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QUESTION #1: Does the United States Department of
Transportation's course for ambulance attendants
define the scope of ©practice of certified
ambulance attendants?

CONCLUSION #1: No, the scope of practice of any profession is not
defined by its course requirements.

QUESTION #2: May the Emergency Medical Technician = Ambulance
Attendant (EMT-A) administer emetics?

CONCLUSION #2: No.

1. The Emergency Medical Services Act, Neb.Rev.Stat.
§71-5109 designates the minimum competency requirements for
certification as an ambulance attendant, including successful
completion of the U.S. Department of Transportation's 81 hour
Emergency Medical Technician Ambulance Course. Mastery of all
areas of the —course only satisfies a requirement for
certification, it does not authorize the practice of all skills
thereby acquired. In State ex rel. Johnson v. Wagner, 139 Neb.
471, 297 N.W. 906 (1941), the court ruled that the scope of a
practice is to be determined by those who teach and practice it,
by lexicographers, by statute and by court decisions and not by
course requirements.

2. Although the Emergency Medical Services Act (EMS) does
not specifically define the scope of EMT-A practice, the scope is
limited when the EMS is read in pari materia with the Emergency
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Medical Care Act (EMC), Neb.Rev.Stat. §71-5502 et seq.
(Cum.Supp. 1984).

Section 71-5502 defines EMT-I, EMT-II, EMT-Paramedic and
EMT-D as persons who are already certified as ambulance
attendants but who have fulfilled additional course and clinical
requirements as delineated in statutory provisions §71-5502(9),
(10), (11) and (12) respectively. Although all of the above
mentioned EMTs are trained in the administration of emetics as a
requirement of certification, only the EMT-Paramedic or a trainee
therefor is permitted to administer emetics and only wunder
conditions specified in §71-5520.

Additionally, §71-5509 requires that EMTs deliver emergency
medical care within the scope of their respective certification.
Since EMT-As have not satisfied the additional certification
requirements of EMT-Paramedics it is our opinion that EMT-As are
not authorized to administer emetics.
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