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You have asked wthher Neb.Rev.Stat. § 60-407(2) authorizes
the use of school permits by individuals attending classes for
the sole purpose of religious instruction (e.g. catechism
classes), fine art instruction (e.q. piano 1lessons), or
instruction in other fields such as trade or business. It is our
opinion that the Legislature did not anticipate nor would it now
intend to encompass such usage.

Prior to 1931, it was unlawful for anyone under the age of
16 to drive (See Laws 1929, C.148 § 5 p. 514 § 60-405). In Laws
1931, C.104,--§ 2 (p. 277), the Legislature provided for the
issuance of limited permits to minors under the age of 16 and
over the agé“df 14 to operate motor vehicles. The words used by
the Legislature in 1931 remain unchanged in the current statutory
provision which provides "such limited permits shall be used for
the sole purpose of transporting such person to attend
school, . . ." Neb.Rev.Stat. § 60-407(2) (Supp. 87).

Although the Legislature used words of common usage and
understanding in the construction of § 60-407(2), the word school
found therein is one of variable meaning. There is no case law
within Nebraska which directly addresses the interpretation of
that phrase. Nevertheless, it is clear that the Legislature did
not use the word in the same sense of a school designated for
religious study or for fine arts study alone. To so construe it,
would be to expand it beyond its obvious meaning.
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The Legislature has provided a clear definition for the word
school in Neb.Rev.Stat. § 79-101(2) (Reissue 1984). Wherein it
states in part that the term "school shall mean a school under
the jurisdiction of a school board authorized by Chapter 79."
"School" as used therein, "means a school which presents a course
of studies such as those prescribed for the public schools and
the attendance upon which would satisfy the requirements of the
compulsory law." Nebraska District of Evangelical Iutheran Synod

of Missouri, Ohio and Other States et al. v. McKelvie, 104 Neb.
93, 175 N.W. 531, 534 (1919).

Catechism classes and piano lessons, etc. clearly do not
fall within the province of the above 1legislative definition.
There is no reference made to those studies as fulfilling the
requirements set forth in Chapter 79 so as such to qualify a
school for the purposes of § 60-407(2). "Sunday school" and
"bible school" ordinarily mean a place for religious instruction
operated in conjuncture with church, and such terms are not
synonymous with "school. . ." State ex rel. Church of Nazarene
v. Fogo, 150 Ohio St. 45, 79 N.E.2d 546, 547 (1948) (involving
vehicle tax exemption from annual 1license tax for "school"
buses). Trade and business instruction alone likewise would not
qualify. However, any of these classes when offered as part of
the curriculum in ap” institution operated to satisfy the
Compulsory Education Law would qualify. A review of the stated
purpose of the 1931 Law evidences that a legislative intent to
restrict driving from minors under the age of 16 years to only
that which is necessary, and to protect public safety and welfare
through recognition of the dangers associated with operating
motor vehicles; it stated:

An act to amend §§ 39-1101 and 60-405, Compiled
Statutes of Nebraska 1929, relating to motor vehicles,
to provide that 1limited permits to operate motor
vehlcles may be issued by the county treasurer to
minors -wwder the age of 16 years and over the age of 14
years under certain conditions; and to repeal said
original sections. (Under scoring supplied) Laws 1931,
C.104 p. 276

It has long been accepted that the driving of automobiles is
considered adult activity. See, State ex rel. Oleson v. Graunke,
119 Neb. 440, 442, 229 N.W.2d 329 (1930). A gar being driven by
a minor under 16 years and over 14 years of age, "for purposes
other than attending school . . . is driven in violation of our

statute as to age . . ." Gulizia v. Royal Indemnity Company, 139
Neb. 832, 837, 299 N.W. 220 (1941).

Turning now to the two previous Nebraska Attorney General
Opinions issued which have addressed this subject, corrections
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must be made. The word "school" used in the statute was not
meant to include any place of instruction nor does it apply to
attendance "required by either moral, parental, or legal suasion"
as indicated in the opinion issued June 18, 1945. Although it
may apply to summer school, it cannot be interpreted to include
bible or Sunday school.

Opinion No. 232 dated May 16, 1958, is correct to the extent
it allows use of permits for extracurricular activities. Unlike
catechism classes, interscholastic athletes have been included
within the definition of "school." "[Wlhile participation in
interscholastic athletics ordinarily has significantly 1less
important constitutional dimensions than does participation in
traditional academic education, it is nevertheless a significant
one." French v. Comwell, 202 Neb. 569, 276 N.w.2d 216 218
(1979) . It is therefore distinguishable and can be included in
the definition of "school" found within the meaning of the
statute.

Opinion No. 232 is incorrect as to the disparate treatment
of athletes and fans. Much has been said regarding the home team
advantage when the crowd gets "into the game." Whether the
advantage exists or not there is no doubt that good sportsmanship
is a lesson that can /be learned both on the field and in the
bleachers. Whether sStudent participation is as an athlete,
cheerleader, band member, or fan has no bearing on the use of a
school permit to attend the function.

We reemphasize that the school permit can only be used to
transport the permit holder "to and from the school building
where he or she attends school . . ." by the nearest route to or
from the residence. It can not be used to go to other schools
for whatever purpose.
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