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You have asked the following 
Neb.Rev.Stat. S 39-669.14 (Reissue 1988): 

questions concerning 

1. Whether or not qualified technician means emergency 
medical technician-paramedics? 

2. Whether or not Neb.Rev.Stat. S 39-669.14 gives the 
Department of Health the authority to develop rules 
and regulations defining qualified technicians and 
regulating qualified technicians, and if so, what 
is the scope of the subject matter of that 
regulatory authority? 

3. Does Neb.Rev.Stat. S 39-669.14 recognize that 
unlicensed persons may draw blood if they are 
"qualified technicians" not only for purposes of 
testing for alcohol content but for any purpose? 
If so, what authority, if any, would the Department 
have to regulate those persons? 

We have concluded that qualified technician may include emergency 
medical technician-paramedics. The Department of Health has no 
authority to develop regulations defining and regulating a class 
of unlicensed or uncertified individuals to withdraw blood as 
qualified technicians pursuant to Neb.Rev.Stat. § 39-669.14. 
Precisely what qualified technician means in Neb.Rev.Stat. S 39-
669.14 is unclear. However, it is our conclusion that 
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Neb.Rev.Stat. S 39-669.14 does not recognize that unlicensed 
individuals may withdraw blood. 

A certified emergency medical technician-paramedic or trainee 
may be construed as being a qualified technician for purposes of 
Neb.Rev.Stat. § 39-669.14. A certified emergency medical 
technician-paramedic or trainee may withdraw blood upon the order 
of a physician or approved physician's surrogate if the following 
conditions are met: 

1. The emergency medical teqhnician-paramedic is 
employed by or serving as a volunteer member of an 
approved service program. 

2. Voice contact or a telemetered electrocardiogram is 
monitored by an approved licensed physician or by 
an approved physician's surrogate when authorized 
and supervised by an approved license physician, 
and the physician surrogate is authorized to 
withdraw blood. 

3. Direct communication is ~aintained between the 
emergency medical technician-paramedic and the 
approved licensed physician or approved physician's 
surrogate. 

4. The blood is withdrawn at the scene of an emergency~ 
during transportation to the hospital~ during 
transfer of a patient between hospitals; or while 
in the hospital emergency department and under the 
supervision of a licensed physician. 

Neb.Rev.Stat. §§ 71-5508(4) and 71-5520(3)(g) (1989 Supp.). Note, 
that if certified emergency medical technician-paramedics or 
trainees are construed as qualified technicians, they are 
restricted to withdrawing blood only in the situations mentioned 
above. 

The Department of Health does not have the authority to 
develop rules and regulations defining and regulating a new class 
of unlicensed or uncertified individuals to withdraw blood as 
qualified technicians. The legislative history behind the term 
qualified technician in Neb.Rev.Stat. S 39-669.14 indicates the 
term "qualified technician" was used to replace the obsolete term 
of "registered lab technician." Legislative debate, February 28, 
1974, p. 58-62. Senator Barnett introduced LB 669 to the Committee 
on Agriculture and Environment and made the following statement: 

The amendment that we have got in here that is proposed 
is in accordance with the Uniform Vehicle Code to 
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recognize the qualified technicians, wording is the 
problem, the way they call these laboratory technicians 
and registered technicians and all this stuff. So, what 
we have to do is come in with a qualified technician to 
draw these blood samples and to register these things in 
the State . of Nebraska. All of these people would be 
subject to the standards imposed by the Department of 
Health. So that, in effect, means that you just can't 
pull somebody off the street and have them draw blood, 
anybody, they will have to pass the test or pass the 
standards that are set by the Department of Health. 

Minutes of the hearing on Committee on Agriculture and Environment, 
February 8, 1974, p. 1. The Legislature has not given the 
Department of Health the authority to promulgate rules and 
regulations governing qualified technicians. 

The Legislature may provide for the licensure and regulation 
of professions in which the public interest is great through the 
exercise of its police power. Fowler v. Board of Registration in 
Chiropody, 374 Mich. 325, 132 N.W.2d 82 (1965). The Legislature~ 
however, may not delegate its legislative power to an 
administrative agency. State v. Cutright, 193 Neb. 303, 226 N.W.2d 
771 (1975); Gillette Dairy, Inc. v. Nebraska Dairy Products Board, 
192 Neb. 89, 219 N.W.2d 214 (1974); and School District No. 39 of 
Washington County v. Decker, 159 Neb. 693, 68 N.W.2d 354 (1955). 
"It is fundamental that in the legislative grant of power to an 
administrative agency such power must be limited to the express 
legislative purpose and administered in accordance with standards 
described in the legislative act." T.V. Transmission, Inc. to Neb. 
Ass'n of Pub. Employees v. Game and Parks, 220 Neb. 883, 885, 374 
N.W.2d 46, 48 (1985). See also, Gillette Dairy, Inc. v. Nebraska 
Dairy Products Board, supra. 

The Department of Health has the authority to promulgate 
regulations concerning the tests and methodologies utilized for 
analyzing alcohol content in breath, urine, and blood. 
Neb.Rev.Stat. S 39-669.11 (Reissue 1988). The Department also has 
the authority to ascertain the competence and qualifications of 
persons who may perform such tests on the alcohol content in blood, 
breath, and urine and issue permits to such qualified people. 
Neb.Rev.Stat. § 39-669.11. However, Neb.Rev.Stat. § 39-669.11 only 
gives the Department authority to regulate the methodology of 
testing blood. Neb.Rev.Stat. S 39-669.11 does not specifically 
delegate authority to the Department of Health to determine who may 
withdraw blood, nor could the Legislature do so. 

Even though the legislative history of Neb.Rev.Stat. s 39-
669.14 indicates that the Legislature anticipated that the 
Department of Health would develop rules and regulations concerning 
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qualified technicians, the Legislature failed to enact any law 
authorizing the Department of Health to do so. 

Physicians, registered nurses, and qualified technicians may 
withdraw blood for the purpose of determining alcohol content at 
the direction of a law enforcement officer pursuant to 
Neb.Rev.Stat. S 39-669.14. The Legislature has identified 
physicians as being persons licensed to practice medicine and 
surgery or persons otherwise excepted from being licensed. 
Neb.Rev.Stat. §§ 71-1,102 and 71-1,103 (Reissue 1986). Registered 
nurses have also been identified by the Legislature as being those 
persons licensed to practice as a registered nurse. Neb.Rev.Stat. 
§ 71-1, 132 .18 (Reissue 1986). The Legislature has failed to 
statutorily iden~ify qualified technicians. 

It is our opinion that Neb.Rev.Stat. S 39-669.14 does not 
authoriz~ unlicensed persons to withdraw blood. The practice of 
medicine and surgery is defined broadly in Neb.Rev.Stat. S 71-
1,102. Included within the definition of medicine and surgery is 
the following: 

Persons who publicly profess to be physicians, surgeons 
or obstetricians, or p$licly profess to assume the 
duties incident to the practice of medicine and surgery 
or obstetrics, or any of their branches; ••• 

Neb.Rev.Stat. S 71-1,102(1). This definition would include the 
drawing of blood. There are certain classes of persons who are not 
to be construed as engaging in the unauthorized practice of 
medicine and surgery. Neb.Rev.Stat. S 71-1,103. There is no 
exception for qualified technicians per se in Neb.Rev.Stat. S 71-
1,103, but there is an exception for persons who are licensed or 
certified under the laws of this state to practice a limited field 
of the healing art. Neb.Rev.Stat. S 71-1,103(14). Since the 
Legislature in enacting a statute is presumed to have knowledge of 
all previous legislation upon the subject, it is reasonable to 
interpret Neb.Rev.Stat. S 39-669.14. as recognizing that only 
persons who are already licensed or certified to withdraw blood may 
do so. Wahlers v. Frye, 205 Neb. 399, 401, 288 N.W.2d 29, 30 
(1980). 

The interpretation that qualified technician means persons who 
are already certified or licensed to withdraw blood is further 
supported by the statutory construction doctrine of ejusdem 
generis. Under the doctrine of ejusdem generis, qualified 
technician would be the general term that is defined by the 
specific terms of physicians and registered nurses. Since 
physicians and registered nurses are licensed by the State, this 
would mean that qualified technicians must also be licensed or 
certified by the State to withdraw blood. 
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There are other licensed and certified professionals who may 
also be able to withdraw blood, besides physicians and registered 
nurses. Licensed practical nurses may be authorized to withdraw 
blood if it is within their educational background and under the 
direction of a physician or registered nurse pursuant to 
Neb.Rev.Stat. § 71-1,132.06(5) (Reissue 1986). A physician's 
assistant may be able to withdraw blood with the appropriate 
supervision of the sponsoring physician pursuant to Neb.Rev.Stat. 
§§ 71-1,107.17 and 71-1,107.29 (Reissue 1986). An emergency 
medical technician-paramedic may draw blood under certain 
circumstances as already mentioned. See Neb. Rev. Stat. §§ 71-
5520(3)(9) (1989 Supp.). 

If qualified technician is interpreted to mean persons who are 
otherwise authorized by law to draw blood, then the Department of 
Health would have the same authority that they have already been 
delegated by the Legislature to regulate these professions, i.e., 
licensed practical nurses, physician's assistants, and emergency 
medical technician-paramedics. The Department of Health does not 
have the authority to regulate a new class of unlicensed or 
uncertified individuals to withdraw blood. 
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Sincerely, 

ROBERT M. SPIRE 
Attorney General 
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Assistant Attorney General 




