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December 10, 1985

Senator James E. Goll
Room 2107, State Capitol
Lincoln, NE 68509

Dear Senator Goll:

We have received two letters from you in which you request
an interpretation of Neb.Rev.Stat. §60-320 (Supp. 1985). It is
our policy to provide legislators with opinions pertaining only
to proposed or pending legislation, and not to provide opinions
which interpret existing statutes. An exception to this policy
is where the interpretation of the existing statutes directly
relates to the proposed legislation. We find that to be the case
in this instance.

In your first letter you inquire whether dealers legally may
"piggyback" other vehicles onto semi-tractors for delivery to
purchasers by wusing "In Transit" stickers provided for in
Neb.Rev.Stat. §60-320(3) (b) (Supp. 1985). The term "piggyback"
refers to placing the front end of one vehicle on top of the back
end of another vehicle. In your second letter, you conclude that
"In Transit" stickers would not be properly used in such
situation, and you appear to withdraw your request for an Opinion
on such question. We agree with the conclusion that dealers may
not legally "piggyback" other vehicles onto semi-tractors for
delivery to purchasers by using "In Transit" stickers and,
therefore, address solely the issues raised in the second letter
which we received from you.

Your questions are: (1) Are semi-tractors "automotive or
trailer equipment" which may be legally transported wunder
Neb.Rev.Stat. §60-320(1) (Supp. 1985) on a dealer plate?; and (2)
If not, must the Department of Motor Vehicles issue a permit
pursuant to this same section to allow such hauling? As a
factual basis for your Opinion request, you state that when
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dealers transport semi~-tractors occasionally they tow several
tractors in a "piggyback" fashion. Recently, dealers have been
given citations for transporting vehicles in this manner.

First, semi-tractors are not "automotive or trailer
equipment" for purposes of Neb.Rev.Stat. §60-320(1) (Supp. 1985).
According to §60-320(1), motor vehicle dealer license plates may
be used by a 1licensed dealer "solely for purposes of
transporting, testing, demonstrating, or use in the ordinary
course and conduct of his or her business as a motor vehicle or
trailer dealer, including the personal or private use of such
dealer., . . . * * * In no event shall such plates be used on
trucks or truck-tractors or trailers hauling other than
automotive or trailer equipment unless there is issued by the
Department of Motor Vehicles a special permit specifying the
hauling of other products."

In Attorney General Opinion No. 8, January 7, 1965, we
examined the question of whether a wrecker truck licensed with a
motor vehicle dealer plate was properly operating under certain
circumstances. We concluded that a wrecker truck licensed with
motor vehicle dealer plate was not lawful when the wrecker was
being used to trail a motor vehicle owned by the dealer and which
is to be used by the dealer for salvageable used parts; when the
trailed vehicle was owned by the dealer and held for resale; or
when the trailed vehicle is not owned by the dealer and is being
transported by the dealer for hire. 1In so concluding, we stated:

In the use of the term "equipment," when preceded by
some descriptive term (such as "automotive"), it seems
to us implicit that the word connotes something which
is a component or an integral part of a complete unit
of some nature and that, by its very definition, the
term cannot be construed as embracing the aggregate
total unit of which it constitutes a component or an
integral part. Just as the term "theatrical equipment"
could not mean the theater building as well as the
theatrical equipment or just as the term "household
goods" could not be interpreted to men both the
dwelling house and the goods therein, we believe that
the term "automotive equipment" should not be construed
as meaning both the automobile proper as well as the
equipment thereon.

Similarly, in Attorney General Opinion No. 253, October 5, 1976,
we found that hauling a trailer is not hauling "trailer
equipment." Adopting the reasoning contained in Opinion Nos. 8
and 253, it is clear that a semi-trailer is not "automotive or
trailer equipment" for purposes of §60-320(1).
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Second, the Department of Motor Vehicles would not be
required to issue a permit pursuant to §60-320(l) to permit such
hauling. It is our understanding that the Department of Motor
Vehicles issues special permits for trucks bearing dealer license
plates only for limited demonstration purposes. It is unlikely
that under the facts stated in your second letter a special
permit would be granted.

Sincerely,

ROBERT M. SPIRE
Attorney General

11 Gradwohl
ssistant Attorney General

JG:bmh

cc: Patrick J. O'Donnell
Clerk of the Legislature





