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QUESTION: 1. May county hospital funds in excess of
$100,000 be depceited in a bank if the bank
pledges securities to equal the amount
deposited?

CONCLUSION: Yes, provided that the reguirements of county
treasurers are followed.

QUESTION: 2. In the event that the answer to guestion 1
ie in the affirmative, would the county
hospital be protected against creditors of the
bank in the event of & bank failure?

CONCLUSIOKN: 2. Yes, proviced the hospital has a bond or
pledoe instrument to that effect.

-]

he staztutes cleerly indicate thet the board of trustees
of a county hospital have the authority to deposit the county
funds in & bank insteaé of having the county treasurer do it.
For exemple, €2:-343.01 (Supp. 1982) provides in part:
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The (hospital) treasurer shall receive and pay out
2ll the money under the control of said board as
ordered by it, and shall report such expenditures and
receipts to the county board on a monthly basis and
as required by section 23-343.06. Such monthly
repcrt shall include a statement of the amount of
currently outstanding registered warrants.

Section 23-343.03 (Supp. 1982) also provides in part:

It (the board of trustees) shall have the exclusive
control cf the expenditures of all money collected to
the credit of the fund for such facility or
facilities. . . . The board of trustees shall have
power to pay all current bills, claims, and salaries
of all employees of such facility or facilities by an
order upon its treasurer, signed by the
superintendent of such facility or facilities and
countersigned by the chairperson and secretary of the
boaréd of trustees.

. - . (2) all powers and authority granted to the
boarde ¢f nonprofit corporations under Chapter 21,
article 19, except to the extent that those powers
are inconsistent with Chapter 23, article 3, or are
specificelly prohibited by law.

We fincé no specific statute, however, which regulates the
menner in which the hospital treasurer is to deposit or
ctherwise secure such funds. Neither have we found any statute
Frohibiting the ceposit of such funds by the hcspital
treasurer, whether lecss than, or in excess of $100,000.

Ls stated in 2 previous opinion to vou from this office
concerning the investment of county hospital funds, we pointed
ocut, however, that:

Lespital bcercds ere given quite broad independent
corntrcl cover the covernment of the hospital
fecilities anc the expenditure of funds collected to
the credit of the hospitel. However, the fact
remaine thet notwithstanding its considerable degree
cf autonomy, county hospitals are an integral part of
county ccvernment and they are not separete or
inGependent politicel subdivisions.

Report oI RAttcrrey CGenerel, 1977-1978, Opinion No. 78, p. 115
et 117.
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Such being the case, it is our opinion that the hospital
treasurer, to avoid liability for negligence, should follow the
same requirements as the county treasurer for the deposit of
public funds as set forth in §§77-2312 et seg. (Reissue 1981).

In this regard, §77-2318 (Reissue 1981) states in part that:

The county treasurer shall not have on deposit in any
bank at any time more money than the amount insured
by the Federal Deposit Insurance Corporation, plus
the maximum amount of the bond given by said bank in
cases where the bank gives a guaranty bond, except as
provided in section 77-2318.01.

Said sections further set forth other requiremente and
make provision for the pledge of securities in lieu of bond.

Whether or not the county would be protected in the event
of a bank failure would depend upon the terms of the bond or
other securities pledged to the bank in excess of the insurance
provided by the FDIC. The hospital board of trustees and the
hospital treasurer should require a provision in any bond or
pledge of securities guaranteeing payment to the county
hospitel, to the exclusion of all other claime, of an amount
ecual tc the amount deposited by the county hospital.

Sincerely,

PAUL L. DOUGLAS
Attorney General
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Mel Kammerlohr
RAssistant Attorney General




