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Senator John W. DeCamp
Nebraska State Legislature
State Capitol

Lincoln, NE 68509

Dear Senator DeCamp:

You have asked relative to pending legislation,
whether public funds may be used for the erection of
official logo signs (on State highways), citing 23 U.S.C.
§131(f) (Cum. Supp.) as authority for such action.

Additionally, Neb.Rev.Stat. §39-634.01 (Reissue
1978) contains similar and more specific language.

In the absence of constitutional restrictions, these
statutory sections would be considered to be adequate
authorization for the erection of logo signs as and how
indicated therein. However, there is a constitutional
restriction in Nebraska preventing the State from extending
its credit to private enterprise. Art. XIII, Sec. 3 of
the Constitution of Nebraska states as follows:

"The credit of the state shall never be
given or loaned in aid of any individual,
association, or corporation, except that
the state may guarantee or make long-term,
low-interest loans to Nebraska residents
seeking adult or post high school education
at any public or private institution in this
state. OQualifications for and the repayment
of such loans shall be as prescribed by the
Lecicslature. (Amended, 1968.)"
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While it is not argued that logo signs would not be
of assistance to the traveling public, it is considered
that the entity being advertised would be receiving a
direct monetary benefit from the State, plainly in violation
of the constitutional provision cited. Therefore, your
question is answered in the negative.

This matter has been raised once before with a
similar answer being given in Opinion No. 217 of the
Attorney General dated April 5, 1976, citing Opinion No. 8
dated January 22, 1973. Copies of both are attached.

You have further asked, by letter of March 29, 1983,
whether public funds can be used to erect an official
highway sign authorized and approved by the U.S. Department
of Transportation's Federal Highway Administration.

In answer, we know of no restriction on the use of
public funds for such purpose, assuming funds have been
appropriated for highway expenditures. Such signs are
considered an integral, and also necessary, part of the
highway system. Neb.Rev.Stat. §39-1320(2) (k) (Reissue
1978) lists as one state highway purpose, "The erection
and maintenance of marking and warning signs and traffic
signals".

If the thrust of your inquiry is to question the
following of Federal Highway Administration authorization
and approval of official highway signs you are referred to
Neb.Rev.Stat. §39-1305 (Reissue 1978), which states:

"The department shall have the authority
to make all contracts and do all things necessary
to cooperate with the United States government
in matters relating to the cooperative construc-
tion or improvement of the state highway system,
or any road or street of any political or
governmental subdivision or any public corpora-
tion of this state, or of any road necessary to
be constructed for national defense, national
forests and scenic purposes, for which federal
funds or aid are secured and for maintenance
of roads constructed for the United States
government. Such contracts or acts shall be
carried out in the manner required by the pro-
visions of the acts of Congress and the rules
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and regulations made by an agent of the United
States in pursuance of such acts."

Very truly yours,

PAUL L. DOUGLAS
Attorneﬁ,General
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andall E. Sims
Assistant Attorney General

RES/ta
Attachments

cc: Patrick J. O'Donnell
Clerk of the Legislature



