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Senator John DeCamp
Nebraska State Legislature
1116 State Capitol
Lincoln, Nebraska 68509

Dear Senator DeCamp:

This is in response to your inquiry concerning LB 259 of
the 1982 session which created the Bingo and Pickle Card
Regulatory Commission. You indicate you are considering
remedial legislation. You ask:

1. Without changing the Nebraska Statutes, can
a license be granted to a group that currently has a
valid bingo license even though they have not been
in existence for five years, but were granted a
license previously by the State Treasurer's Office?

2. In Article III, Section 24 of the Nebraska
State Constitution, is a nonprofit association the
same thing as a nonprofit organization and if so,
can the parent organization qualify for the group if
it has been in existence for five years?

The answer to the first question is no. Section 9-141(f)
(Supp. 1983) requires that an organization listed as being
qualified to obtain a bingo license must have been in
existence for five years immediately preceding its application
for a license. This requirement of five years in existence
has been in the statutes since 1978 and was not newly enacted
in 1982 by LB 529. See, §9-141(f) (Supp. 1982).

Therefore, any license granted previously by the State
Treasurer's Office to a group not in existence for five years
was not a valid license as assumed in your question. There is
no legal doctrine to support a suggestion that an unauthorized
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issuance of a license in one year requires its reissuance.
Even if the previous license had been valid, §9-141(4) (Supp.
1983) provides that each valid bingo license issued prior to
August 26, 1983, shall terminate 30 days after Auqust 26,
1983.

In answer to your second question, it does not appear to
us that there is any legal distinction between the words
"association" and "organization." The parent organization may
qualify in some cases but would be limited, the same as any
single licensee.

The constitution requires that bingo games be “conducted

by nonprofit associations which have been in existence for a
period of five years immediately preceding the application for
license."

Assuming a parent organization which has been in
existence for five years were granted a license, it would have
to "conduct" the bingo games since it would be the licensee
and its subchapters would not meet the five year requirement.
There are other provisions of the statutes which it would have
to comply with, the same as any single licensee. For example,
§9-144 provides in part: "No licensed organization may
conduct a bingo occasion outside of the county in which the
licensed organization has its principle office.” Under the
foregoing section, a 1licensee is restricted to conducting
bingo in one county only.

There are a number of other requirements contained in
Article I, Section 9 (Supp. 1983) which bingo licensees are
required to comply with. In addition, the commission 1is
required to adopt and promulgate rules and regqulations to
carry out the act.

We cannot flatly say that all parent organizations in
existence more than five years could not qualify and comply as
a licensee under the act, but it would require careful
attention to a number of statutes and regulations to lawfully
use such license. Each such application would have to be
examined as to its own individual make up to determine if it
were qualified under the act.

You also state in your letter that you are troubled by
senior citizens groups that can no longer play bingo if any
members who play are under 62 years of age.
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Section 9-141(g)

(Supp.

1983) exempts certain senior

citizens groups from meeting the requirements that other
nonprofit organizations must meet to obtain a license; this

subsection provides:

None of the provisions of this section shall
prohibit senior citizens groups from organizing and
conducting bingo pursuant to the Nebraska Bingo and
Pickle Card Requlatory Act when bingo is played only
by members of the senior citizens groups conducting
the bingo. For purposes of this section, senior
citizens group shall mean any organization whose
membership consists entirely of persons who are at
least sixty-two vears old.

The last sentence of the foregoing subsection was added by the

1983 Legislature,

Hoping this will be of assistance to you we are,

MK:cw

cc: Patrick J. O'Donnell
Clerk of the Legislature

2018 State Capitol
Lincoln, Nebraska

68509

Very truly yours,

PAUL L. DOUGLAS
Attorney General
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Mel Kammerlohr
Assistant Attorney General




