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The Department of Health is in the process of preparing
rules and regulations to implement the above act. You have asked
several questions that have arisen in that process.

1. what is the relationship between the Department and the
Board of Advanced Emergency Medical Care?

The basic relationship of the Department and Board is set
out in Neb.Rev.Stat. §71-5503. That is, the Department is to
administer the program and the Board is to advise and assist it
in doing so. The Department is to adopt all rules and
regulations required or authorized by the act, but the Board must
approve them first. See also, Neb.Rev.Stat. §§71-5509, 71-5514,
71-5515 and 71-5521.

That basic relationship is reflected in the procedure for
applying for certifications or approvals or renewals of them
under the act. See, Neb.Rev.Stat. §§71-5508, 71-5514 and
71-5515. That is, application is to be made to the Department on
the form required by the Department and the Board by rules and
regulations. Then the Department, with the concurrence of the
Board, shall approve any application which meets certain
standards, and the Department shall issue the certification or
approval or renewal of either one. Appropriately, the Board, as
well as the Department, must be assured of the facts by which it
can determine that the applicable standards are met. See,
Neb.Rev.Stat. §§71-5508(3) and 71-5515(6). Under Neb.Rev.Stat.
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§71-5517, the Director of Health has additional grounds on which
he or she may deny, refuse renewal, suspend or revoke a
certification or approval. Concurrence by the Board is not
expressly required. We may infer from Neb.Rev.Stat. §71-5515(6)
that some input by the Board is necessary. That would be
consistent with the basic relationship between the Department and
the Board.

The basic relationship between the Department and the Board
is reflected in Neb.Rev.Stat. §71-5509 which requires the
approval of both the Department and the Board for certifications.

Consistent with the role of the Board to advise and assist
the Department in administering the act, ¢the Board is to
determine which examinations are appropriate under Neb.Rev.Stat.
§71-5522(6) and the Board is to administer or have a
representative administer the examination required under
Neb.Rev.Stat. §71-5515(5) if a certification has lapsed. To be
consistent with the basic relationship in the act between the
Department and the Board, such examinations should also be
acceptable to the Department.

Consistent with the role of the Board to advise and assist
the Department in administering the act, the Board is given the
responsibility in Neb.Rev.Stat. §71-5515 to develop ongoing
educational programs. The basic relationship between the
Department and the Board is preserved because such programs are
to be by regulation which requires concurrence between the
Department and the Board. Neb.Rev.Stat. §71-5503. See also,
Neb.Rev.Stat. §71-5521(4).

In conclusion, the Department is to administer this act and
the Board is to advise and help the Department in doing so,
sometimes by performing specific tasks. The Department is to
issue certifications and approvals and is to adopt rules and
regulations to implement the act, but only after it has received
the approval of the Board.

2. Does the renewal process in Neb.Rev.Stat. §71-5515(5)
apply to approvals of training and service programs as
well as to certifications of persons under the act?

Yes, except for the examination requirement. Certificates
are issued under the act not only to certain emergency medical
practitioners, but also to approved training programs and
approved service programs. See, Neb.Rev.Stat. §8§71-5502(2) and
(15), 71-5508, 71-5509.
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Neb.Rev.Stat. §71-5515(5) begins with a general statement:
"A certificate that is not renewed shall lose its validity."
(Emphasis added.) It closes with a general statement: "The
procedures for renewal and reinstatement of all certificates
shall in all other respects be as identified in section 71-110,
except that no fees shall be charged." (Emphasis added.) The
one other respect that is different is the requirement for
examination of persons holding specified certificates which have
lapsed as stated in §71-5515(5).

Neb.Rev.Stat. §71-5515(6) provides a source of information
to be used in making "determinations regarding the certification,
renewal, denial, or decertification of any certificate holder or
applicant." (Emphasis added.) That source, inspections by the
Department or its authorized representatives, "may be made a
condition of renewal for certification to operate an approved
training program or certification to operate an approved service
program."” (Emphasis added.)

In conclusion, certificates to operate an approved training
program and certificates to operate an approved service program
must be renewed as provided in Neb.Rev.Stat. §71-110 except that
no fees shall be charged.

3. What is the scope of practice of a physician's
surrogate designated under Neb.Rev.Stat. §§71-5502(8)?

We have repeatedly said that "water cannot rise higher than
its source." That 1is, a registered nurse or physician's
assistant cannot stand in the place of a licensed physician to
supervise functions which are not within their own scope of
practice. A physician cannot authorize them to do so by a
written designation and the Board would have no authority to
approve such a designation if it were made.
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