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QUESTION: Whether a certificate of need is necessary
before a nursing home can move from one
level of ICF care to another.

ANSWER: Assuming that only operating costs will be
affected by such change, as discussed
below, it depends on whether such costs
will increase to or beyond the annual
operating expenditure minimum specified
in the Nebraska Health Care Certificate
of Need Act.

Generally, the Nebraska Health Care Certificate of Need Act
(Act) requires a certificate of need only if there are capital
expenditures involved. See, Neb.Rev.Stat. §71-5830(1), (4)-(7)
(Supp. 1984). A capital expenditure is one "not properly
chargeable as an expense of operation and maintenance."
Neb.Rev.Stat. §71-5805 (Supp. 1984).

One exception to such general rule is in Neb.Rev.Stat.
§71-5830(2) (Supp. 1984). It requires a certificate of need
before "[o]ffering a new institutional health service . . . which
will entail operating expenditures for the twelve-month period
immediately following initiation of the new service in excess of
the annual operating expenditure minimum." That minimum is
$250,000, adjusted as provided in Neb.Rev.Stat. §71-5821.01
(Supp. 1984). Institutional health services "shall mean health
services provided in or through health care facilities."
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Neb.Rev.Stat. §71-5813 (Supp. 1984). Health care facilities
include intermediate care facilities. Neb.Rev.Stat. §71-5810
(Supp. 1984).

The three levels of intermediate care facilities now
provided for under Neb.Rev.Stat. §71-2017.01(11)-(13) (Supp.
1985) are distinguished by the 1level of licensure and presence
required of staff, not by the physical plant requirements. Thus,
a change in licensure from one level of ICF facility to another
probably will affect operating costs, but not capital costs.

In conclusion, assuming that no capital expenditures are
proposed which would trigger certificate of need review under
other sections of Neb.Rev.Stat. §71-5830, a nursing home
proposing to change from one level of ICF care to another must
apply for and receive a certificate of need only if the new
health service to be provided will entail additional annual
operating expenditures of $250,000, as adjusted, or more. If
this occurs, it will probably only be when a facility moves to a
higher 'ICF classification.
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