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This is in response to your letter of December 27, 1985,
concerning the length and timing of the redemption period in a
tax foreclosure action.

Your first question is "Must a three-year redemption period
expire before a tax foreclosure action can be instituted?" There
are three statutes which have a bearing on this question. The
first is Neb.Rev.Stat. §77-1824 (Reissue 1981) which provides in
part that "The owner or occupant of any land sold for taxes . . .
may redeem the same at any time before the delivery of tax deed
by the county treasurer. . . ."

Neb.Rev.Stat. §77-1837 (Reissue 1981) further provides in
part that "at any time within 90 days after the expiration of
three years from the date of sale of any real estate for
taxes . . . if the same shall not have been redeemed, the county
treasurer, on request . . . shall execute and deliver to the
purchaser . . . a deed of conveyance. . . ."

Finally, Neb.Rev.Stat. §77-1902 (Reissue 1981) allows the
holder of a tax certificate to foreclose the lien of the tax
certificate by filing an action in District Court and provides in
part that "such action shall only be brought within ninety days
after the expiration of the time for redemption from the tax sale
upon which the tax sale certificate or tax deed is based."

The Nebraska Supreme Court dealt with these statutes in the
case of Bish v. Fletcher, 219 Neb. 863, 366 N.W.2d. 778 (1985).
After examining the three statutes the court in reference to
§77-1837 stated as follows:
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"Wwe read that section as plainly stating that a
holder of a tax certificate may request a deed at
any time after 3 years from the date of sale and up
until 90 days thereafter, and because §77-1824
allows the owner to redeem at any time before
delivery of a tax deed, it would be possible for the
period of redemption to cover at least 3 years and
90 days." '

1d. at 865.

As indicated above §77-1902 authorizes a mortgage
foreclosure action to be brought only within ninety days after
the expiration of the period of redemption stemming from the tax
sale. Based upon the plain wording of this statute and the
Supreme Court's interpretation of these three provisions in the
above case, the answer to your question would clearly appear to
be that a three-year redemption period must expire before any tax
foreclosure action can be initiated. See also Attorney General's
Opinion No. 108, dated July 18, 1975, (copy enclosed) in which we
addressed a similar question concerning these provisions.

Your second question is "Does the redemption period begin to
run only upon an administrative sale of the property for taxes?"
As noted above, §77-1837 provides that the county treasurer shall
deliver a deed of conveyance "at any time within ninety days
after the expiration of three years from the date of sale," if
the property has not been otherwise redeemed. Section 77-1902
also indicates that a foreclosure action may only be brought
within ninety days after the expiration of "the time for
redemption from the tax sale upon which the tax sale certificate
or tax deed is based." (Emphasis added.)

It likewise seems apparent from an analysis of the case of
Bish v. Fletcher, cited above, that the Supreme Court interpreted
these provisions to plainly mean that the redemption period
commences to run on the date of the sale of the property for
taxes. Thus, the impact of these statutory provisions and the
Supreme Courts interpretation of them, is that an action for
foreclosure on a tax certificate may only be brought within the
ninety day period following the three-year redemption period
which commences to run on the date of sale of the property.
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