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SUBJECT: County Highway Superintendent status.

REQUESTED BY: Richard T. Smith, Gage County Attorney,
Room 21, Courthouse, Beatrice, NE, 68310.

OPINION BY: Paul L. Douglas, Attorney General; Randall
E. Sims, Assistant Attorney General.

QUESTION: l. Is the Gage County Highway Engineer-
Superintendent a county officer for
purposes of Neb.Rev.Stat. §23-146 (Reissue

1977)?
CONCLUSION: 1. No.
QUESTION: 2. If the Gage County Highway Engineer-

Superintendent is a county officer for
purposes of Neb.Rev.Stat. §23-146 (Reissue
1977), would a renegotiation of his con-
tract to include the performance of a

Road and Bridge Study of Gage County at

an added expense of over $10,000.00 be in

violation of section 23-146 or Neb.Rev.

- Stat. §39-1506 (Supp. 1982)7?

CONCLUSION: 2. The matter is considered moot in
view of the negative answer to the pre-
ceding question, but a negative response
would also be given here for a non-county
officer.

Neb.Rev.Stat. §23-146 (Reissue 1977) states as
follows:



-

"No county officer or county surveyor shall
in any manner, either directly or indirectly,
be pecuniarily interested in or receive the
benefit of any contracts executed by the county
for the furnishing of supplies or any other
purpose when the consideration of the same is
in an amount in excess of five thousand dollars
in any one year, and no contract may be divided
for the purpose of evading the requirements of
this section. No county officer or county surveyor
shall furnish any supplies for the county on
order of the county board, without contract. It
shall be unlawful for any person, firm, or cor-
poration to enter into any contract or agreement
with any county board for any article, service,
public improvement, material, or labor, where
such person is a member of such county board, or
when any member of such county board is an agent,
official, or employee of such firm or corporation
if such contract or agreement is in violation of
the limitation above set forth. All contracts or
agreements in violation of the limitations above
set forth are hereby declared unlawful and shall
be wholly void as an obligation against the county."

As you will note, this section applies to county
officers, county surveyors and county board members. A
county highway superintendent is obviously not one of the
latter two (he could be both county engineer and surveyor
in counties over 50,000 population by virtue of Neb.Rev.Stat.
§23-1901 (Supp. 1982); he could not be a county board
member because of the prohibition contained in Neb.Rev.Stat.
§39-1506 (supp. 1982)), therefore, the gquestion remaining
is whether he is a county officer. 1In this regard, Article
IX, Sec. 4 of the Nebraska Constitution states, in pertinent
part:

"The Legislature shall provide by law
for the election of such county and township
officers as may be necessary. . ."

There is no statute providing for the election of a
County Highway Superintendent, nor are there any statutory
provisions for serving a term or setting a specific salary.
Conversely, the pertinent statutes, Neb.Rev.Stat. §§39-
1501(2), 39-1502, and 39-1506 all speak in terms of appointment
by the county board. Still, it is a close question, i.e.
whether the highway superintendent is a county officer, in
view of the holding in State, ex rel. O'Connor v. Tusa,

130 Neb. 528, (1936), wherein a County Manager was held to
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be a county officer, even though appointed by and serving
at the pleasure of the county board. The Court said then
that, "The almost universal rule is that, in order to
indicate office, the duties must partake in some degree of
the sovereign powers of the state." It found that the
County Manager had the power to appoint "officers" such as
the Register of Deeds, or to hold such "offices" himself
in addition to being County Manager. Such would not
appear to be the case with a County Highway Superintendent.
(Neb.Rev.Stat. §§39-1503 and 39-1505, relative to duties
of the Superintendent, place primary responsibility on the
county board.)

The Court noted further that "the words 'office' and
'officer' are terms of vague and variable import, the
meaning of which necessarily varies with the connection in
which they are used, and, to determine it correctly in a
particular instance, regard must be had to the intention
of the statute and the subject matter in reference to
which the terms are used." (Citing State v. Kiichli, 53
Minn. 147, 54 N.W. 1069.)

In conclusion, in the context of the above tests, it
is considered that the County Highway Superintendent is a
county employee but not a county officer within the meaning
of Neb.Rev.Stat. §23-146.

As to your second question, it is considered that
were the County Highway Superintendent deemed to be a
county officer, a change of contract as described would be
impermissible as being in volation of Art. III, Section 19
of the Nebraska Constitution which prohibits increasing or
decreasing the compensation of a public officer during his
term of office. Contrarily, there is no known provision
prohibiting increasing or decreasing the pay of a public
employee.

Very truly yours,

PAUL L. DOUGLAS
Atto;gg% General g

e’ ”Afy/ i
zjﬂ,ﬂy/f//’ ;. (et

andall E. Sims
Assistant Attorney General

S/ta

AppYoved:
\

Paul L. Douglas
Attorney General



