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You have requested our opinion as to the application of the 
statutory provisions imposing budget limitations on political 
subdivisions (other that school districts) contained in Neb. Rev. 
Stat. §§ 77-3437 to 77-3441 (Cum. Supp. 1992) to the statutory 
provisions governing tax levies by cities or villages for the 
financing of sewage disposal systems contained in Neb. Rev. Stat. 
§ 18-501(4) (1991). You indicate that, should the budget 
limitations imposed on political subdivisions be deemed applicable 
to the levy provision contained in§ 18-501(4), you may introduce 
amendatory legislation on this subject. 

Section 77-3438 provides, in pertinent part: "(1) Except as 
provided in sections 77-3438.01, 77-3439, and 77-3440, no governing 
body shall adopt a budget statement pursuant to section 13-506 •• 
• in which the anticipated aggregate receipts from property taxes 
for any fiscal year exceed the anticipated aggregate receipts from 
property taxes for the prior fiscal year. • • " Section 77-
3437(3) provides the definition of "[g]overning body" shall be that 
found in§ 13-503, with the excepti on ·of school boards or boa~ds of 
education of school districts. Pursuant to S 13-503, the term 
"governing body" includes the council of a city or the board of 
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trustees of a village. "Adopted budget st'atement" is defined in 
§77-3437(1) to have the same meaning as inS 13-503, in which the 
term is defined to mean "a proposed budget statement which has been 
adopted or amended and adopted as provided in section 13-506." 

Section 77-3439 permits a governing body to "increase the 
anticipated aggregate receipts from property taxes by up to five 
percent more than the amount permitted by section 77-3438 upon an 
affirmative vote of at least seventy-five percent of the governing 
body." Section 77-3440 provides that, if an increase greater than 
that allowed under § 77-3439 is to be permitted, such must be 
approved at a special election called by the governing body" for 
the purpose of placing the question of such increase before the 
voters." 

Neb. Rev. Stat. § 18-501 (1991) authorizes "[a]ny city or 
village in this state ••• to own, constLuct, equip, and operate, • 
• • a sewerage system •••• " Subsection (3) of § 18-501 provides 
that a city or village may "make a special levy of not to exceed 
three and five-tenths cents on each one hundred dollars upon the 
actual value of all the taxable property within any such 
municipality, except intangible property, ••• ", for "the purpose 
of owning, operating, constructing, maintaining, and equipping such 
sewage disposal plant and sewerage system, •••• " In addition, 
subsection (4) of § 18-501 provides: 

In the event the present or proposed sewage disposal 
s~stem of any city or village does not comply with the 
provisions of any other law relating to sewer systems, 
sewage disposal, or water pollution, such city or village 
shall levy each year a tax of seven cents on each one 
hundred dollars of actual valuation for such purpose 
until sufficient funds are available for the financing of 
a system in compliance with law. Such le~ shall not be 
subject to tbe maximWD tax levy limit. In the event any 
city or village is otherwise raising funds for such 
purpose, equivalent to such a levy, it shall not be 
required, in addition the!reto, to make such levy. 
(Emphasis added). 

Recently, in Op. Att'y Gen. No. 92105 (August 25, 1992), we 
addressed the applicability of the limits on political subdivision 
budgets imposed under §§ 77-3437 to 77-3441 to tax levy provisions 
for county or city ambulance service and 'for payment of insurance 
premiums or the cost of membership in a risk management pool by 
public agencies. The question addressed was whether language in 
these tax levy provisions providing that the levy of taxes 
authorized was permissible even if "in excess of any tax limitation 
imposed by statute" or "in addition to restrictions on the levy of 
taxes provided by statute" operated to "exempt" taxes levied for 
these purposes from the budget l.U~titations imposed under §§ 77-3437 
to 77-3441. 
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In this op~n~on, we discussed at length. several prior opinions 
in which this office addressed th'e relationship between statutory 
provisions granting authority to political subdivisions or other 
statutorily created entities to levy taxes up to a specified mill 
amount, or providing that the levying or taxing authority of a 
political subdivision was in addition to restrictions on the levy 
of taxes provided by statute, and the provisions of the Political 
Subdivision Budget Limit Act of 1979, Neb. Rev. Stat. §S 77-3412 to 
77-3430 (repealed, 1985 Neb. Laws, L.B. 6, § 7). Op. Att'y Gen. 
No. 92105 at 3-4 (citing 1979-80 Rep. Att'y Gen. 236-37; 327-29; 
and 490-91). We summarized the conclusions reached in our prior 

· opinions as follows: 

[T]his office has previously adopted the view that, in 
situations where statutes authorized political 
subdivisions to levy taxes "in addition to other taxes" 
or "in addition to restrictions on the levy of taxes 
provided by statute, " or to levy taxes up to a specified 
mill amount for a particular purpose, such provisions do 
not override or exempt such levies from the operation of 
a limitation on political subdivision budgets. The 
limits of both the former Political Subdivision Budget 
Limit Act, as well as the current lid imposed pursuant to 
§§ 77-3437 to 77-3441, apply to budgets, not tax levies. 
• • • Removal of statutory restrictions relating to the 
levy of taxes does not, based on our prior opinions, 
••exempt" such levies from the effect of statutorily 
imposed budget limitations. 

With respect to the specific questions pertaining to the 
applicability of the budget limitations imposed under SS 77-3437 to 
77-3441 to the tax levy provisions for county or city ambulance 
services or payment of insurance premiums or the cost of membership 
in a risk management pool by public agencies, we concluded: 

While statutory provisions such as §§ 13-303 and 44-4317 
indeed authorize the levy of taxes for the purposes 
specified, even if "in excess of any tax limitation 
imposed by statute'' (§ 44-4317), or which are "in 
addition to restrictions on the levy of taxes imposed by 
statute" (§ 13-303), this does not constitute an 
exception to the budget limitations imposed under §§ 77-
3437 to 77-3441, as such limit relates to the amount 
which may be spent based on revenues raised by property 
taxation, i.e. no budget statement may be adopted in 
which anticipated aggregate receipts from property taxes 
for a fiscal year exceed anticipated aggregate receipts 
for the prior year, unless an increase is approved by the 
governing body under § 77-3438, or by the voters of the 
political subdivision under § 77-3439. (Emphasis in 
original). 

Based on for foregoing, it is our opinion that, while § 18-
501(4) provides that the levy authorized "shall not be subject to 
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the maximum tax levy limit", such language does not constitute an 
exception to the budget limitations imposed on governing bodies of 
cities or villages pursuant to §§ 77-3437 to 77-3441. As we stated 
in a prior opinion addressing the Political Subdivision Limit Act 
of 1979: · 

The limitations of [the Political Subdivision Budget 
Limit Act of 1979] applies [sic] to budgets not to tax 
levies. Any tax authorized may be levied. The limit 
arises in the amount that may be spent, i.e. no budget 
exceeding seven percent may be adopted. As long as the 
subdivision remains within a limit the tax may be levied. 

1979-80 Rep. Att'y Gen. 328-29. 

We are mindful of the fact that § 18-511 provides that "[t]he 
provisions of Chapter 18, article 5, shall be independent of and in 
addition to any other provisions of the laws of the State of 
Nebraska with reference to sewage disposal plants and sewerage 
systems in cities and villages ••• , and that this section further 
provides that " [ t] he provisions of this 'article shall not be 
considered amendatory of or limited by any other provision of the 
laws of the State of Nebraska." While an argument could be made 
that this latter language indicates a legislative intent to remove 
the provisions of article 5 from the effect of any other 
legislative act, we do not believe this language can be so broadly 
construed, at least to the extent that it cannot be viewed to 
create. an exception to §S 77-3437 to 77-3441. The budget 
limitations established pursuant to these provisions are not 
inconsistent with article 5, and, absent a clear conflict, must be 
given effect. Thus, we conclude that, to the extent that you wish 
to establish a clear exception to the budget limitations imposed 
under §S 77-3437 to 77-3441 in these circumstances, amendatory 
legislation would be necessary. 

Very truly yours, 

DON STENBERG 
General 

General 
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General 




