Mileage fees permitted 
sheriffs under § 33-117 belong to the sheriff, not the county. 

Your second question is whether a county sheriff may collect 
and earn mileage fees under § 33-117 when the sheriff does not use 
his or her personal vehicle, but, rather, uses a county vehicle. 

Neb. Rev. Stat. § 23-1112.01 (1991) .provides: "No charge for 
mileage shall be allowed when such mileage accrues while using any 
motor vehicle owned by the State of Nebraska or by a county. " This 
provision applies to mileage expense claims of "any county officer 
or employee. • • • " In a prior opinion, we noted that this 
language applied to all county officers, including the sheriff, and 
that, if the sheriff used a vehicle owned by the county, he or she 
would not be entitled to the statutory mileage allowance. 1957-58 
Rep. Att'y Gen. 110 (Opinion No. 69, dated April 4, 1957). 
Consistent with our prior conclusion, we do not believe that 
mileage fees may be collected by a sheriff under § 33-117 when a 
county owned vehic~e is used by the sheriff. 

Very truly yours, 

DON STENBERG 
Attorney General 
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L. Jay Bartel 
Assistant Attorney General 


